In prezent sunt in CCC iar in 2014 ma voi intoarce la birou dupa ce am ales sa stau cu copilul 1 an. Am inteles ca trebuie sa ma intorc dupa 11 luni fara 2-3 zile pentru a putea beneficia de indemnizatia de 500 lei pana ce copilul implineste 2 ani. De asemenea, stiu ca ma pot intoarce la serviciu la program de 6 ore, platita normal, dar nu stiu ce conditii trebuie indeplinite si in baza carui cadru legal pot face acest lucru.
1. - Daca tatal copilului nu intra si el cel putin o luna in CCC va trebui sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni pentru a putea sa beneficiati de stimulentul de insertie.
- In aceasta situatie veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
3. Asadar puteti solicita reducerea timpului de lucru la 6 ore pe zi doar daca alaptati si numai pana ce copilul implineste 1 an.