Măsuri împotriva discriminării femeilor la locul de muncă
Din păcate, femeile – inclusiv cele însărcinate – sunt adesea discriminate la locul de muncă, această discriminare constând în glume, diferențe de salarizare, de poziție în ierarhia angajatorului sau, în cazurile mai grave, femeile ajungând chiar victime ale hărțuirii morale şi/sau sexuale. În astfel de situaţii, femeile au la dispoziţie o serie de măsuri prin care pot combate discriminarea, spre exemplu prin formularea unei plângeri adresate Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, despre care puteţi citi mai multe aici. În ceea ce priveşte hărţuirea sexuală şi ce pot face femeile dacă au întâmpinat aşa ceva la locul de muncă, găsiţi mai multe detalii în acest material.
Drepturile femeilor gravide la locul de muncă
Există o serie de prevederi legale menite să asigure femeilor care au devenit sau se pregătesc să devină mame un context echitabil și un mediu adecvat în care să lucreze. Printre aceste prevederi se numără dreptul salariatelor la pauze de alăptat şi interdicţia angajatorilor de a obliga femeile însărcinate, lăuzele şi cele care alăptează să presteze muncă de noapte. Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Servicii medicale gratuite pentru gravide
Gravidele și lăuzele sunt automat asigurate la sănătate, chiar dacă nu cotizează și indiferent de valoarea venitului, fiind o categorie privilegiată pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate. Femeile gravide şi cele care au născut recent beneficiază de supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare, precum şi de o gamă variată de analize, despre care puteţi citi mai multe în acest material.
Concedii şi indemnizaţii pentru mame
În 2019, salariatele care urmează să nască și cele care au născut deja beneficiază de mai multe concedii și indemnizații specifice, printre care concediul și indemnizația de maternitate, concediul de creştere a copilului şi concediul de acomodare pentru cei care adoptă.
Concediul de maternitate se acordă femeilor care urmează să nască şi are o durată de 126 de zile calendaristice. Ce condiţii trebuie să îndeplinească femeile pentru a beneficia de acest concediu şi cum se calculează stagiul de cotizare aflaţi aici.
Concediul de acomodare se acordă persoanelor care adoptă un copil, cu condiţia ca acestea să realizeze venituri din activităţi salariale, independente sau agricole. Pe lângă concediu, persoanele care adoptă copii beneficiază şi de o indemnizaţie lunară, despre care puteţi citi mai multe aici.
Concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți şi se cuvine pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil. Mai multe detalii despre concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului găsiţi în acest material.
Stimulentul de inserţie este o sumă de bani ce se acordă părinților care se întorc mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Cuantumul stimulentului este de 650 lei şi se poate acorda în anumite condiţii, analizate pe larg aici. De asemenea, în perioada în care beneficiază de stimulent de inserţie, salariaţii nu pot fi concediaţi. Detalii despre acest subiect găsiţi în acest material.
Nu în ultimul rând, mamele pot beneficia şi de concediu de risc maternal, de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi de zile libere pentru a duce copilul la medic. Detalii pe larg despre acestea regăsiţi în acest articol.
Cadourile de 8 martie şi impozitarea acestora
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, angajatorii pot oferi salariatelor anumite stimulente neimpozabile în cuantum de 150 de lei, sub formă de cadouri, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou. Dacă aceste stimulente depăşesc valoarea de 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil şi intră în baza de calcul a contribuţiilor pe care salariatele trebuie să le plătească. Informaţii pe larg despre tratamentul fiscal aplicabil acestor cadouri puteţi citi aici.
Comentarii articol (2)