avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... art.66 din norma ASF nr.23/2014
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

art.66 din norma ASF nr.23/2014

Buna ziua,
Pana anul trecut am fost posesorul unui autoturism care l-am folosit din 2005 pana in octombrie 2015, pentru care am platit polita RCA constant si pentru care am acumulat puncte bonus malus cuvenite. Mentionez ca detin permis de conducere categoria B din anul 1993 si pana in present nu am produs nici un accident in circulatie.
Anul trecut in luna septembrie am cumparat un autoturism nou, asa ca timp de o luna am fost posesorul a doua autoturisme, pentru care am platit polite RCA. Polita RCA pentru masina veche, era purtatoare de puncte bonus, iar polita pentru masina noua nu, asa cum era si normal.
Intre timp am vandut masina veche si am ramas doar cu masina noua. Acum se apropie scadenta la polita RCA ( 6 luni ) pentru masina noua, asa ca am apelat la o societate de asigurari pentru a face o noua polita, unde am cerut sa se ia in calcul acele puncte bonus. Acestia au spus ca punctele nu se transmit si au invocat prevederile din art.66 din norma ASF nr.23/2014.
CAPITOLUL IV Sistemul bonus-malus
Art. 60. - Sistemul bonus-malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Clasa {{B0}} este clasa atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare.
Art. 61. - Reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus-malus se aplica tarifelor notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila.
Art. 62. - Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei.
Art. 63. - (1) Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin proces-verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident.
(2) Daca la momentul producerii evenimentului vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat.
Art. 64. - Clasele bonus-malus si coeficientii aferenti acestora sunt prezentati in anexa nr. 5.
Art. 65. - (1) Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, asiguratii beneficiaza de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, dupa cum urmeaza:
a) o clasa, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de 6 luni;
b) doua clase, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de un an
(2) Daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite, asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, conform tabelului prezentat in anexa nr. 5.
(3) Pentru aceeasi perioada de referinta se poate aplica aceeasi clasa de malus.
Art. 66. - (1) in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul in parte.
(2) in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
Art. 67. - in situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul poate stabili daunalitatea pe baza documentelor puse la dispozitie de asigurat.
Conform Art.66, pct.2 eu cred ca sunt indreptatit sa beneficiez de aceste puncte bonus malus, pe cand societatea de asigurari nu imi da dreptate.
Astept un sfat de la cine ma poate ajuta. #-o
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 20:53, 13 Martie 2016
Eu in locul dvs m as adresa Autoritatii de Supraveghere Financiare-Sectorul Asigurari si cu un eventual raspuns favorabil as reveni la asigurator, fata de prevederile legale consider ca aveti dreptate, in prezent nu va mai aflati in situatia de la 66 alin 2 sa aveti mai multe auto, ci pe alin 2 unde aveti dreptul.......
Mesajul a fost sec:

buna ,



auto a fost instrainat/radiat dupa achizitionarea vehiculului nou dobandit.
Conform prevederilor art.66 din norma ASF nr.23/2014, nu se aproba transferul clasei B/M.


multumesc

o zi buna




Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
Admin, administrator
Art. 65 alin (3) prevede ca pentru aceeasi perioada de referinta se poate aplica aceeasi clasa de makus. De ce nu se poate aplica si aceeasi clasa de bonus? Adresati-va ASF-ului cerand lamuriri in acest sens.
Buna seara,

Raspunsul se gaseste la Art. 66. - (1) in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bomus-malus rca mariusgrosu_82 mariusgrosu_82 Buna ziua, As vrea sa stiu ce se intampla cu clasa de RCA Bonus-Malus cand vinzi o masina si apoi cumperi una noua. Ideea e ca brokerul meu m-a trecut ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto in functie de varsta daedalus daedalus ati putea va rog sa-mi spuneti in baza carei legi se platesc asigurarile auto in functie de varsta? si la fel exista o lege care stabileste cuantumul ... (vezi toată discuția)
Bonus/malus la vanzare auto (cu acte de radiere, scoatere din evidenta fiscala, etc) ccosmin ccosmin stimati forumisti ma confrunt cu o situatie aparent necunoscuta societatilor de asigurare. In iulie-august am schimbat autoturismul personal. La asigurarea ... (vezi toată discuția)