Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.357/2017 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea dreptului de restituire/rambursare a creanțelor fiscale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 931 din 27 noiembrie 2017 și a intrat în vigoare la momentul publicării.
Potrivit normelor în vigoare, creanțele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor/plătitorilor pot fi cesionate (transmise de la o persoană la alta) numai după stabilirea lor prin decizii de restituire.
Cesiunea produce efecte față de organul fiscal competent în administrarea cedentului numai de la data la care aceasta a fost notificată de către cesionar.
Actul apărut ieri în Monitor stabilește că notificarea privind cesionarea dreptului de restituire/rambursare se depune de către cesionar (persoana care beneficiază de cesiune) la organul fiscal competent în administrarea cedentului (persoană care transmite dreptul său de creanță), însoțită de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune.
În conformitate cu articolul 168 din Codul de procedură fiscală, restituirea creanțelor fiscale ale cedentului se realizează numai după compensarea eventualelor obligații fiscale restante înregistrate de acesta, astfel că obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele de restituit contribuabilului cedent.
Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale se întocmește în format hârtie, în patru exemplare, din care unul se transmite unității de Trezorerie a Statului care deservește organul fiscal competent în administrarea cedentului, în vederea efectuării compensării.
Odată cu publicarea Ordinului ANAF nr. 3.357/2017 a fost abrogat Ordinul ANAF nr. 1.308/2009.