La începutul anului, o dată cu aprobarea bugetului de stat pentru anul 2018, au fost anunțate cele nouă programe de finanțare din fonduri naționale pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat le va lansa în lunile următoare.
În același timp, alte programe de finanțare din fonduri europene sunt deja lansate sau vor fi lansate în completarea fondurilor naționale.
Lansarea fiecărui program de finanțare este însoțit de un ghid al solicitantului de câteva zeci de pagini, astfel că identificarea soluției optime de finanțare a unei afaceri poate fi o sarcină dificilă. De aceea, în cele ce urmează prezentăm principalele caracteristici care condiționează obținerea unui ajutor financiar nerambursabil.
1. Vechimea solicitantului
Primul criteriu luat în discuție este vechimea firmei solicitante. În cele mai multe situații, firmele debutante pot accesa anumite programe de finanțare, în timp ce societățile cu istoric sunt eligibile în cadrul altora. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:
- numărul societăților comerciale este încă la un nivel scăzut în România, în comparație cu media europeană, find încurajată înființarea unor firme noi;
- este încurajată angajarea pe cont propriu, ca o măsură suplimentară de ocupare a forței de muncă;
- este încurajată și dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, femeilor, antreprenoriatului în mediul rural, dar și în rândul unor categorii sociale defavorizate.
Mai mult, firmele cu istoric au nevoi de dezvoltare diferite, mai complexe decât cele ale unor societăți nou-înființate.
Toate cele de mai sus sunt motive pentru care societățile debutante beneficiază de fonduri nerambursabile distincte, cel mai cunoscut program de finanțare fiind Start-up Nation.
În cursul anului trecut, prima sesiune a acestui program de finanțare a dus la înființarea a peste 19.000 de societăți comerciale, circa 8.600 dintre acestea primind finanțare nerambursabilă. Numărul estimat al noilor locuri de muncă ce au fost sau vor fi create în perioada următoare este de aproape 20.000.
2. Forma de organizare a solicitantului
După vechimea solicitantului, următorul criteriu de eligibilitate al firmelor îl reprezintă forma de organizare a acestora.
Persoanele fizice autorizate, precum și întreprinderile individuale, deși beneficiază în unele condiții de o fiscalitate redusă sau de o contabilitate mai simplă, sunt net dezavantajate în ceea ce privește accesul la finanțări nerambursabile.
Dintre programele de finanțare din fonduri naționale sau europene, doar Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) acordă șanse egale PFA-urilor cu cele ale societăților comerciale pentru accesul la finanțare.
În mod evident, societățile comerciale (și societățile cu răspundere limitată în special) au șanse sporite de a obține un sprijin financiar nerambursabil, iar printre cele mai cunoscute programe de finanțare care pot fi accesate de către SRL-uri:
- programul Start-up Nation;
- programul de Microindustrializare;
- Programul Operațional Regional (POR);
- Programul Operațional Capital Uman (POCU);
- Programul Operațional Competitivitate (POC).
Prin urmare, alegerea SRL-ului ca formă de organizare juridică poate asigura accesul la mai multe surse de finanțare în viitor, astfel că acest aspect nu trebuie neglijat.
3. Activitatea desfășurată
Programele de finanțare urmăresc sprijinirea unor activități economice diferite, astfel că unul dintre criteriile importante care condiționează accesul la fondurile europene sau naționale îl reprezintă tocmai codul CAEN al activității pentru care se solicită sprijin financiar.
În general, programele de finanțare urmăresc acordarea de sprijin financiar unor afaceri care au potențialul de a crea un număr mai mare de locuri de muncă, astfel că șanse sporite de finanțare vor avea următoarele activități, în această ordine:
- industria alimentară și producția de bunuri de larg consum;
- activitățile din sfera industriei IT, în special cele care își propun dezvoltarea de activități de creare a softului la comandă;
- activitățile din sfera industriilor creative (organizarea de cursuri, activități fotografice, designul, arhitectura și proiectarea, etc);
- activitățile de servicii, inclusiv cele din sfera alimentației publice și a industriei de cazare turistică și agroturistică, dar și de agrement;
- activitățile de construcții sau comerț au, din păcate, doar șanse teoretice de a primi finanțare prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale.
4. Localizarea investiției
Localizarea investiției reprezintă un alt criteriu important. Fondurile nerambursabile încurajează înființarea sau dezvoltarea unor afaceri care respectă un anumit tipar, după cum am arătat și în cadrul analizei criteriilor anterioare.
Fondurile nerambursabile europene și naționale urmăresc sprijinirea următoarelor activități:
- activități înregistrate în spațiul rural, PNDR fiind principalul exemplu în acest sens;
- activități implementate în mediul urban, Programul Operațional Regional fiind un exemplu.
Nu toate programele de finanțare fac această diferență. Astfel, programul Start-up Nation nu a condiționat accesul la finanțare în funcție de zona în care proiectul propus urma să fie implementat.
5. Valoarea ajutorului financiar nerambursabil
În privința valorii ajutorului financiar nerambursabil, trebuie reținut faptul că vei avea la dispoziție pentru afacerea ta două tipuri de finanțări nerambursabile:
- fonduri nerambursabile care acoperă integral valoarea eligibilă a proiectului;
- fondurile nerambursabile care solicită o contribuție proprie din partea beneficiarului.
Fondurile nerambursabile de 100% din valoarea eligibilă sunt destinate, în special, activităților debutante, iar cele mai cunoscute astfel de programe sunt următoarele:
- PNDR măsura 6.1 destinată instalării tinerilor fermieri;
- PNDR măsura 6.2 destinată demarării unor activități non-agricole în spațiul rural;
- programul Start-up Nation.
În același timp, poate fi solicitată și contribuția beneficiarului la implementarea proiectului:
- PNDR măsura 4.1 destinată modernizării exploatațiilor agricole;
- PNDR măsura 6.4 destinată în special dezvoltării unor afaceri non-agricole în spațiul rural;
- POR măsura 2.1.A destinată sprijinirii microîntreprinderilor din mediul urban;
- POR măsura 2.2 destinată, în special, sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din mediul urban.
Criteriile enumerate mai sus reprezintă doar cele mai importante condiții impuse unui solicitant prin intermediul ghidului solicitantului. De aceea, pentru stabilirea eligibilității dar și a șanselor reale de finanțare se recomandă parcurgerea cu atenție a ghidului solicitantului.