Reorganizarea contribuțiilor sociale a fost inclusă în OUG nr. 79/2017, acolo unde scrie că noile prevederi se vor aplica veniturilor realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Totuși, autoritățile fiscale au avansat în ultima perioadă formularul 600, pe care ar trebui să îl depună, până miercuri, persoanele fizice care au realizat în 2017 venituri din activități independente, venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură în cuantum de cel puțin 22.800 de lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară.
Cu alte cuvinte, autoritățile cer achitarea CAS și CASS în 2018 în avans, iar veniturile care se iau considerare pentru plata contribuțiilor în anul 2018 sunt cele realizate în anul 2017, indiferent de cuantumul veniturilor pe care contribuabilii le vor realiza în acest an.
Astfel, chiar dacă în Codul fiscal scrie acum că noile prevederi se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie, autoritățile și-au dat seama că ar putea să nu încaseze sumele aferente anului 2017.
În opinia Corinei Mîndoiu, senior manager în cadrul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale a EY România, acesta este și motivul pentru care Ministerul de Finanțe a publicat proiectul pentru modificarea normelor Codului fiscal, acolo unde sunt oferite mai multe exemple despre cum se vor impune tipurile de venit enumerate anterior, prin intermediul formularului 600.
Mai precis, exemplele fac referire la veniturile aferente anului 2017, așa cum am arătat și noi aici.
Totuși, termenul de 31 ianuarie 2018 va fi prelungit până la 1 martie 2018, potrivit unui proiect de OUG lansat recent de Ministerul de Finanțe. Mai mult, autoritățile iau în calcul chiar eliminarea documentului din circuitul fiscal.
Comentarii articol (1)