Articol scris de Alexandra Irimiea
Dacă ai răspuns cu „DA“ la întrebările de mai sus, atunci și tu ai căzut în capcana părinților cu bune intenții, dar din care pot rezulta răni emoționale care-i afectează sănătatea mentală a copilului pe termen lung.
Asta-i cea mai mare teamă a mea, ca părinte. Nu vreau să-i produc copilului traume, răni emoționale care să-l afecteze când va fi adult. Care îi vor influența felul în care vede viața. Orice părinte vrea ce e mai bine pentru copilul lui, dar sunt greșeli de parenting pe care le facem fără să ne dăm seama.
Mike Leary, psiholog specializat în relații și parenting, a alcătuit pentru Popsugar.com o listă cu cele mai comune 20 de greșeli de parenting. Le-a observat în cabinet, la pacienții lui. Oare le faci și tu?
1. Îi oferi prea multe opțiuni
Este bine să-i oferi copilului posibilitatea să aleagă. În felul acesta îl încurajezi să descopere ce-i place și ce nu, ce vrea să facă și ce nu. Dar realitatea este că oferindu-i mereu prea multe opțiuni îl pot copleși.
2. Îi lauzi pentru orice face
E copilul tău și orice ar face îți place oricum. Nu contează că este o felicitare tăiată puțin strâmb sau că este un avion de hârtie care nu zboară. Îl iei în brațe, îl pupi și îl feliciți. Dar acel teribil „Bravo“, spus tot timpul, are consecințe. Copilul va deveni dependent de laudă și, pe viitor, va ajunge să facă ceva doar dacă primește un cuvânt bun.
3. Încerci să-l faci fericit
Mmm… și asta e o greșeală? (poate te întrebi). Uneori da. Atunci când îl forțezi să fie fericit. Ideea este ca el singurel să învețe să se facă fericit, nu să-i dai tu pe tavă orice, doar să se simtă bine.
4. Îl răsfeți cumpărându-i prea multe
Copilul va ajunge să creadă că achizițiile duc la fericire. Și-atunci va porni o cursă nebună de a cumpăra orice, iar asta duce la dependențe și comportamente compulsive.
5. Îl ții prea ocupat
Mulți părinți consideră că trebuie să aibă un program cu multe activități. Că îi fac bine copilului. Greșit! Micuțul om ajunge să fie epuizat și chiar să aibă un comportament abuziv cu alții.
6. Pui prea mare preț pe inteligență
Cine nu vrea să aibă un copil deștept? E normal să promovezi inteligența, dar ai grijă să nu exagerezi. Ai putea crește un copil arogant, care consideră că toți cei din jurul său sunt proști sau unul care trebuie să joace rolul ăsta, de copil inteligent. În final, ar putea fi marginalizat de ceilalți copii.
7. Crezi că o religie strictă îl va salva
Și că îi va oferi un sistem perfect de valori. Dar credințele lui se vor nărui la primul act de ipocrizie pe care-l va vedea la părinți sau la vreun lider din biserică pe care-l admiră.
8. Nu vorbești cu el despre subiecte importante, cum este sexul
Mulți părinți se blochează când vine vorba despre a discuta astfel de subiecte cu cei mici. Evită să vorbească despre sex, dar totuși sunt atâtea adolescente care au rămas însărcinate…
9. Ești prea critic cu greșelile pe care le face
Vrem numai 10 de la copilul nostru. Credem că numai notele bune asigură succesul. Atenție, însă! Dacă îți crești copilul în maniera asta, el va căuta perfecțiunea în orice: felul în care arată, cât este de popular, sporturile pe care le practică, cât este de inteligent, etc. Iar atunci când greșește, se simte fără valoare și se înfurie. În unele cazuri mai grave, ajunge să se rănească singur sau chiar să vrea să se sinucidă.
10. Folosești rușinea, pedeapsa ori amenințarea
Niciodată să nu-i lași impresia copilului tău că nu-l mai iubești dacă face anumite lucruri, așa cum unii părinți procedează pentru a fi ascultați. Este un câștig pe termen scurt, dar care duce la probleme de abandon.
11. Îl determini să facă lucruri care nu sunt de vârsta lui
Mulți pacienți vin la cabinetul psihologului și spun că încă de când erau mici, de la 4-5 ani, erau nevoiți să-și pună singuri de mâncare sau să aibă grijă de frați mai mici. Când vor ajunge mari și nu vor dori copii pentru că au crescut alții deja, să nu vă mirați.
12. Nu-i limitezi timpul la TV sau orice alt ecran
Fie că e vorba de TV, video, jocuri sau telefon. Sunt mame care nu pot purta o conversație ca lumea cu copiii lor adolescenți decât prin… mesaje.
13. Nu-l lași să se plictisească
Mulți părinți consideră că un copil trebuie stimulat mereu și cred că e de datoria lor să-i găsească activități ca să nu se plictisească. Însă, în felul acesta, copilul nu are cum să învețe să fie creativ și să-și găsească singur calea de ieșire din plictiseală.
14. Îl protejezi de pierderi și consecințe
Vin la cabinet mulți părinți cu intenții bune care vor să-i ofere copilului totul: de la o simplă jucărie până la ieșirea din probleme. Apoi sunt surprinși că el nu respectă pe nimeni și nimic. Cu toții trebuie să învățăm ce este pierderea – o experiență care ne ajută să câștigăm înțelepciune, să știm ce să nu facem data viitoare.
15. Nu-l lași să se joace periculos
Copiii care învață în școli și grădinițe ce au multe activități afară se îmbolnăvesc mai rar, sunt mai echilibrați și se înțeleg mai bine între ei față de cei care sunt mai tot timpul la interior.
16. La culcare nu-l întrebi despre cum a fost ziua lui
„Cum a fost ziua ta?“. O simplă întrebare care n-ar trebui să lipsească din rutina de culcare. Copilul care este întrebat ce i s-a întâmplat doarme mai bine și se simte iubit când părintele îi arată interes.
17. Nu-i citești de la o vârstă mică
Cititul presupune ca un copil să stea cuminte, să facă liniște și să-și folosească imaginația. Adică tot ceea nu fac filmulețele video. Astfel, îl pregătești să stea cuminte în bancă la școală, să aibă răbdare să asculte ce are de spus învățatoarea și să fie în stare să-și folosească imaginația pentru a fi creativ.
18. Renunți la suzetă prea devreme
Părinții știu că o suzetă este un simbol al insecurității, așa că încearcă să scape de ea cât de repede pot. Însă greșesc. Ideea este să-l facă pe copil să se simtă în siguranță astfel încât să renunțe singur la ea. Vin la cabinetul psihologului destui adulți care, în secret, își sug degetul mare.
19. Nu-i reglezi alimentația
Și îi tot pui întrebarea: „Ești plin?“. Atunci copilul va vrea o nouă porție. El va vâna senzația de plin, neînțelegând, de fapt, că de fiecare dată când ești… plin, stomacul se adaptează și se mărește.
20. Îi dai palme la fund după vârsta de 5 ani
Părinții se gândesc că astfel îl învață să se comporte cum trebuie, dar pedeapsa corporală nu va funcționa ca iubirea. Mulți se feresc să-i arate prea multă iubire copilului, de teamă să nu ajungă un răsfățat. Și-atunci copilul riscă să fie mereu furios, obraznic, rău cu alți copii sau temător.
Cum ți se par aceste greșeli de parenting? Care sunt cele mai… șirete?
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)