Proiectul de ordin pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG nr. 3/2018 a fost publicat marți, în dezbatere publică, pe site-ul ANAF, în condițiile în care normele ar fi trebuit aprobate deja de ceva timp.
Concret, aecstea sunt valabile pentru angajații care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și se află în una dintre următoarele situații:
- sunt persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;
-
sunt persoane fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru
calculator; - sunt persoane fizice care desfăşoară activităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare;
- sunt persoane fizice care desfăşoară activităţii pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere (industria HoReCa).
Prin OUG nr. 3/2018 au fost reglementate măsuri care vizează suportarea de la bugetul de stat a unei părți din cheltuiala firmelor cu CASS pentru scutiții de impozit, măsura fiind condiționată de majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajaţii beneficiari ai acestei măsuri.
Potrivit proiectului de act normativ publicat ieri de ANAF, sumele deduse de către angajatori vor fi înscrise în formularul 112 - Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
În acest sens, organul fiscal central va transmite zilnic, în sistem informatic, unității de Trezorerie a Statului, un fişier conţinând sumele reprezentând CASS dedusă și înscrisă în formularul 112.
Pe baza informațiilor conținute de fișierul de mai sus, unitatea Trezoreriei Statului care deserveşte organul fiscal central va debita contul 20.A.21.27.00 „ Diferenţe aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate” și va credita contul 26.A.21.27.00 „ Diferenţe aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”.
În fine, în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor realizate în anul 2018, înainte de 8 februarie 2018 (data intrării în vigoare a OUG nr. 3/2018), angajatorul/plătitorul poate efectua regularizarea prin depunerea unei declaraţii rectificative, până la 31 decembrie 2018.
Vă reamintim că, potrivit OUG nr. 3/2018, compensarea parțială a CASS este posibilă doar la firmele care au majorat sau majorează cu minimum 20% salariile brute ale scutiților de impozit. În plus, facilitatea va fi acordată doar până la final de 2018. Aveți detalii aici și aici.
Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)