Potrivit normelor în vigoare, contribuabilii care au plătit statului mai mulți bani decât era necesar, pentru care nu exista obligația de declarare, pot să primească înapoi sumele respective.
Procedura de restituire a sumelor reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare a fost actualizată recent, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 80 din 26 ianuarie 2018 a Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 187/2018.
Concret, pentru recuperarea sumelor plătite în plus, solicitanţii depun, la autoritatea sau instituţia publică ce nu a realizat prestaţia solicitată ori la care au efectuat o plată în plus faţă de obligaţia legală, o cerere de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare.
Cererea de restituire trebuie însoţită de copiile documentelor de plată ale solicitantului şi va cuprinde următoarele elemente:
- denumirea solicitantului;
- codul de identificare fiscală;
- domiciliul fiscal al solicitantului;
- suma și natura creanței solicitate la restituire;
- codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
- banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
- datele de identificare ale organului fiscal central competent în a cărui administrare se află acesta;
- motivul pentru care se solicită restituirea taxei, temeiul legal al solicitării și documente justificative, dacă este cazul.
După efectuarea verificărilor necesare, instituția va emite, în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, o dispoziţie de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, pentru care nu exista obligația de declarare.
Atenție! Dacă persoana solicitantă nu este îndreptățită la restituire, autoritatea sau instituția publică respinge cererea și înștiințează solicitantul.
Mai departe, autoritatea sau instituția publică înaintează cererea, precum și dispoziția de restituire, în cel mult trei zile de la aprobare, unității Trezoreriei Statului la care sunt arondate firmele. De cealaltă parte, unitatea Trezoreriei Statului verifică, printre altele, următoarele informații din aceste acte: numărul şi data documentului prin care s-a plătit suma la bugetul de stat, suma plătită și organul fiscal competent în administrarea solicitantului.
În cazul în care dispoziţia de restituire nu cuprinde toate informaţiile solicitate, unitatea Trezoreriei Statului o restituie autorităţii sau instituţiei publice, împreună cu documentaţia anexată, pentru corectare.
Unitatea Trezoreriei Statului care a încasat suma întocmeşte, în termen de trei zile de la primirea documentelor, documentul de plată prin care se transferă suma respectivă din contul de venituri al bugetului de stat în care a fost aceasta virată iniţial în contul de venituri ale bugetului de stat
20.A.36.21.00 „Venituri ale bugetului de stat - Sume restituite aferente veniturilor încasate“.
În situaţia în care se constată existenţa unor obligaţii fiscale restante, inclusiv amenzi de orice fel şi alte creanţe bugetare, transmise spre recuperare
organului fiscal central competent, suma solicitată se restituie solicitantului numai după constatarea compensării cu obligaţiile sale restante, scop în care sunt emise și transmise - Decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume - în scopul efectuării operaţiunilor de compensare şi/sau restituire.
În cazul solicitanţilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară, în contul indicat prin cererea de restituire, iar în cazul solicitanţilor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat prin aceeaşi modalitate de aceştia, fie în numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza Notei privind restituirea/ rambursarea unor sume.