Ziua Muncii pică anul acesta într-o zi de marți, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca salariații de la privat să beneficieze de o minivacanță de patru zile între 28 aprilie și 1 mai. Dacă în cazul bugetarilor este sigur că 30 aprilie e zi liberă, pentru a se face legătura între weekend și Ziua Muncii, același lucru se poate întâmpla și în mediul privat.
Pe fondul unei asemenea minivacanțe se înregistrează de obicei creșteri majore în vânzările de bunuri și servicii, motiv bun pentru inspectorii de stat pentru a-și intensifica verificările la companii. De obicei, în perioada Zilei Muncii, accentul se pune pe zonele turistice, adică în special pe litoralul Mării Negre și pe stațiunile montane.
Astfel, ne bazăm pe informațiile făcute publicate, în ultimii ani, de autorități pentru a estima că în perioada Zilei Muncii vor exista controale suplimentare desfășurate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Inspecția Muncii (IM) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
În paragrafele următoare poți citi despre:
- unde pot veni în control inspectorii pentru situații de urgență;
- ce firme pot fi țintite de inspectorii sanitari și pentru ce aspecte;
- ce verifică inspectorii muncii la angajatori;
- unde își va intensifica Fiscul prezența.
Controalele IGSU. În cazul inspectorilor pentru situații de urgență, companiile vizate în controalele de Ziua Muncii sunt, în mod obișnuit, unitățile de turism și agrement, precum și supermarketurile sau hipermarketurile. Principalul obiectiv al IGSU este verificarea autorizării pentru securitatea la incendiu.
Controalele ANSVSA. Inspectorii sanitari țintesc mai ales unitățile în care se servește mâncare, cum ar fi restaurantele și fast-foodurile, dar și cofetăriile sau patiseriile. De asemenea, reprezentanții ANSVSA mai pot veni în control și la pensiunile turistice sau la magazinele alimentare. Actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă și etichetarea corectă sunt principalele aspecte verificate de inspectorii sanitari.
Controalele IM. Creșterea activității în zonele turistice implică folosirea lucrătorilor sezonieri. Și cum de obicei principala problemă specifică este munca la negru, reprezentanții IM caută să depisteze angajatorii care evită plata taxelor la stat. Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile se numără printre „țintele” IM, însă nu doar pentru munca nedeclarată, ci și pentru condițiile de muncă.
Controalele ANAF. În fine, inspectorii fiscali urmăresc și ei să depisteze evaziunea generată de neplata impozitelor și contribuțiilor sociale pentru veniturile salariale. Astfel că autoritățile vizează, de asemenea, hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile din zona litoralului și din stațiunile montane populare.
Notă: Calendarul controalelor la firme pentru întreg anul 2018 poate fi găsit aici.