În 2018, veniturile sub formă de dividende sunt impozitate cu aceeași cotă de 5%, însă există noutăți în ceea ce privește contribuția la sănătate (CASS), în ideea în care aceasta trebuie datorată dacă veniturile din dividende obținute în 2017, alături de cele din alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) depășesc plafonul de 22.800 de lei, adică echivalentul a 12 salarii minime brute.
Ce se întâmplă însă dacă persoane fizice din România, rezidente fiscal aici, au încasat în 2017 venituri din dividende provenite de la societăți înmatriculate în alte state, peste pragul menționat, iar la distribuirea dividendelor autoritățile fiscale din străinătate au reținut impozitul.
Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, un contribuabil aflat într-o asemenea situație trebuie să urmărească implicațiile fiscale atât din punctul de vedere al impozitului pe venit, cât și din punctul de vedere al contribuțiilor sociale.
În acest context, din continuarea articolului poți citi despre:
- formularul fiscal pe care îl vor depune de-acum contribuabilii cu venituri extrasalariale, din România și străinătate;
- termenul până la care trebuie depusă declarația pentru veniturile încasate în 2017;
- regulile tranzitorii pentru persoanele fizice de aplicat în anul 2018.
Concret, din punct de vedere al impozitului pe venit, prevederile din Codul fiscal stabilesc obligația impozitării veniturilor din străinătate, urmând aceleași proceduri similare cu categoriile de venituri realizate în România.
În acest sens, contribuabilii vor depune noua declarație unică pentru persoanele fizice, formular 212, până la 15 iulie 2018, cel târziu.
Totuși, dacă între România și statul din care au fost distribuite dividendele există o convenție de evitare a dublei impuneri, se va anexa formularului amintit un certificat care să ateste plata pe impozitului pe venit în respectivul stat. Practic, dacă impozitul reținut deja în statul respectiv este mai mare decât cota de impunere impusă de legislația autohtonă, sunt îndeplinite condițiile pentru scutirea de impozit în România.
Din punct de vedere al asigurărilor sociale, veniturile din dividende sunt supuse CASS cu procentul de 5,5% în anul 2017, atât timp cât acestea au fost singurele venituri obținute de respectiva persoană. Plata contribuției la asigurările de sănătate pentru anul 2017 se va face în termen de 60 de zile de la primirea deciziei de impunere comunicată de ANAF.
"Practic, în baza declarației depuse, autoritatea fiscală calculează contribuția la sănătate și comunică decizia de impunere către persoana fizică", explică Adrian Bența.
Începând cu veniturile aferente anului 2018 însă, se va aplica sistemul de autoimpunere, astfel că persoanele fizice care estimează venituri anuale a căror valoare cumulată, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, depășește pragul de 22.800 de lei, vor depune formularul 212 până la 15 iulie 2018 și vor achita taxele aferente până la 15 martie 2019, cel târziu.
Din 2018, CASS pentru veniturile din dividende este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii, astfel că persoanele fizice care realizează venituri din dividende și care estimează, pentru anul 2018, venituri extrasalariale mari mari de 22.800 de lei, vor depune declarația unică până la 15 iulie 2018 și vor datora, pe lângă impozitul pe venit de 5%, și CASS de 2.280 de lei pe an (190 de lei pe lună), sume ce vor fi plătite până cel târziu la 15 martie 2019.
Formularul 212 va fi depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar).
Până acum, veniturile din străinătate se declarau prin intermediul formularului 201, al cărui termen-limită de depunere la ANAF era 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.