Sistemul de declarare, stabilire și plată a taxelor pentru veniturile independente obținute de PFA-uri e pe cale să fie schimbat, apariția unei ordonanțe de urgență în acest sens în Monitorul Oficial fiind iminentă.
Totuși, nu toate aspectele legate de schimbările adoptate de Guvern sunt clare, astfel că am cerut lămuriri unei specialiste. Aceasta ne-a explicat că, pentru anul 2017, PFA-urile și-au plătit deja taxele anul trecut, însă acum rămân de făcut regularizările.
Cu alte cuvinte, Fiscul va decide, după ce persoanele fizice vor depune viitoarea declarație unică, dacă PFA-urile mai au de dat bani pentru 2017 sau dacă au de primit bani înapoi. Asta înseamnă că, pentru anul 2018, PFA-urile vor putea plăti impozitul și contribuțiile sociale până în martie 2019.
„Persoanele fizice care au desfășurat activități economice în 2017 și pentru care impozitul nu s-a reținut la sursă au avut obligaţia să depună anumite declarații în vederea stabilirii plăților anticipate cu titlu de impozit și contribuții sociale. Sumele trebuiau plătite anticipat, în patru tranșe, până pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, urmând ca regularizarea să se facă în anul următor (în cazul nostru, în 2018), în urma depunerii declarației privind veniturile realizate din România până pe 25 mai 2018 (formularul 200). Așadar, impozitul și contribuțiile sociale ale persoanelor fizice care au desfășurat activități economice în 2017 au fost plătite anticipat și urmează să fie regularizate anul acesta, de data aceasta prin declarația unică ce trebuie depusă până pe 15 iulie 2018 (conform proiectului de ordonanță de urgență). Aceasta înlocuiește, printre altele, și formularul 200. Organul fiscal va stabili impozitul anual datorat pentru 2017 prin emiterea unei decizii de impunere anuale pe baza declarației unice depuse de persoanele vizate”, a explicat, la solicitarea avocatnet.ro, Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.
În orice caz, pentru a evita orice fel de probleme, PFA-urile care deja au apucat să depună formularele 600 și 220 ar trebui să depună și viitoarea declarație unică. „Recomandăm depunerea declarației unice de către toate persoanele vizate până pe 15 iulie 2018”, a subliniat Anamaria Tocaci.
Noul mecanism pentru PFA-uri presupune trecerea de la impunerea de către Fisc la autoimpunere. Totodată, se face trecerea de la un sistem de plăți anticipate anuale în trașe fixe la un sistem cu un termen unic anual de declarare și plată a taxelor pe veniturile independente obținute de PFA-uri - data de 15 martie. Pentru anul curent, termenul de declarare va fi, prin excepție, 15 iulie.
De asemenea, noul mecanism presupune comasarea a șapte declarații fiscale, printre care se numără 200, 201, 220 și 600, într-o declarație unică pentru persoanele fizice.
Atenție! Modificările la regimul veniturilor independente nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, ordonanța adoptată recent de Guvern trebuie publicată în Monitorul Oficial.