În 2018, înscrierile la programul Rabla plus se fac după regulile înscrise în Ordinul Ministerului Mediului nr. 278/2018, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din 21 martie 2018.
Înscrierile încep astăzi şi se pot face cel târziu până la data de 28 septembrie, conform calendarului publicat de AFM.
Anul acesta, românii care doresc să participe la programul Rabla plus vor putea beneficia de un singur ecotichet, pe tot parcursul unui an calendaristic, astfel:
- 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;
- 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă.
Ecotichetul este o parte din prețul de achiziție a unui autovehicul electric nou şi reprezintă o subvenţie nerambursabilă din partea statului român.
Condiţiile de participare
Pentru a fi acceptaţi în programul Rabla plus, românii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, respectiv:
- să aibă domiciliul sau reședința în România;
- să nu aibă obligații de plată la bugetul local;
- să se înscrie la un producător validat pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid şi să obțină nota de înscriere;
- să achiziționeze autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Obținerea notei de înscriere
Solicitanţii persoane fizice se pot prezenta la oricare dintre producătorii validați care au contract cu AFM în vederea înscrierii în program.
Pentru înscriere, românii trebuie să depună la producătorul validat un dosar de participare, cuprinzând următoarele documente preliminare:
- actul de identitate al solicitantului, în termen de valabilitate, în copie certificată „conform cu originalul";
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința solicitantul, în termen de valabilitate la data prezentării la producătorul validat, în original.
Dacă dosarul este complet, producătorul validat eliberează nota de înscriere. Neprezentarea documentelor prevăzute mai sus sau prezentarea acestora într-o altă formă decât cea solicitată atrage imposibilitatea eliberării notei de înscriere.
Nota de înscriere este valabilă maximum 180 de zile de la data emiterii, cu excepția anului 2019, când valabilitatea acesteia nu poate depăși data de 25 noiembrie.
Până la expirarea acestui termen, se va încheia contractul de vânzare-cumpărare a autovehiculului nou, iar producătorul validat va scădea din prețul de comercializare a acestuia valoarea ecotichetului.
Comentarii articol (1)