1. Societatea DallBogg a intrat pe piața RCA
Societatea bulgară DallBogg a fost autorizată să emită în România asigurări RCA la finalul lunii februarie 2017. Prin urmare, DallBogg a devenit al zecelea asigurător de pe piața RCA, alăturându-se societăților deja existente pe această listă. În ultimii ani, societățile Astra și Carpatica Asig au ieșit de pe piața RCA, deoarece au intrat în procedura de faliment, în timp ce Grawe a fost până acum singura adiție din acest segment al asigurărilor. Mai multe despre subiect puteți citi aici.
2. Euro Insurance DAC este al unsprezecelea asigurător autorizat
Compania Euro Insurance DAC (denumire comercială LeasePlan Insurance) a obținut acordul oficial de a activa pe piața asigurărilor de răspundere auto din România, începând cu martie 2017. Astfel, compania a devenit oficial al unsprezecelea jucător pe piața RCA din țara noastră, fiind ultima companie care s-a alăturat, după DallBogg. Am scris mai multe în acest articol.
3. Euroins a ieșit din redresare financiară în martie 2017
La aproape un an și jumătate de la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ca Euroins să intre în redresare financiară, societatea a ieșit din această procedură, după ce situația financiară a acesteia s-a restabilit. Astfel, Euroins îşi poate desfăşura activitatea în continuare, iar poliţele clienţilor societăţii îşi păstrează valabilitatea. Detalii suplimentare sunt aici.
4. City Insurance a ieșit și ea din redresare
Asigurătorul RCA City Insurance a ieșit oficial din redresare financiară la începutul lunii august 2017, procedură în care se afla, ca urmare a unor probleme de ordin bănesc, din aprilie 2016. De altfel, în sarcina conducerii asigurătorului a fost stabilită punerea în aplicare a unui set de măsuri, pentru o perioadă de șase luni de la data primirii deciziei. Informații pe acest subiect, aici.
5. Prezentarea asigurării RCA, obligatorie la schimbarea talonului
Ministerul Afacerilor Interne a stabilit, în vara lui 2017, ca, la momentul schimbării certificatului de înmatriculare al mașinii (supranumit și talon), proprietarii să prezinte și dovada faptului că au încheiat pentru aceasta o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Măsura a venit, practic, ca urmare a schimbării cadrului legal al asigurărilor RCA. Aflați de aici tot ce e important.
6. Asigurările RCA sunt reglementate iar prin lege, nu prin ordonanță
O nouă înlocuire a cadrului legal al asigurărilor obligatorii auto s-a petrecut în iulie 2017, odată cu aplicarea Legii nr. 132/2017. Printre altele, documentul conține prevederi despre domeniul aplicării asigurării RCA și persoanele care au obligația să încheie contracte RCA, limitele teritoriale la aplicarea asigurării RCA, riscurile acoperite de asigurarea RCA și excluderile, verificarea asigurării RCA sau organizarea și funcționarea Biroului Asigurătorilor din România. Toate informațiile sunt aici.
7. Sistemul bonus-malus RCA, schimbat iar în august 2017
Din august 2017, dacă sunt recompensați, conducătorii auto se pot bucura de o reducere a prețului asigurării de maximum 50%, iar dacă sunt penalizați, aceștia trebuie să suporte o majorare maximă de 80%. În baza sistemului bonus-malus, la înnoirea contractului RCA, șoferii se pot bucura de reducerea prețului asigurării (dacă n-au avut evenimente nefericite în trafic) sau pot suporta o majorare a acestuia (dacă au fost implicați în accidente). Citește aici mai multe despre sistemul bonus-malus RCA. Info util: Află direct online ce bonus sau penalizare trebuie să ți se aplice la reînnoirea asigurării.
8. ASF a stabilit tarifele de referință pentru asigurările RCA
La jumătatea lunii mai 2017, ASF a stabilit noi tarife de referință, valabile în această perioadă. Totuși, valorile sunt strict orientative, ele nefiind nicidecum stabilite ca minime sau maxime pentru prețurile practicate de asigurători. Tarifele de referinţă pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi găsite aici. Info util: Folosește calculatoare de aici pentru a afla ce tarife trebuie să achiți în 2018 pentru asigurarea mașinii tale.
9. Șoferii sunt anunțați din timp despre expirarea asigurării RCA, iar reînnoirea nu se face automat
Din iulie 2017, șoferilor le este permis cu 30 de zile înainte despre expirarea contractului RCA și posibilitatea de reînnoire a acestuia. Concret, asigurătorii și intermediarii de asigurători trebuie să le transmită asiguraților că le expiră RCA-urile în 30 de zile. În principiu, contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de cum vrea asiguratul. Mai multe informații am scris aici.
10. Șoferii pot să-și repare mașinile în orice service auto, fără ca asiguratorul RCA să se opună
Tot din vara acestui an, șoferii pot să fie despăgubiți indiferent de alegerea pe care o fac cu privire la service-ul care să le repare mașina, cu condiția ca acesta să funcționeze legal. Vorbim, așadar, despre posibilitatea șoferilor de a alege orice service auto în care să-și repare mașina, fără să se mai lovească de refuzul asigurătorului RCA sau al chiar al service-ului. Aflați din acest articol și alte informații.
11. Cei care vor suspenda contractul RCA vor preda și plăcuțele de înmatriculare
Noul cadrul legal al RCA mai stabilește că, în cazul în care aleg să suspende contractul de RCA pe perioada cât e suspendat dreptul de circulație al mașinii sau cât e imobilizată, șoferii vor trebui să predea și plăcuțele de înmatriculare. În caz contrar, proprietarul riscă o amendă de la 1.000 și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare. Detalii, aici.
12. Cererile de despăgubire, rezolvate mai repede
Conform regulilor aplicabile din vara lui 2017, cererile de despăgubire trebuie rezolvate în cel mult 30 de zile de la momentul când au fost trimise asigurătorului, iar plata despăgubirilor se face în maximum zece zile de la acceptarea ofertei de despăgubire. De aici aflați și ce documente trebuie depuse pentru rezolvarea cererilor.
Comentarii articol (2)