Prin intermediul unui act normativ aplicabil din februarie 2017 s-a stabilit scutirea de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 de lei, măsură ce se traduce prin pensii ceva mai mari. Tot începând cu veniturile aferente celei de-a doua luni din 2017, pentru contribuția la sănătate a pensionarilor, banii nu mai sunt opriți din pensie, ci sunt achitați din bugetul de stat. Astfel, la acest moment, niciunui pensionar din sistemul public nu i se mai opresc bani din pensie pentru sănătate, CASS fiind suportată din banii statului. Aveți toate informațiile aici.
2. Cetățenii pot plăti retroactiv contribuția la pensii până la sfârșitul lui 2018
Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018. Așadar, persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Mai multe detalii sunt aici.
3. Punctul de pensie a crescut de două ori în 2017 și crește iar în 2018
Pe parcursul anului 2017, punctul de pensie a fost majorat de două ori: la 1 ianuarie și la 1 iulie. Astfel, la început de an, punctul de pensie a crescut de la 871,7 lei la 917,5 lei (majorare cu 5,25%), pentru ca în vară acesta să cunoască o nouă majorare, de data asta de 9%: de la 917,5 lei la 1.000 de lei. Majorarea valorii punctului de pensie înseamnă efectiv o ușoară creștere a pensiei. Citiți aici totul despre subiect. De reținut că punctul de pensie va crește din nou în 2018: acesta va cunoaște o majorare de 10% în iulie 2018, astfel că va ajunge la valoarea de 1.100 de lei.
4. În 2017 s-a mărit indemnizația socială pentru pensionari și aceasta crește și în 2018
De la 1 martie 2017, persoanele care au pensii foarte mici și care primesc indemnizație socială primesc mai mulți bani, în condițiile în care nivelul acesteia a ajuns la 520 de lei, în creștere de la 400 de lei. Așadar, 520 de lei este valoarea minimă pe care trebuie să o primească orice pensionar din sistemul public. Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei (valabil de la 1 martie 2017) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată). Aflați mai multe din acest articol. Important: pensiile mici vor crește din nou anul acesta, ajungându-se, începând cu data de 1 iulie 2018, la 640 de lei.
5. Cei pensionați anticipat parțial în perioada 2011-2016 pot cere recalcularea pensiilor
De la finele lunii noiembrie 2017, persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului 2016 pot cere recalcularea pensiilor. Mai exact, este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta (17 iulie 2016). Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului. Aici puteți citi mai multe.
6. Pensiile de invaliditate pot fi cumulate și cu alte tipuri de venituri
Cei care primesc pensie de invaliditate au posibilitatea, din 23 noiembrie 2017, să cumuleze cu aceasta și veniturile realizate din unele activități dependente (cu mici excepții) și din activitățile independente. Concret, este vorba despre pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate (inclusiv pensionarii de urmaș încadrați așa), pensionarii de invaliditate încadrați la gradul III (inclusiv copiii și pensionarii de urmaș încadrați așa), cei care sunt beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale, dar sunt incluși și soții supraviețuitori care sunt beneficiari ai unor pensii de urmaș. Aveți în acest articol mai multe detalii.
7. Contribuția la Pilonul II de pensii private, mai mică din 2018
Tot în noiembrie 2017, Guvernul a decis ca partea din contribuția la pensie care merge către fondurile private (Pilonul II) să fie mai mică din 2018. Concret, măsura presupune ca doar 3,75% din contribuția la pensie plătită de salariat din venitul său să meargă la Pilonul II de pensii private obligatorii. În 2017, contribuția la pensie datorată de salariat din venitul său brut a fost de 10,5%, din care 5,1% mergea către fondul privat. Citiți aici mai multe despre acest subiect.
8. Pensiile private: Situațiile în care vor putea fi scoși toți banii din cont
Chiar dacă, în principiu, nu se pot retrage banii din fondurile de pensii private (Pilonul II de pensii), există și excepții, iar ultima dintre acestea se va aplica din aprilie 2018 și reprezintă situația celor care se pensionează pentru limită de vârstă și nu au suficienți bani în cont pentru a primi pensia privată, alături de cea de la stat. Despre celelalte situații prevăzute de legislație puteți afla de aici.
Comentarii articol (6)