Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriNe-am obișnuit de ceva timp să ne tot dăm datele personale în stânga și-n dreapta, fără să ne gândim nicio secundă la cine ajung, de fapt, și în ce scopuri pot fi folosite.
Articolul continuă mai jos
Numele și adresa de e-mail ici, numele și numărul de telefon colo, numele și adresa de-acasă dincolo. Lăsăm aplicațiile mobile să ne vadă lista de contacte și pozele sau să ne urmărească traseele zilnice. Sigur, totul pare roz... până când se-ntâmplă ceva nasol.
Date personale. Sună puțin vag, nu? Așa și trebuie să fie sintagma, ca să poată cuprinde toate informațiile referitoare la o persoană fizică. Numele, numărul de telefon, adresa de e-mail, adresa de domiciliu, datele din buletin, datele de localizare, datele contului bancar - acestea sunt doar cele mai cunoscute date personale pe care le împărtășim aproape zilnic.
Entitățile care ne cer datele personale nu ni le cer degeaba, ci le folosesc într-un fel sau altul pentru a câștiga bani. Din reclamele pe care ni le arată și nu numai.
În general, chiar dacă sunt de bună-credință, firmele care ne țin datele personale, indiferent de motiv (pentru un abonament la o revistă, achiziții online, conturi pe rețelele de socializare etc.), nu sunt invulnerabile. În ultimii ani, am văzut că nici măcar la giganți precum Yahoo sau Uber nu există o securitate perfectă.
Asta ca să nu mai vorbim de companiile care, cu rea-credință, ne vând datele personale altor companii, chiar dacă asta e ilegal.
Ce se poate întâmpla dacă datele tale personale ajung în mâini nepotrivite? O să dau câteva exemple perfect plauzibile, ca să înțelegi riscurile care vin la pachet cu prelucrarea datelor personale.
Sunt numeroase aplicații mobile care îți cer acces la fotografiile și videoclipurile de pe telefon, Facebook, Instagram și WhatsApp sunt doar câteva exemple. Să presupunem că o aplicație mobilă care are acces la galeria ta foto este spartă de un hacker. Ce faci dacă în felul ăsta îți sunt furate fotografii (să zicem compromițătoare) și sunt folosite împotriva ta sau ești șantajat să faci ceva pentru a le recupera? Cu siguranță nu-i o situație tocmai plăcută, chiar dacă nu-ți pare atât de gravă.
Mai am un exemplu. Ăsta-i ceva mai nasol. Poate folosești o aplicație mobilă ca să arăți public în ce locuri te tot duci zi de zi. Aici nici măcar nu-i nevoie de hacking, e de-ajuns ca o persoană rău-voitoare (să zicem un hoț sau un violator) să se strecoare cumva în lista ta de prieteni și să-ți urmărească traseele zilnice cu gânduri nu tocmai curate. Cum ți se pare ideea ca un necunoscut să știe exact pe unde umbli sau când lipsești de acasă? Parcă deja începi să arunci priviri în stânga și-n dreapta la tot pasul, nu-i așa?
Dar n-am terminat. Primele două exemple sunt perfect valide pentru lumea în care trăim acum, dar pe viitor te-ai putea confrunta cu pericole și mai mari. Să zicem că ești jurnalist și -- cumva, undeva -- figurezi ca atare într-o bază de date. Ce s-ar putea întâmpla dacă baza asta de date ajunge peste zece ani pe mâinile unei grupări extremiste antijurnaliști într-o Românie distopică? Ei, bine, poate că exagerez. Sau poate că nu. Dar n-avem de unde să știm unde vom fi peste zece ani.
Totuși, să nu încheiem într-o notă negativă. Fii mai atent cu datele tale personale și fii mai zgârcit cu cei care ți le cer la tot pasul. Dacă nu i-ai da vânzătoarei de la colțul străzii numărul tău de telefon sau lista ta de contacte, atunci de ce să le dai cu atâta ușurință firmelor? Înainte să-ți dai datele, gândește-te bine dacă:
Citește mai mult despre editorial, date personale
Comentarii articol (4)