Formularul 700 - "Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal" este documentul care va permite contribuabililor, din prima zi a lui 2018, modificarea online, cu ajutorul internetului, a categoriilor de obligații fiscale declarative care sunt înscrise în vectorul fiscal, cu o excepție: solicitarea înregistrării în scopuri de TVA.
Astfel, dacă în prezent declararea înregistrărilor sau mențiunilor privind vectorul fiscal se face, în cele mai multe cazuri, prin intermediul formularului 010 - "Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni", în curând înregistrarea în vectorul fiscal a unor noi categorii de obligații fiscale sau modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise inițial în vectorul fiscal se va putea face cu ajutorul internetului, prin intermediul noului formular introdus în legislație.
Desigur, formularul 010 nu este singurul care va putea fi înlocuit cu declarația 700, în condițiile în care există și alte declarații de înregistrare fiscală/mențiuni, precum formularul 020 - "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal" și formularul 070 - "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere" (cazul PFA-urilor).
"În vederea eficientizării administrării fiscale și pentru minimizarea eforturilor de conformare a contribuabililor, se propune asigurarea posibilității de modificare de către contribuabili, prin intermediul Internetului, a categoriilor de obligații fiscale declarative, care, potrivit legii, sunt înscrise în vectorul fiscal, cu excepția solicitării de înregistrare în scopuri de TVA", au motivat reprezentanții Ministerului de Finanțe.
Potrivit Codului de procedură fiscală, orice modificare apărută în vectorul fiscal trebuie transmisă Fiscului în termen de 15 zile de la producerea acesteia, prin completarea și depunerea declarației de mențiuni. Și cum de la 1 ianuarie 2018 contribuabilii care au calitatea de angajator vor datora statului o singură contribuție, cea asiguratorie pentru muncă, este necesară înscrierea acesteia în vectorul fiscal, în termenul amintit.
Totuși, pentru a veni în sprijinul contribuabililor și pentru a evita aglomerația la ghișeele organelor fiscale centrale, având în vedere termenul scurt de depunere a formularului, Fiscul a propus recent, prin intermediul unui proiect de act normativ, ca modificarea vectorului fiscal pentru contribuabilii care au calitatea de angajatori să fie realizată de către organele fiscale centrale competente. Detalii despre acest subiect am inclus aici.