1. În septembrie, valoarea punctului de pensie va crește. Mai exact, la acel moment, valoarea punctului de pensie va ajunge să fie de 1.265 lei. La fel se va întâmpla și cu valoarea pensiei minime garantate, care va ajunge la 704 lei.
2. Pensionarea pentru limită de vârstă: pensionarea pentru limită de vârstă se poate face atunci când atât bărbații, cât și femeile, ating vârsta-standard de pensionare și realizează stagiul minim de cotizare. În schimb, vârsta-standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii persoanei. Puteți vedea aici ce bărbați se pot pensiona în acest an și aici ce femei se pot pensiona în 2019.
3. În privința pensionării anticipate, acesta poate fi făcută cu maximum cinci ani înainte de atingerea vârstei-standard de pensionare și dacă este atins un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Puteți citi mai multe detalii despre pensionarea anticipată a femeilor aici și despre a bărbaților aici.
4. Referitor la pensia anticipată parțială, acesta poate fi obținută dacă există un stagiu complet de cotizare și dacă nu a fost depășit stagiul complet de cotizare cu opt sau mai mulți ani. Puteți citi mai multe detalii despre pensionarea anticipată parțială a femeilor aici și despre a bărbaților aici.
5. În același timp, anumite categorii profesionale ar trebui să știe că: medicii pot cere să se pensioneze la 67 de ani, polițiștii și militarii pot ieși mai repede la pensie decât în mod obișnuit, în funcție de vechimea în muncă. De asemenea, puteți vedea aici care militari și polițiști pot să se pensioneze pentru limită de vârstă.
6. Pensia internațională: perioadele lucrate în afară sunt luate în considerare în privința stabilirii pensiei, în România.
7. Poți afla online data pensionării, prin intermediul unei aplicații puse la dispoziție de Casa Națională de Pensii Publice. Puteți afla mai multe detalii despre aplicație de aici.
Comentarii articol (3)