Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriNumai mâine nu-i poimâine și se face aproape un mandat de când ai pus ștampila la alegerile parlamentare pe unul dintre candidații din circumscripția ta electorală (desigur, asta dacă ți-ai exprimat cumva opțiunea). Te-ai uitat pe listele pentru parlamentarele de anul acesta? E tot acolo, candidează din nou? Ce-ar fi dacă ai analiza puțin ce a făcut el/ea în acești ultimi ani de votul pe care i l-ai dat tu și alții ca tine? Nu, nu, nu mă refer la ce spune parlamentarul că a făcut, ci la ce poți vedea chiar tu, cu ochii tăi.
Articolul continuă mai jos
E incomplet să spui că ai votat cu partidul X sau Y, pentru că, de fapt, ai votat și cu un candidat anume. Unul care are posibilitatea să plece de la un partid la altul și să aibă opinii diferite de ceilalți din partidul său. Important e faptul că atunci când ai pus ștampila în dreptul lui, se presupune că ai validat niște propuneri pe care le-a făcut în schimbul votului tău. Iar după un mandat, ai dreptul și posibilitatea concretă să vezi ce a făcut el într-un an de zile în Parlament pentru tine și ceilalți alegători ai săi!
Examenul parlamentarului, dacă îmi permiteți această formulare, ar trebui să-l facem nu la final de mandat, ci mai des de atât, măcar anual. Pentru că numai așa putem să vedem dacă respectivul candidat chiar și-a asumat promisiunile făcute în campanie și numai așa putem să ne convingem, cât de cât, dacă merită reînnoirea votului nostru în viitor.
Pentru că trăim în epoca tehnologiei și în numele transparenței instituționale, pe pagina de internet a Camerei Deputaților (este un chenar micuț, în stânga paginii, cu toate literele alfabetului și formațiunile politice din Parlament) și pe cea a Senatului se regăsește câte o pagină dedicată fiecărui parlamentar (senator ori deputat). Acolo putem să ne căutăm deputatul ori senatorul și să-i consultăm pagina proprie.
Ce putem vedea pe aceste pagini? Destul de multe. Putem vedea propunerile legislative pe care le-a înaintat în Camera din care face parte și putem intra să consultăm conținutul fiecărei propuneri , observa stadiul în care se află (în dezbatere, adoptată de o Cameră, de ambele, respinsă etc.). Așadar, putem să vedem dacă parlamentarul nostru chiar se preocupă de lucrurile acelea pe care ni le-a promis sau are alte preocupări (sau n-are deloc...).
Apoi, putem citi ce declarații politice a făcut, de câte ori a luat cuvântul în ședințele parlamentare, inclusiv ce a spus atunci când a luat cuvântul. Și dacă tot suntem aici, hai să punctăm și faptul că putem vedea toate ședințele săptămânale în care se votează proiectele de legi și tot ceea ce se discută în respectivele ședințe pe marginea lor, pentru că toate acestea sunt filmate și se regăsesc în arhive, pe paginile de internet ale celor două Camere. Asta numai dacă nu avem timp să le vedem în direct -- pentru că se poate și acest lucru!
Ce se mai poate afla de pe paginile proprii ale senatorilor și deputaților: eventualele moțiuni la care au participat (și au votat), cum au votat la propunerile legislative discutate, inclusiv dacă au fost prezenți sau nu, declarațiile de avere ș.a..
Prin urmare, puteți vedea cam tot ce vă interesează despre activitatea parlamentarului pe care l-ați ajutat să ocupe un loc în Camera Deputaților, respectiv în Senat. Așadar, dacă aveți un calculator și o conexiune la internet, ce vă împiedică să faceți examenul acesta?
Nu uitați că votul vostru îi asigură parlamentarului un salariu frumușel, o pensie călduță, un program relativ lejer (majoritatea nu fac nimic în Parlament, iar aceasta e realitatea pe care oricum o știm deja cu toții), un statut de care se va servi, asigurați-vă!, cât va putea de mult și alte beneficii.
Citește mai mult despre alegeri parlamentare, parlamentari, deputat, camera deputatilor si senatul
Comentarii articol (5)