Noul mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale în cazul persoanelor fizice este inclus într-un act normativ intrat recent în vigoare, respectiv OUG nr. 18/2018.
Potrivit documentului, CASS va fi datorată de PFA-uri și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente, din chirii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau din alte surse atât timp cât veniturile lor extra-salariale, cumulate, vor depăși plafonul de 22.800 de lei, adică nivelul a 12 salarii minime brute.
În schimb, cei care estimează venituri cumulate sub plafon pot opta pentru asigurarea în sistemul medical de stat, urmând o procedură detaliată în acest articol.
Iar dacă veniturile realizate efectiv, la finalul anului, vor depăși pragul de 22.800 de lei, chiar dacă persoana fizică estimase venituri sub plafon, se va datora CASS la nivelul a 12 salarii minime brute, adică suma de 2.280 de lei (10% din 22.800 de lei).
Obligația de a plăti CASS, dar de data asta în cuantum înjumătățit, de 1.140 de lei (10% din șase salarii minime brute), va reveni și contribuabililor care estimează în anul curent venituri mai mari de 22.800 de lei, dar totuși nu ating plafonul. Cu o condiție însă: respectivele persoane să nu fi fost, în anul precedent, salariate sau pensionare, printre altele.
Inițial, în forma de proiect a ordonanței de urgență, era stipulată o plată obligatorie a CASS chiar și dacă veniturile erau sub plafonul de 22.800 de lei, dar prevederile respective au fost modificate semnificativ în forma apărută în Monitor.
Comentarii articol (15)