1. Din ianuarie 2018, plafonul pentru încadrarea ca microîntreprindere a fost dublat, după ce a mai fost majorat și în februarie 2017
Începând din acest an, plafonul maxim până la care o firmă datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor a fost dublat de la 500.000 de euro la un milion de euro. Prin urmare, firmele care au înregistrat la finalul anului 2017 o cifră de afaceri cuprinsă între cele două praguri amintite anterior vor trece de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microîntreprinderilor. De notat că plafonul a fost majorat și în februarie 2017, atunci când a ajuns de la 100.000 la 500.000 de euro. Explicațiile complete despre aceste modificări sunt oferite în cadrul acestui articol.
Până luna trecută, microîntreprinderile care au avut un capital social minim de 45.000 de lei au putut aplica impozitul pe profit prin opțiune, însă acest lucru nu mai este posibil de-acum. Astfel, companiile care au înregistrat în 2017 o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro vor aplica impozitul micro chiar dacă au un capital social de cel puțin 45.000 de lei și au optat pentru impozit pe profit. Informații suplimentare sunt oferite în cadrul acestui articol.
3. Impozitul pe venituri, aplicat și de firmele de consultanță și management
Firmele de consultanță și management care au înregistrat, la finalul anului 2017, o cifră de afaceri de cel mult un milion de euro plătesc impozit pe veniturile micro. Totodată, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este datorat și de către firmele care au obținut în bilanțul anului anterior venituri din consultanță și management într-un procent mai mare de 20%. Această situație este detaliată pe larg în cadrul articolului de aici.
4. Și alte categorii de firme aplică sistemul de impozitare micro
De la 1 ianuarie 2018, companiile ce desfășoară activități în domeniul bancar sau în cel al jocurilor de noroc pot trece la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în cotă de 1%. Pentru ca acest lucru să poată fi aplicat, firmele trebuie să îndeplinească două condiții: să aibă cel puțin un angajat și să nu fi înregistrat venituri mai mari de un milion de euro la finalul anului în curs. În cazul în care firmele nu au salariați, însă respectă pragul de venituri amintit anterior, ele plătesc un impozit de 3% aplicabil cifrei de afaceri. Mai multe informații pot fi citite în cadrul acestui articol.
5. Trecerea de la impozit pe profit la impozit micro se face în prima parte a anului 2018
Există numeroase companii care trebuie să facă trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în prima parte a anului 2018. Concret, acestea trebuie să urmeze o procedură detaliată în legislația în vigoare. Detalii, aici. Dacă nu ești sigur că firma ta trebuie să treacă anul acesta la impozit micro, găsești aici o aplicație gratuită care îți poate da răspunsul la dilemă.
6. Avantajele și dezavantajele trecerii de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile micro
Avantaje: trecerea la regimul micro vine cu o simplificare majoră a sumei datorate la stat, cu posibilitatea achitării unui impozit mai mic, dar și cu riscuri scăzute în cazul prețurilor de transfer. Dezavantaje: acestea ar fi mai multe, printre ele fiind posibilitatea de a achita un impozit mai mare, imposibilitatea de a mai deduce anumite cheltuieli și investiții sau afectarea acordării anumitor avantaje pentru salariați. Detalii sunt aici și aici. Pe deasupra, dublarea plafonului de încadrare la regimul micro duce și la o scădere a numărului de firme ce trebuie să aplică impozitul specific.
7. Tot ce trebuie să știi în 2018 despre regimul de impozitare micro
În fine, redacția noastră a făcut și o sinteză din care se pot afla regulile de bază pentru aplicarea regimului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor în 2018. Citește informații mai multe în articolul de aici.