Legislația din Italia permite, la achiziția primei case, solicitarea unui bonus, dar, în cazuri excepționale, acesta poate fi acordat și pentru achiziția celei de-a doua locuințe, ceea ce înseamnă că va plăti taxe mai mici pentru achiziția acesteia, și anume mai puțin de jumătate.
Persoanele care solicită bonusul de primă casă nu trebuie să dețină, chiar și în coproprietate, o altă locuință în regiunea („comune” - unitate administrativ-teritorială din Italia) în care vrea să achiziționeze casa. Așadar, pentru a putea solicita un alt bonus pentru prima casă, proprietarul trebuie s-o vândă mai întâi pe prima.
O decizie a Curții Supreme de Casație aduce lămuriri privind acordarea unui nou bonus de primă casă. Potrivit acesteia, o persoană care a primit bonusul de prima casă poate solicita și a doua oară acest bonus, chiar dacă nu a vândut prima locuință, așa după cum stipulează legea italiană, dar doar în anumite condiții.
Curtea Supremă de Casație a arătat că sunt situații în care posesorii de locuințe care au beneficiat de bonusul de primă casă au nevoie să o schimbe, în condițiile în care, de la achiziția locuinței, a intervenit un eveniment care a schimbat radical condițiile de locuit. Motivele pentru care o persoană este nevoită să schimbe locuința pot fi obiective (de exemplu, locuința a ajuns nelocuibilă din cauza unui cutremur) sau subiective (nașterea unui copil și nevoia de mai mult spațiu în locuință).
Fiscul din Italia, reticent într-o primă fază, a reacționat la decizia Curții de Casație, schimbându-și poziția inițială și permițând acum persoanelor care au beneficiat deja de bonus să beneficieze încă o dată de acesta, dar doar atunci când locuința acestora nu mai poate fi locuită din motive obiective.
Bonusul pentru prima casă este, de fapt, o reducere a taxelor legate de achiziția unui apartament. Mai exact, dacă apartamentul este cumpărat de la dezvoltator, beneficiarul bonusului va plăti doar 4% TVA (în loc de 10%), iar taxa de registru, cea pentru cadastru și cea ipotecară au aceeași valoare fixă, și anume 200 de euro fiecare. În cazul achiziției casei de la o persoană fizică, taxa de registru devine 2% (în loc de 9%), iar taxa de cadastru și cea ipotecară au valoarea de 50 de euro fiecare.
Este important de știut faptul că, după acordarea bonusului pentru achiziția unei case, aceasta nu se poate vinde timp de cinci ani.
Începând cu luna ianuarie a anului trecut, proprietarul unei locuințe care a beneficiat de bonusul pentru prima casă poate achiziționa o altă casă la care se va aplica bonusul, cu condiția să vândă prima locuință în termen de un an.
Așadar, o persoană poate beneficia de bonusul pentru prima casă atunci când cumpăra o a doua locuință în Italia atunci când o vinde pe prima în interval de un an, atunci când a doua se află într-o altă comună decât prima casă la care a beneficiat, de asemenea, de bonus, iar aceasta este în curs de vânzare și, mai nou, atunci când prima locuință pentru care s-a beneficiat de bonus nu mai este locuibilă.
Comentarii articol (1)