Legea prevenirii nr. 270/2017 are atașată, prin HG nr. 33/2018, o listă cu toate amenzile de care persoanele fizice și juridice vor fi iertate la prima abatere de către organele de control și sancționare, iar printre aceste amenzi se regăsesc și sancțiuni din domeniul turismului.
Pe scurt, iertarea de amendă se va aplica doar o dată în trei ani, iar cel care ar fi trebuit amendat va avea la dispoziție un termen de 90 de zile ca să-și remedieze problema. Dacă nici după acest termen nu se va pune în acord cu legea, atunci va fi amendat.
Printre amenzile de care vor fi iertați la prima abatere cei din turism se numără câteva din Hotărârea Guvernului nr. 1267/210, precum:
- amenzile între 5.000 și 10.000 de lei pentru că nu solicită noi clasificări când au loc modificări cu privire la îndeplinirea condițiilor care au stat la baza eliberării certificatului de clasificare/licenței de turism;
- amenzile între 8.000 și 12.000 de lei pentru cei care nu furnizează în materialele de promovare, în oferte și pe propriile pagini de internet informații reale cu privire la denumirea și tipul structurii de primire turistice, pachetele de servicii oferite, categoria de clasificare sau serviciile prestate;
- amenzile între 8.000 și 50.000 de lei pentru cei care nu asigură funcționarea la categoria și/sau tipul de structură de primire turistică menționate în certificatul de clasificare;
- amenzile între 3.000 și 10.000 de lei pentru agențiile de turism care prestează servicii turistice conform tipului de activitate înscrisă în licența de turism, respectiv turoperatoare sau detailistă;
- amenzile între 8.000 și 50.000 de lei pentru nerespectarea criteriilor în baza cărora s-au eliberat licența de turism și/sau anexa la aceasta;
- amenzile între 1.000 și 5.000 de lei pentru cei care nu afișează la recepție sau în hol și în spațiul de la intrare în saloanele de servire a mesei certificatul de clasificare, în copie, numărul de telefon al autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului, pentru a fi cunoscute de turiști.
Apoi, în baza Hotărârii Guvernului nr. 511/2001, se pot da amenzi între 800 de lei și 1.000 de lei pentru desfășurarea de activități de agrement în stațiuni turistice fără autorizație de funcționare ori pentru nerespectarea condițiilor în baza cărora s-au eliberat avizul Ministerului Turismului și autorizația de funcționare. Persoanele vizate vor putea scăpa la prima abatere de aceste amenzi.
Și Hotărârea Guvernului nr. 452/2003 se află pe listă cu câteva sancțiuni. E vorba de amenzile între 5.000 și 10.000 de lei aplicate pentru:
- desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de agrement nautic în afara zonelor legal aprobate;
- nerespectarea uneia sau a mai multor reguli de desfășurare a activităților de agrement nautic;
- depășirea limitelor perimetrului zonei de agrement nautic;
- accesul înotătorilor în perimetrul destinat navigației ambarcațiunilor de agrement nautic.
În legătură cu pârtiile și traseele de schi, persoanele fizice și juridice vor scăpa, la prima abatere, de amenzile între 1.000 și 5.000 de lei din Hotărârea Guvernului nr. 263/2001 prevăzute pentru fapte precum: neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor și a mijloacelor de protecție în locurile și la obstacolele periculoase; utilizarea pentru pășunat a pârtiilor și a traseelor de schi pentru agrement omologate; neasigurarea postului de prim ajutor sau accesul sau circulația pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept.
În fine, pe listă se mai regăsesc și câteva amenzi (între 4.000 și 50.000 de lei) din Ordonanța Guvernului nr. 107/1999 prevăzute pentru agențiile de turism:
- oferirea de informații incorecte, neclare, incomplete sau cu întârziere;
- nerespectarea prevederilor din ordonanță privind încheierea contractului, bonul de comandă, modificarea prețurilor din contract, rambursarea sumelor către turist și altele.
Notă: Activitatea firmelor este verificată îndeaproape de către autorități pe tot parcursul anului, cu un accent special în perioadele în care sunt prognozate creșteri în vânzarea de bunuri și prestarea de servicii. Iată în acest material trei recomandări utile de care să țină cont firmele pentru a evita sancțiunile, în caz că sunt supuse unor verificări oficiale în anul 2018.