avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mame care alapteaza
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mame care alapteaza

buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti ce drepturi are o mama care alapteaza si decide sa se intoarca la serviciu.(as dori ambele situatii: adica, si daca beneficiaza de stimulentul de insertie, si cealalta situatie , daca nu beneficiaza de nimic deoarece nu a avut ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului venit).multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:34, 23 Noiembrie 2013
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.

2. - Indiferent ca beneficiati sau nu de stimulentul de insertie, in cazul in care alaptati copilul iar acesta nu a implinit varsta de 1 an puteti solicita reducerea programului de lucru cu 2 ore.
- Aceasta reducere de program se face numai pana implineste copilul 1 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate mama studenta Ali2012 Ali2012 Sunt studenta la master si am o fetita de 5 saptamani.Indemnizatia o sa o iau pt ca sunt mai putin de 60 de zile intre absolvirea mea si nasterea copilului.Am ... (vezi toată discuția)
Timp de lucru angajata care beneficiaza de stimulent de insertie mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, Avem o angajata care dupa concediul de maternitate a optat pentru insertia in munca, si-a facut cerere pentru reluarea activitatii incepand cu ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la serviciu la program de 6 ore dupa ccc Ruxa Ruxa Buna ziua, In prezent sunt in CCC iar in 2014 ma voi intoarce la birou dupa ce am ales sa stau cu copilul 1 an. Am inteles ca trebuie sa ma intorc dupa 11 ... (vezi toată discuția)