Procedura de rambursare a banilor cheltuiți de către români pentru a se trata într-o țară UE a fost simplificată de curând, prin intermediul Ordinului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 413/2018 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii. Actul normativ a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial și se aplică de la data publicării.
Ordinul facilitează recuperarea contravalorii serviciilor medicale care au devenit necesare pe perioada șederii temporare a unui asigurat în sistemul de sănătate din România în alte țări membre ale UE, ale Spațiului Economic European (SEE - UE + Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sau Elveția.
Practic, actul normativ elimină din procedura de rambursare a sumelor cheltuite cu serviciile medicale ale românilor în străinătate obligația ca documentele medicale pe baza cărora se solicită această rambursare să fie traduse în limba română de către solicitant. De-acum, responsabilitatea traducerii în limba română a documentelor revine casei de asigurări de sănătate la care se depune cererea. Fosta procedură de rambursare obliga solicitantul să facă traducerea în limba română a documentelor medicale la un traducător autorizat, ceea ce înseamna o cheltuială în plus pentru cel ce solicita rambursarea.
Actul normativ amintit mai sus transpune în legislația locală o serie de reglementări europene, care interzic respingerea cererilor pentru rambursare doar pentru că sunt redactate într-o limbă oficială a UE. În momentul de față, în UE există 24 de limbi oficiale, printre care și limba română.
„Dispare o barieră birocratică din calea solicitării rambursării cheltuielilor cu asistenţa medicală în alte state membre UE. Asiguraţii care trebuie să formuleze asemenea solicitări vor fi pe viitor scutiţi de efortul găsirii unui traducător autorizat, dar şi de cheltuiala aferentă onorariului traducătorului”, a apreciat, în momentul semnării actului normativ, președintele CNAS.
Conform datelor comunicate de CNAS, anul trecut au fost rambursate cheltuielile cu asistența medicală necesară în timpul șederii în state ale UE/SEE/Elveţia a 263 de asigurați români.
Comentarii articol (1)