1. Punctul de pensie în 2018
Acum, punctul de pensie are aceeași valoare ca anul trecut: 1.000 de lei. Din iulie însă, el va crește la 1.100 de lei, conform ultimelor modificări adoptate în domeniu. Creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului (notă: potrivit legislației pensiilor, pensiile trebuie să crească anual).
2. Pensia minimă garantată va crește anul acesta
În prezent, valoarea minimă a pensiei este de 520 de lei. Pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari presupune că nicio pensie nu se poate situa sub acest nivel minim stabilit prin lege. Iar din iulie nivelul va crește de la 520 la 640 de lei.
3. De ce au crescut deja unele pensii
Codul fiscal prevede că pensiile nu se impozitează dacă sunt sub 2.000 de lei. Deci, tot ceea ce depășește acest prag e supus impozitului pe venit. Până la 1 ianuarie, impozitul era de 16%, dar noul an a adus o scădere a acestuia cu șase procente. Prin urmare, suma ce merge la stat ca impozit este mai mică, iar pensionarii aceștia rămân cu mai mulți bani în buzunar.
4. Poți afla online data la care ai dreptul să te pensionezi
Vorbim de o aplicație pe care ne-o pune la dispoziție chiar Casa Națională de Pensii Publice și care e gratuită. În acest material am explicat pas cu pas cum se folosește aplicația. Ea ne poate ajuta să aflăm la ce vârstă ne-am putea pensiona pentru limită de vârstă sau chiar mai devreme (pensionarea anticipată sau anticipată parțială), introducând în aplicație câteva date personale.
5. Cine se poate pensiona pentru limită de vârstă în 2018
Pensia pentru limită de vârstă se obține la data la care se atinge vârsta-standard de pensionare (65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei), dacă este efectuat cel puțin stagiul minim de cotizare (15 ani), stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani, indiferent că vorbim de femei sau bărbați. Prin intermediul tabelului din acest articol, îți poți da seama dacă ai, teoretic, dreptul să te pensionezi anul acesta.
6. Pensionarea anticipată
Pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. În cazul bărbaților, de exemplu, pensia anticipată se obține în 2018 cu o vechime minimă de 43 de ani, iar pensia anticipată parțială - cu o vechime minimă de 35 de ani.
7. Pensionarea anticipată parțială
Spre deosebire de cea de mai sus, vechimea cerută e ceva mai mică, dar și cuantumul pensiei în sine e mai mic, pentru că se aplică unele penalizări. Cel care vrea o pensie anticipată parțială trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau chiar să-l fi depășit cu până la opt ani. Ea se poate cere cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Notă: Atât în cazul pensiei anticipate, cât și în al celei anticipate parțiale, în momentul în care se îndeplinesc condițiile de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată (parțială) se transformă automat (fără vreo cerere specială) în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează.
8. Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări
Perioadele lucrate în alte țări (din Uniunea Europeană și nu numai) nu sunt irelevante la formarea stagiului de cotizare și la calculul pensiei. E important de știut că nu avem la dispoziție soluția "recuperării" contribuțiilor făcute în alte state, dar că, oricum ar fi, contribuțiile la pensie plătite în alte țări nu sunt degeaba. Se poate obține chiar pensia în străinătate, numai că trebuie ținut cont de faptul că legislația de la noi poate fi diferită de cea a altor țări.
Merită menționate și următoarele aspecte:
- dacă obții și alte venituri în afară de pensie, atunci trebuie să știi că datorezi contribuții sociale la stat;
- de la 1 ianuarie, partea din contribuția la pensie care merge către fondurile private (Pilonul II) e mai mică decât în 2017, ceea ce înseamnă că mai mulți bani ajung la bugetul de stat.
Comentarii articol (24)