Posibilitatea firmelor de a trece prin opțiune la regimul de impozitare a profitului a fost reintrodusă în legislație de la 1 aprilie 2018, prin OUG nr. 25/2018, în condițiile în această variantă fusese eliminată din legislație de la începutul anului în curs.
Concret, opțiunea este posibilă microîntreprinderilor cu un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi angajați cu normă întreagă și poate fi aplicată începând cu trimestrul doi din 2018, adică perioada aprilie-iunie. Pentru primul trimestru din an, toate companiile cu venituri mai mici de un milion de euro la 31 decembrie 2017 sunt obligate să aplice regimul de impozitare al microîntreprinderilor, așa cum am detaliat în acest articol.
Astfel, companiile pot opta pentru aplicarea impozitului pe profit, prin opțiune, începând cu trimestrul în care sunt îndeplinite cele două condiții menționate anterior. Asta înseamnă că, odată îndeplinite cele două condiții, cumulativ, în trimestrul doi al anului, societățile pot solicita trecerea la aplicarea impozitului pe profit, în detrimentul regimului de impozitare al microîntreprinderilor.
>> Administrează-ți afacerea mai ușor cu un program de facturare online
Modificarea vectorului fiscal se face prin depunerea declarației de mențiuni, în termenul legal de 15 zile de la momentul la care cele două condiții introduse în Codul fiscal sunt îndeplinite. Informația a fost confirmată, la solicitarea redacției noastre, de Mihaela Iacob, Tax Manager la Accace România.
"Metoda și termenul de comunicare a opțiunii de modificare a vectorului fiscal sunt guvernate de Codul de procedură fiscală, astfel contribuabilii ar trebui să depună o declarație (formularul 010 sau 700) în termen de 15 zile de la data producerii evenimentelor care dau dreptul societății să opteze pentru impozitul pe profit", ne-a explicat specialistul.
Practic, de aproape două săptămâni, firmele care înregistrează în vectorul fiscal noi categorii de obligații fiscale sau își modifică anumite categorii de obligații fiscale declarative înscrise inițial în vectorul fiscal o pot face exclusiv online, folosind formularul 700 - Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal, cu ajutorul unui certificat digital calificat.
Desigur, modificarea vectorului fiscal, prin depunerea declarației de mențiuni 010 sau a noului formular inteligent 700, intervine și atunci când companiile depășesc plafonul de un milion de euro și ies din sfera aplicării regimului de impozitare al microfirmelor.
"Societățile ies din sistemul de microîntreprindere în timpul anului dacă realizeaza venituri care depășesc 1.000.000 EUR. Societățile vor aplica impozit pe profit începând cu trimestrul în care această limită a fost depășită, iar termenul de modificare a vectorului fiscal este tot de 15 zile de la data depășirii pragului cifrei de afaceri", a precizat Mihaela Iacob.
Comentarii articol (0)