Regulile pentru completarea și depunerea Declarației informative privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit, adică formularul 205, mai pe scurt, sunt incluse în Ordinul ANAF nr. 3.695/2016.
Începând cu veniturile aferente anului 2016, adică din 2017 începând, documentul nu mai trebuie depus de către plătitorii de venituri din salarii (sau asimilate salariilor), adică, în esență, angajatorii. În schimb, există alte categorii de plătitori de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului.
Concret, declarația trebuie completată și depusă până cel târziu pe 28 februarie 2018, pentru anul 2017, de către contribuabilii care achită următoarele tipuri de venituri:
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- venituri din lichidarea unei persoane juridice;
- venituri din premii;
- venituri din jocuri de noroc cu impunere finală;
- venituri din alte surse;
- venituri din pensii;
- venituri realizate de persoanele fizice dintr-o asociere fără personalitate juridică constituită cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unei activități.
De altfel, ultimele două categorii de venituri au fost introduse la finalul anului trecut, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3.726/2017.
De asemenea, formularul fiscal trebuie depus și de organizatorii/plătitorii de venituri din jocuri de noroc sau intermediarii/societățile de administrare a investițiilor/societățile de investiții autoadministrate. Concret, acești contribuabili trebuie să raporteze, începând din acest an, câștigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, și veniturile din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker.
Potrivit instrucțiunilor privind completarea declarației 205, aceasta se depune la organul fiscal central la care plătitorii de venituri sunt înregistrați în evidența fiscală. „Plătitorii de venituri au obligația depunerii declarației la organul fiscal central competent, în format electronic (format PDF, cu fișier XML atașat), pe suport optic, care va fi însoțit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii”, este detaliat în ordinul Fiscului.
Notă: Există și alte obligații fiscale ce au scadența la final de lună. Agenda fiscală pentru luna în curs este disponibilă aici.
Comentarii articol (0)