avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale autorizare activitati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

autorizare activitati

Buna ziua,
Imi poate spune cineva ce pasi trebuie sa urmez pentru a autoriza o cantina - codul CAEN 5629 si servicii de cazare pentru muncitori sezonieri ( 5590)?
Fac precizarea ca ma intereseaza care sunt pasii de urmat dupa ce trec de Oficiul Registrului Comertului.
Care sunt institutiile carora trebuie sa ma adresez ulterior? Ministerul Sanatatii publice, mediu?
Ce avize trebuie sa procur ?
Cantina si locurile de cazare sunt exclusiv pentru muncitorii proprii.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: patriciageorgescu , utilizator 09:27, 7 Iulie 2008
Incearca mai multe intrebari la.....! si vezi daca iti este de folos si legea:
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara
si pentru Siguranta Alimentelor
Adresa
Str. Negustori nr. 1B, Sector 2, Bucuresti, Cod Postal 023951
Telefon: 021-3157875, Fax 021-3124967
E-mail: office@ansv.ro
Vezi si.....
HOTARARE nr. 625 din 6 iulie 2001 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor

In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic - Se aproba procedurile de autorizare a functionarii comerciantilor, cuprinzand conditiile pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor prevazute la art. 3 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul taxelor aferente, prevazute in anexele nr, 1-5 care fac parte integranta din prezenta hotarare.


PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor
CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului si/sau autorizatiei pentru prevenirea si stingerea incendiilor, denumite in continuare aviz, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Avizul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.

(3) Eliberarea avizului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea avizului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de avizare/autorizare pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nu este necesara eliberarea avizului/autorizatiei in aceasta etapa.

Art. 3 - Avizul/autorizatia se elibereaza de autoritatile competente in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv de catre brigazile/grupurile de pompieri militari, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 4 - Brigazile/grupurile de pompieri militari au urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat al Biroului unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 5 - (1) In vederea obtinerii avizului/autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune, dupa caz:

a) avizul sau autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, insotit de documentatia avizata spre neschimbare, pentru cazurile in care aceste documente au fost obtinute anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

b) dovada privind depunerea documentatiei de prevenire si stingere a incendiilor la brigazile/grupurile de pompieri militari teritoriale, pentru cazurile in care aceasta s-a facut anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

c) documentatia tehnica, reprezentand piese scrise sau desenate din proiectul de executie a constructiei sau cartea constructiei, cuprinzand masurile de prevenire si stingere a incendiilor si verificarea cerintei de calitate, "siguranta la foc", pentru cazurile in care sediul social sau activitatea principala declarata se incadreaza in prevederile legale privind avizarea/autorizarea;

d) schita spatiului, cu cote si nominalizarea destinatiilor, insotita de descrierea succinta a amplasarii, caracteristicilor constructive si de masurile de prevenire si stingere a incendiilor adoptate, pentru cazurile care nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare privind avizarea/autorizarea;

e) dovada indeplinirii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor pentru cazurile in care avizul/autorizatia au fost retrase anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

f) dovada privind achitarea tarifului aferent autorizarii.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului brigazii/grupului de pompieri militari delegat in Biroul unic

Art. 6 - Reprezentantul brigazii/grupului de pompieri militari delegat in Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul pentru obtinerea avizului, respectiv autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 5 alin. (2) si sa il transmita de indata brigazii/grupului de pompieri militari (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul tarifelor aferente avizarii/autorizarii;

c) sa comunice brigazii/grupului de pompieri militari, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la eliberarea avizului/autorizatiei solicitate sau, dupa caz, retragerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al brigazii/grupului de pompieri militari la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 7 - (1) Brigazile/grupurile de pompieri militari, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor.

(2) Brigazile/grupurile de pompieri militari intocmesc referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Conducatorul brigazii/grupului de pompieri militari sau persoana imputernicita de aceasta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizului/autorizatiei, precum si cuantumul tarifelor aferente

Art. 8 - Avizul/autorizatia se elibereaza si sunt valabile numai insotite de documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza evaluarii.

Art. 9 - Avizul/autorizatia isi pastreaza valabilitatea pe toata durata respectarii conditiilor care au stat la baza emiterii lor.

Art. 10 - (1) Avizul/autorizatia se retrag de catre brigazile/grupurile de pompieri militari in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de brigazile si grupurile de pompieri militari cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 11 - (1) Avizul/autorizatia se reinnoiesc, prin parcurgerea prezentei proceduri, daca se modifica activitatea, constructia sau masurile de prevenire si stingere a incendiilor, daca se schimba proprietarul sau daca acest lucru este impus in mod expres prin lege.

(2) In cazul in care proprietarul se schimba fara a se modifica conditiile care au stat la baza emiterii lor, avizul/autorizatia se reinnoieste, fara parcurgerea etapelor prezentei proceduri, urmand a se preschimba numai formularul acestora.

Art. 12 - Pentru eliberarea avizului/autorizatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor se percepe un tarif de 500.000 lei.

Art. 13 - Brigazile/grupurile de pompieri militari asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 5 alin. (2), care a stat la baza eliberarii avizului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 14 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.







ANEXA Nr. 2

PROCEDURA

de avizare/autorizare sanitara a functionarii comerciantilor

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului si/sau autorizatiei sanitare, denumite in continuare aviz, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Avizul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare.

(3) Eliberarea avizului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost avizat/autorizat.

(4) Neeliberarea avizului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - (1) Avizarea sanitara si autorizatia sanitara in vederea functionarii comerciantilor reprezinta acte de analiza si de investigatie sanitara care conditioneaza din punct de vedere tehnic si juridic amplasarea, constructia, amenajarea, punerea in functiune si desfasurarea activitatilor la sediul social al comerciantilor.

(2) Avizul sanitar si autorizatia sanitara se emit in baza Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu respectarea atributiilor din competenta directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei.

(3) Avizul sanitar se emite inainte de amplasarea, constructia sau amenajarea sediului social, iar autorizatia sanitara se emite inainte de punerea in functiune, scopul lor find prevenirea aparitiei oricaror situatii care ar putea pune in pericol sanatatea publica.

(4) Avizul sanitar si autorizatia sanitara fiind acte de analiza si investigatie sanitara vor fi emise numai in situatia in care sediul social si/sau activitatile care urmeaza sa fie avizate sau autorizate se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare.

(5) Avizul/autorizatia se elibereaza de autoritatile competente in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv de directiile de sanatate publica teritoriale, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 3 - Directia de sanatate publica are urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa comunice reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 4 - (1) In vederea obtinerii avizului/autorizatiei, solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare, se vor depune:

a) avizul sanitar pentru cazurile in care acest document a fost obtinut anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

b) memoriul tehnic, reprezentand piesa scrisa ce cuprinde date generale, descrierea functiunilor, a instalatiilor sanitare si a punctelor critice pentru sanatatea publica si a salariatilor, descrierea procesului tehnologic de la materia prima pana la produsul finit, cu specificarea spatiilor de lucru si a utilajelor;

c) schite sau planuri cu detalierea arhitecturala, de structura interioara si de dotari, in care sa figureze dimensiunile incaperilor, amplasarea acestora in circuitele functionale, iluminatul natural si artificial, ventilatia naturala si artificiala, retelele de utilitati, finisajele, utilajele;

d) dovada privind achitarea tarifului de avizare/autorizare.

(3) Dupa caz, vor mai fi depuse si urmatoarele documente:

a) declaratia pe propria raspundere referitoare la respectarea legislatiei in domeniul igienico-sanitar, conform modelului prezentat in anexa nr. 2.1;

b) documente din care sa rezulte ca personalul a fost instruit si si-a insusit notiunile fundamentale de igiena specifice meseriei si locului de munca;

c) documente din care sa rezulte starea de sanatate a personalului (examen medical la angajare sau control medical periodic), conform reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;

d) lista cuprinzand substantele toxice care implica periculozitate pentru manipulatorii expusi profesional sau pentru populatie (materii prime, produsi imtermediari sau produse finite), dovada instruirii personalului cu responsabilitati in domeniu.

(4) In cazurile in care reglementarile legale sau riscul estimat o impun, iar in faza de avizare sanitara nu s-a efectuat studiul de impact asupra sanatatii populatiei, autorizarea sanitara va fi precedata de acest studiu.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului directiei teritoriale de sanatate publica delegat la Biroul unic

Art. 6 - Reprezentantul directiei teritoriale de sanatate publica delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa inregistreze si sa verifice dosarul depus pentru obtinerea autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 4 alin. (2)-(4) si sa il transmita de indata directiei teritoriale de sanatate publica.

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul tarifelor aferente avizarii/autorizarii;

c) sa comunice directiei teritoriale de sanatate publica, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la emiterea avizului/autorizatiei solicitate sau, dupa caz, respingerea autorizarii;

d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al directiei teritoriale de sanatate publica la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 7 - (1) Directia teritoriala de sanatate publica, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare in vigoare.

(2) Directia teritoriala de sanatate publica va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Directorul directiei teritoriale de sanatate publica sau persoana imputernicita de acesta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului in Biroul unic.

Art. 8 - (1) Pentru sediile si/sau activitatile prevazute in anexa nr. 2.2 reprezentantul directiei teritoriale de sanatate publica in Biroul unic va completa referatul tip in care va consemna conformitatea cu datele din declaratia pe propria raspundere.

(2) Pentru activitatile/sediile care nu sunt mentionate in anexa nr. 2.2 directiile teritoriale de sanatate publica vor analiza documentatia in conformitate cu prevederile normelor de igiena, standardelor, normativelor sau altor reglementari legale si vor intocmi referatul de evaluare in termenul legal.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizului/autorizatiei sanitare, precum si cuantumul tarifelor aferente

Art. 9 - Avizul/autorizatia sunt valabile atata timp cat nu s-au modificat conditiile initiale pentru care acestea au fost emise.

(2) La modificarea conditiilor initiale comerciantul va solicita Biroului unic revizuirea avizului/autorizatiei.

Art. 10 - (1) Autorizatia se retrage de catre directia teritoriala de sanatate publica, in cazul in care constata ca nu sunt mentinute conditiile existente la data obtinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizatiei, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de directia teritoriala de sanatate publica cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 11 - Reinnoirea autorizatiei sanitare se face in urmatoarele situatii:

a) pentru diversificarea, extinderea sau restrangerea activitatii in cadrul activitatii principale (cod CAEN) consemnate in certificatul de inregistrare;

b) modificarea obiectului de activitate sau structurii functionale a sediului social.

Art. 12 - (1) Tarifele aferente avizarii/autorizarii sanitare a functionarii comerciantilor sunt prevazute in anexa nr. 2-3.

(2) Activitatile de evaluare care necesita investigatii sanitare, analize, evaluari, instructaje, consultanta specializata vor fi tarifele la nivelul unitatii ofertante in baza devizelor si documentelor financiare incheiate intre beneficiar si prestatorul abilitat de Ministerul Sanatatii si Familiei,

Art. 13 - Directia teritoriala de sanatate publica asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 4 alin. (2)-(4), care a stat la baza eliberarii avizului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 14 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.

Art. 16 - Anexele nr. 2.1, 2.2 si 2.3 fac parte integranta din prezenta procedura.




ANEXA Nr. 2.1




DECLARATIE

referitoare in conditiile igienico-sanitare

(model)




Subsemnatul……………….in calitate de asociat/actionar, declar urmatoarele pe propria raspundere, cunoscand ca falsul in declaratii este pedepsit de legea penala:

1. Posed Acordul asociatiei de proprietari nr……din data de……. si ai vecinilor din imediata apropiere (conform Legii nr. 114/1996).

2. In obiectiv sunt asigurate urmatoarele utilitati:

- apa potabila (in sistem centralizat sau put propriu);

- apa calda;

- canalizare sau alt sistem de evacuare a reziduurilor menajere lichide.

3. Evacuarea deseurilor menajere solide se face cu unitati specializate conform Contractului nr…..

4. Obiectivul are urmatoarea structura functionala…………………………………

……………………………………………………………………………………..

(se enumera destinatia spatiilor/incaperilor, mentionandu-se si suprafata acestora).

5. Posed urmatoarele dotari si echipamente specifice:

6. Obiectivul este deservit de………….persoane.

7. Detin documente care atesta insusirea notiunilor fundamentale de igiena pentru un numar de……persoane.

8. Obiectivul este asigurat cu anexe sanitare.

9. Ma angajez sa respect normele igienico-sanitare in vigoare.




……………………. …………………………

(data) (semnatura)







ANEXA Nr. 2.2




Activitati pentru care autorizatia sanitara va fi eliberata in baza declaratiei pe propria raspundere referitor la conditiile igienico-sanitare

COD CPSA Denumirea grupei

(Clasificarea produselor

si serviciilor asociate

activiatilor)

5010 Vanzari de autovehicule

5010.1 Vanzari cu ridicata de autovehicule noi, uzate sau reconditionate

5010.12 Vanzari cu ridicata de autoturisme

5010.2 Vanzari cu amanuntul de autovehicule

5010.21 Vanzari cu amanuntul de autovehicule noi

5010.22 Vanzari cu amanuntul de autovetucule uzate

5010.3 Servicii de intermedieri in comerlul cu autovehicute

5010.30 Servicii de intermedieri in comertul cu autovehicule

5030 Vanzari de piese si accesorii pentru autovehicule

5030.1 Vanzari cu ridicata de piese si accesorii pentru autovehicule

5030.11 Vanzari cu ridicata ale anvelopelor pentru autovehicule

5030.12 Vanzari cu ridicata ale altor piese si accesorii pentru autovehicule

5030.2 Vanzari cu amanuntul ale pieselor si accesoriilor pentru autovehicule

5030.21 Vanzari cu amanuntul ale anvelopetor penttu autovehicule

5030.22 Vanzari cu amanuntul ale altor piese si accesorii pentru autovehicule

5041 Vanzari ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.1 Vanzari cu ridicata ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.10 Vanzari cu ridicata ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.2 Vanzari cu amanuntul ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.20 Vanzari cu amanuntul ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5042 Repararea si intretinerea motocicletelor

5042.1 Servicii de reparare si intretinere a motocicletelor

5042.10 Servicii de reparare si intretinere a motocicletelor

5122 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5122.1 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5122.10 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5135 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5135.1 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5135.11 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5136 Vanzari cu ridicata ale zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase

5136.1 Vanzari cu ridicata ale zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase

5136.11 Vanzari cu ridicata ale zaharului

5136.12 Vanzari cu ridicata ale ciocolatei, produselor zaharoase si de cofetarie, ale

produselor de patiserie

5141 Vanzari cu ridicata ale produselor textile

5141.1 Vanzari cu ridicata ale produselor textile

5141.11 Vanzari cu ridicata ale produselor textile pentru imbracaminte

5141.12 Vanzari cu ridicata ale altor produselor textile

5141.13 Vanzari cu ridicata ale articolelor de mercerie

5141.14 Vanzari cu ridicata de lenjerie de uz casnic

5142 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte si ale incaltamintei

5142.1 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte si ale incaltamintei

5142.11 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte (cu exceptia lenjeriei de

corp

5142.12 Vanzari cu ridicata ale lenjeriei de corp

5142.13 Vanzari cu ridicata ale articolelor din blana si piele

5142.14 Vanzari cu ridicata ale incaltamintei

5142.15 Vanzari cu ridicata ale accesoriilor pentru imbracaminte

5143 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrice si electronice de uz casnic

5143.1 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrice de uz casnic

5143.11 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrocasnice

5143.12 Vanzari cu ridicata ale aparatelor de iluminat, de uz casnic

5143.13 Vanzari cu ridicata ale accesoriilor pentru aparate si echipamente de uz

casnic

5143.2 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electronice de uz casnic

5143.21 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electronice de uz casnic

5143.22 Vanzari cu ridicata ale discurilor, benzilor si casatelor

5144 Vanzari cu ridicata ale produselor din ceramica, sticla, ale tapetelor,

articolelor metalice de masa si de bucatarie si ale produselor de intretinere si

curatenie

5144.1 Vanzari cu ridicata ale produselor din ceramica, sticla, ale tapetelor,

articolelor metalice de masa si de bucatarie si ale produselor de intretinere si

curatenie

5144.11 Vanzari cu ridicata ale produselor ale articolelor metalice de masa si de

bucatarie

5144.12 Vanzari cu ridicata ale produselor din sticla, portelan si ceramica pentru menaj

5144.13 Vanzari cu ridicata ale tapetelor

5144.14 Vanzari cu ridicata ale produselor de intretinere si curatenie

5145 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5145.1 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5145.10 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5147 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum nealimentare

5147.1 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum casnice

5147.11 Vanzari cu ridicata ale mobilei

5147.12 Vanzari cu ridicata ale aparatelor neelectrice de uz casnic

5147.13 Vanzari cu ridicata ale produselor din impletituri, din plasa, de dogarie si ale

alte produse din lemn

5147.14 Vanzari cu ridicata ale produselor pentru acoperirea pardoselilor

5147.15 Vanzari cu ridicata ale altor produse metalice de uz casnic

5147.2 Vanzari cu ridicata ale articolelor de papetarie si librarie

5147.21 Vanzari cu ridicata ale cartilor, revistelor si ziarelor

5147.22 Vanzari cu ridicata ale articolelor de papetarie

5147.3 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum

5147.31 Vanzari cu ridicata ale instrumentelor muzicale si partiturilor

5147.32 Vanzari cu ridicata ale maerialelor fotografice si optice

5147.33 Vanzari cu ridicata ale jocurilor si jucariilor

5147.34 Vanzari cu ridicata ale ceasurilor si bijuteriilor

5147.35 Vanzari cu ridicata ale articolelor de sport

5147.36 Vanzari cu ridicata ale articolelor de voiaj si marochinarie si ale diverselor

articole din piele

5147.37 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum necuprinse anterior

Vanzari cu ridicata ale produselor medicale si paramedicale de uz uman si

veterinar

Vanzari cu ridicata ale produselor biologice, reactivilor, detergentilor si

substantelor dezinfectante

5151 Vanzari cu ridicata ale combustibililor

5151.1 Vanzari cu ridicata ale combustibililor

5151.11 Vanzari cu ridicata ale combustibililor solizi

5151.13 Vanzari cu ridicata ale altor combustibili lichizi sau gazosi si ale produselor

derivate

5153 Vanzari cu ridicata ale materialului lemnos si ale materialelor pentru

constructii

5153.1 Vanzari cu ridicata ale lemnului neprelucrat si ale produselor derivate ale

acestuia

5153.11 Vanzari cu ridicata ale lemnului prelucrat

5153.12 Vanzari cu ridicata ale produselor derivate din lemn

5153.2 Vanzari cu ridicata ale materialelor pentru constructii si ale obiectelor

sanitare

5153.21 Vanzari cu ridicata ale obiectelor sanitare

5153.22 Vanzari cu ridicata ale lacurilor si vopselelor

5153.23 Vanzari cu ridicata ale geamurilor si vopselelor

5153.24 Vanzari cu ridicata ale altor materiale de constructii

5154 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie, ale echipamentelor si

furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire

5154.1 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie, ale echipamentelor si

furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire

5154.11 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie

5154.12 Vanzari cu ridicata ale echipamentelor si furniturilor pentru instalatii

sanitare si incalzit

5170 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

5170.1 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

5170.10 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

Vanzari cu amanuntul in unitati comerciale alimentare, din incinta unitatilor

sanitare si de invatamant, ale produselor alimentare

5212 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere preponderenta de produse nealimentare

5212.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere

preponderenta de produse nealimentare

5212.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere

preponderenta de produse nealimentare

Vanzari cu amanuntul, in spatii comerciale nespecializate mai mici de 50 m2

si cu un numar de salaritati mai mic de 8-10 persoane, cu desfacere de

produse nealimentare

5226 Vanzari cu amanuntul in magazine speciaIizate, ale produselor din tutun

5226.1 Vanzari cu amanuntul, in magazinc specializate, ale produselor din tutun si

tigaretelor

5226.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale produselor din tutun si

tigaretelor

Vanzari cu amanuntul, in farmacii veterinare, a pesticidelor

Vanzari cu amsnuntul, in unitati specializate, ale produselor medicale si

paramedicale de uz uman si veterinar

5233 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale produselor cosmetice si

de parfumerie

5241 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile

5241.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile si de

mercerie

5241.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile

diverse

5241.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de mercerie

5242 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de

imbracaminte si ale accesoriilor acestora

5242.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de

imbracaminte si ale accesoriilor acestora (inclusiv ale articolelor de imbracaminte din piele si blana)

5243 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale imbracaminte si ale

articolelor de marochinarie din piele

5243.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale imbracaminte si ale

articolelor de marochinarie din piele

5243.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale incaltamintei

5243.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de

marochinarie, articolelor de voiaj din piele

5244 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei, articolelor de

iluminat si ale altor articole de uz casnic

5244.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei, articolelor de

iluminat si ale altor articole de uz casnic

5244.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei de uz casnic

5244.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de menaj si

decorative

5244.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale perdelelor, draperiilor si

ale altor obiecte din materiale textile de uz casnic

5244.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor articole casnice

neelectrice n.c.a

5244.16 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere, ale aparatelor de radio si televizoarelor

5245.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere

5245.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere

5245.2 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale aparatelor de radio,

televizorelor, ale aparatelor si materialelor de inregistrare si ale instrumentelor muzicale

5245.21 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale aparatelor de radio,

televizorelor, si ale echipamentelor audio-video

5245.22 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale discurilor si casetelor

5245.23 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale instrumentelor,

accesoriilor si partiturilor muzicale

5246 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie,

vopsitorie, ale sticlei si ale articolelor din sticla

5246.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie,

vopsitorie, ale sticlei si ale articolelor din sticla

5246.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie

5246.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale vopselelor, lacurilor si

emailurilor si ale produselor de drogherie

5246.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale sticlei, ale articolelor din sticla si oglinzilor

5246.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale obiectelor marunte,

pentru gospodarie

5246.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mterialelor de constructii

5247 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale cartilor, ziarelor si ale

articolelor de papetarie

5247.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale cartilor, ziarelor si ale

articolelor de papetarie

5247.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ziarelor si revistelor

5247.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de papetarie

5248 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor produse n.c.a.

5248.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale materialelor de birou,

calculatoarelor, articolelor optice si fotografice (inclusiv birotica)

5248.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilierului de birou

5248.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale masinilor de birou

5248.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale calculatoarelor si

software-ului de uz general

5248.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor optice,

fotografice si de precizie

5248.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale echipamentelor de

telecomunicatii -numai pentru echipament terminal (telefoane)

5248.2 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ceasurilor, bijuteriilor,

articolelor de sport si jucariilor

5248.21 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ceasurilor si bijuteriilor

5248.22 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor pentru sport

si pentru jocuri in aer liber (inclusiv biciclete)

5248.23 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale jocurilor si jucariilor

(inclusiv jocuri video)

5248.3 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor produse

nealimentare n.c.a.

5248.31 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale materialelor pentru

acoperit peretii si pardoselile si ale materialelor de intretinere a acestora

5248.32 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale plantelor, florilor,

semintelor

5248.33 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale animalelor de companie

ale produselor alimentare si accesoriilor pentru acestea

5248.34 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate de suveniruri si articole

religioase

5248.35 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale combustibililor solizi,

lichizi si gazosi

5248.36 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de filatelie,

numismatica si similare

5248.37 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale obiectelor de arta

5248.38 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale produselor nealimentare

n.c.a.

5250 Vanzari cu amanuntul ale bunurilor de ocazie, efectuate prin magazine

5250.1 Vanzari cu amanuntul ale antichitatilor si bunurilor de ocazie efectuate prin

magazine

5250.11 Vanzari cu amanuntul ale antichitatilor

5250.12 Vanzari cu amanuntul ale cartilor de ocazie

5250.13 Vanzari cu amanuntul ale altor bunuri de ocazie

5261 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta

5261.1 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta, specializate in textile si

confectii

5261.12 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta specializate in alte bunuri

5261.13 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta, nespecializate

5263 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

5263.1 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

5263.10 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

Servicii de tehnica dentara, protezare si ortozare

Intretinerea si repararea aparaturii medicale

Servicii de asintenta medicala primara umana

Servicii de asintenta medicala veterinara

Producerea si repararea in scop didactic a articolelor din lemn, metal,

sticla

7020 Servicli de inchiriere a bunurilor imobiliare

7020.1 Servicii de inchiriere a bunurilor imobiliare

7020.11 Servicii de inchiriere (subinchiriere) a proprietatilor rezidentiale

7020.12 Servicii de inchiriere a terenurilor si a altor bunuri imobiliare nerezidentiale

7032 Servicii de administrare a imobilelo pe baza de tarife sau contract

7032-11 Servicii de administrare a imobilelor rezidentiale pe baza de tarife sau

contract

7032.12 Servicii de administrare a altor bunuri imobiliare

7110 Servicii de inchiriere a autoturismelor si utilitarelor mai mici de 3,5 tone

7110.1 Servicii de inchiriere a autoturismelor si utilitarelor mai mici de 3,5 tone

7110.10 Servicii de inchiriere pe termen scurt sau lung a autoturismelor particulare

si a vehiculelor utilitare de pana la 3,5 tone, fara sofer

7133 Servicii de inchirlere de echipamente de birou si calculatoare

7133.1 Servicii de leasing sau de inchiriere de echipamente de birou si calculatoare,

fara opeatori

7133.11 Servicii de leasing sau de inchiriere de echipamente de birou (masini de

scris, fotocopiatoare, duplicatoare, material telefonic) fara opratori

7133.12 Servicii de leasing sau de inchiriere a calculatoarelor si echipamentelor

periferice

7140 Servicii de inchiriere a bunurilor personale si gospodaresti

7140.1 Servicii de inchiriere a bunurilor personale si gospodaresti

7140.11 Servicii de inchiriere: televizoare, radiouri, magnetoscoape, echipamente

audiovizuale si accesoriile lor (discuri si casete audio)

7140.12 Servicii de inchiriere a benzilor si casetelor video

7140.13 Servicii de inchiriere mobilier si echipamente gospodaresti (mobilla,

aparate electromenajere, vesela, plante decorative etc)

7140.14 Servicii de inchiriere a echipamentelor recreative (articole de sport, nave si

avioane, biciclete, planoare, skiuri nautice etc.)

7140.15 Servicii de inchiriere a instrumentelor muzicale

7140.15 Servicii de inchiriere a altor bunuri personale si gospodaresti (lenjerie,

imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, aparate fotografice, aparate optice etc.)

7470.1 Servicii de intretinere si curatenie

7470.12 Servicii de curatire a geamurilor

7470.13 Servicii de curatenie si intretinere curenta a cladirilor

7470.14 Servicii de curatenie specializata

7470.15 Servicii de curatire a sobelor si cosurilor

7460.16 Alte servicii de curatire

7481 Servicii fotografice

7481.1 Placi fotografice, filme expuse (altele decat cinematografice)

7481.11 Placi fotografice si filme expuse dar nedevelopate

7481.2 Servicii de fotografiere

7481.21 Servicii de fotografiere cu ajutorul aparatelor automate

7481.22 Servicii realizate de studiourile fotografice

7481.24 Servicii fotografice pentru ceremonii

7481.3 Servicii de prelucrare a materialelor fotografice

7481.30 Servicii de developare si multiplicare fotografica

7481.33 Servicii de restaurare, copiere si retusare a fotografiilor

7481.34 Alte servicii fotografice

7483 Servicu de secretariat, dactilografiere, multiplicare si traduceri pe baza de tarif

sau contract, contabilitate, avocatura

7483.12 Servicii de multiplicare

7483.13 Servicii de traduceri

7483.14 Servicii de interpretare

Servicii de contabilitate

Servicii de avocatura

9303 Servicii funerare

9303.1 Servicii funerare

9303.11 Pompe funebre

9303.12 Servicii conexe inhumarii si incinerarii

9305 Alte servicii personale

9305.1 Alte servicii personale

9305.10 Alte servicii personale (servicii ale agentiilor matrimoniale, imobiliare,

schimb valutar, amanet, turism, Loto-Prono, publicitate, jocuri de calculator,

jocuri mecanice, de noroc, astrologie, spiritism, etc.)

Servicii bancare si tip CEC

Servicii de import-comercializare pesticide




ANEXA Nr. 2.3




Tarifele aferente autorizarii functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei sanitare




1. Tarife percepute pentru emiterea avizelor sanitare:

a) extindere - 200.000 lei.

b) constructie - 500.000 lei;

c) amenajare - 500.000 lei;

d) amplasare - 200.000 lei.

2. Tarife percepute pentru emiterea autorizatiilor sanitare:

a) pentru comercianti autorizati in baza declaratiei pe propria raspundere referitoare la conditiile igienico-sanitare;

b) pentru comercianti autorizati in urma evaluarii riscului pentru sanatatea publica:

- pana la 50 de persoane - 1.000.000 lei;

- intre 50-200 de persoane - 2.000.000 lei;

- peste 200 de persoane - 3.000.000 lei.

3. Nu se percep tarife comerciantilor carora nu le sunt necesare avizul/autorizatia sanitara in momentul inregistrarii.







ANEXA Nr. 3

PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a autorizatiei sanitare veterinare, denumita in continuare autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare veterinare, in scopul asigurarii securitatii alimentelor si pentru apararea sanatatii publice.

(3) Eliberarea autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - In conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, comerciantii care detin unitati in care se desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar sunt obligati sa solicite autorizarea sanitara veterinara de functionare pentru obiectivele proprii la infiintarea acestora, precizand fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.

Art. 3 - (1) In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare sanitara veterinara nu este necesara eliberarea autorizatiei in aceasta etapa.

(2) Eliberarea autorizatiei se solicita de catre comercianti numai la infiintarea obiectivelor in care urmeaza sa se desfasoare activitati supuse controlului sanitar veterinar.

Art. 4 - Autorizatia se elibereaza de autoritatea sanitara veterinara competenta in a carei raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 5 - Directia sanitara veterinara teritoriala are urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social, obiectivele si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 6 - (1) In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social, precum si a obiectivelor si activitatilor care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune:

a) schita tehnica cu fluxul tehnologic;

b) memoriul tehnic;

c) contractul de munca cu un medic veterinar pentru unitatile de productie si procesare;

d) schita de amplasare si proiectare pentru obiective nou-construite;

e) dovada achitarii taxei de autorizare, in cuantumul prevazut in anexa nr. 3.1 care face parte integranta din prezenta procedura.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic

Art. 7 - Reprezentantul directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul depus pentru obtinerea autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 6 alin. (2) si sa il transmita de indata directiei sanitare veterinare teritoriale (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor aferente autorizarii;

c) sa comunice directiei sanitare veterinare teritoriale, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la acordarea autorizatiei solicitate sau, dupa caz, respingerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, data vizitei personalului de specialitate al directiei sanitare veterinare teritoriale la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit, sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 8 - (1) Directia sanitara veterinara teritoriala, prin personalul sau de specialitate, verifica conditiile sanitare veterinare de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

(2) Directia sanitara veterinara teritoriala va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Directorul directiei sanitare veterinare teritoriale sau persoana imputernicita de acesta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

Art. 9 - In cazul in care la depunerea la Biroul unic a documentatiei pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantii nu dispun decat de sediul social si nu detin obiective in care se desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar, reprezentantul directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic va completa rubrica corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare, cu mentiunea ca in aceasta etapa nu ii este necesara autorizarea.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate a autorizatiei, precum si cuantumul taxelor aferente

Art. 10 - (1) Autorizatia sanitara veterinara de functionare isi pastreaza valabilitatea pe perioada in care sunt indeplinite conditiile pentru care comerciantul a fost autorizat.

(2) Pentru orice modificari ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizari, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate, comerciantii sunt obligati sa solicite autorizarea de functionare din punct de vedere sanitar veterinar.

Art. 11 - (1) Autorizatia se retrage de catre directia sanitara veterinara teritoriala, in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile sanitare veterinare de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de directia sanitara veterinara teritoriala, cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 12 - Directiile sanitare veterinare teritoriale asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 6 alin. (2), care a stat la baza eliberarii atorizatiei si a retragerii acestora.

Art. 13 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

Art. 14 - (1) Obiectivele si activitatile pentru care se emite autorizatia, precum si cuantumul taxelor aferente sunt prevazute in anexa nr. 3.1.

(2) Taxele pentru eliberarea avizului sanitar veterinar privind amplasarea, proiectarea si construirea de noi obiective supuse controlului sanitar veterinar sunt in valoare de 50% din taxa prevazuta pentru autorizarea sanitara veterinara de functionare a acestora.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.







ANEXA Nr. 3.1




Obiectivele si activitatile pentru care se emite autorizatia sanitara veterinara, precum si cuantumul taxelor aferente




Obiectivul Taxa

lei/U.M.)

Statie de incubatie tip gospodaresc 30.000

Tabara de vara

Stana

Stupina

Menajerie

Punct de insamantari artificiale 50.000

Genoteca de animale 70.000

Expozitie de animale si gradina zoologica

Magazin pentru desfacere animale de companie si/sau hrana pentru acestea

Ferma de animale 100.000

Targ de animale

Statiune de monta natuarala la animale

Cabinet medical veterinar

Laborator de control furaje

Laborator sanitar veterinar

Canisa

Scoala pentru dresaj caini

Punct farmaceutic veterinar 100.000

Centru colectare lapte 100.000

Punct sau centru de colectare oua/miere 100.000

Bazine piscicole pentru cresterea materialului piscicol 150.000

Statie (punct) portuara de spalare si dezinfectie

Statie (punct) portuara de spalare si dezinfectie rutiera din aeroport

Unitati de tehnica medicala veterinara 500.000

Ferma zootehnica de elita

Herghelie

Depozit de material seminal

Baze de achizitie a animalelor

Statie de incubatie tip industrial 500.000

Bazine piscicole pentru material biologic

Farmacie veterinara 500.000

Dispensar veterinar 500.000

Clinica veterinara sau spital veterinar 500.000

Unitati de tehnica medicala veterinara 500.000

Pensiune pentru animale de companie 500.000

Frizerie pentru animale de companie 500.000

Depozit furaje 500.000

Depozit de produse de uz veterinar 500.000

Ferma de carantina 500.000

Unitati de dezinfectie, dezinsectie si deratizare 500.000

Unitati de reproductie si selectie animala 500.000

Fabrica pentru hrana animalelor 500.000

Unitate de cercetare stiintifica inclusiv cea care utilizeaza animale de 500.000

experienta

unitati specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri si 500.000

nutreturi medicamentale

Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz 500.000 veterinar

Fabrica pentru nutreturi combinate 1.000.000

Fabrica producatoare de medicamente, biopreparate si alte produse de uz 1.000.000

veterinar

Puturi seci, cimitire de animale, crematorii nu se taxeaza

Unitate prelucrare industriala a cadavrelor, produse de origine animala 300.000

confiscate, subproduse necomestibile

Centru (punct) taiere 500.000

Depozit subproduse necomestibile 500.000

Punct de desfacere carne, peste, oua etc. 500.000

Punct sau centru colectare peste, produse din peste 500.000

Chiosc desfacere peste, produse din peste 500.000

Punct sau centru colectare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de 500.000

mare

Centru colectare prelucrare lapte 500.000

Carmangerie, macelarie 500.000

Unitati portionare, preambalare carne si produse din carne 500.000

Alte unitati nenominalizate de prelucrare, depozitare carne, produse si 500.000

subproduse comestibile si necomestibile

Atelier semiconserve peste 500.000

Alte unitati nenominalizate de prelucrare, depozitare peste, produse din 500.000

peste, batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de mare

Unitati portionare preambalare produse lactate 500.000

Unitati de colectare, depozitare oua 500.000

Unitate de colectare si prelucrare miere, alte produse 500.000

Alte unitati nenominalizate pentru lapte, oua, miere, produse apicole 500.000

Atelier preparate carne 700.000

Catering 700.000

Depozit alimentar, depozit frigorific peste, depozit produse lactate 800.000

Restaurant clasic cu specific local/national, restaurant crama, restaurant 800.000

specializat pescaresc, vanatoresc, tip zahana, lacto-vegetarian, dietetic,

restaurant cantina

Hala pentru desfacere produse de origine animala 800.000

Fabrica branzeturi 1.000.000

Fabrica lapte praf, fabrica inghetata 1.000.000

Unitati prelucrare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de mare 1.000.000

Fabrica produse din carne, conserve, semiconserve, preparate din carne, 1.200.000

salamuri crude

Fabrica semipreparate culinare din carne si mixte 1.200.000

Unitati transare carne 1.200.000

Unitati prelucrare membrane naturale 1.200.000

Unitati fabricatie membrane artificiale 1.200.000

Fabrica conserve, semiconserve peste 1.200.000

Fabrica produse lactate 1.200.000

Fabrica produse oua 1.200.000

Abator 1.500.000

Antrepozit frigorific 1.500.000

Supermarket 1.500.000

Combinat de carne 2.000.000







ANEXA Nr. 4




PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei mediului




CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a acordului si/sau autorizatiei de mediu, denumite in continuare acord, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul taxelor si tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Acordul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind protectia mediului inconjurator.

(3) Eliberarea acordului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea acordului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - (1) Obiectivele si activitatile desfasurate la sediile sociale ale comerciantilor sunt considerate activitati cu impact redus asupra mediului si sunt supuse prezentei proceduri.

(2) Activitatile de productie, import-export sau servicii, altele decat cele aferente sediului social al comerciantului, vor fi supuse unei proceduri specifice de autorizare in conformitate cu prevederile cap. II sectiunea 1 din Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata.

Art. 3 - (1) Obtinerea acordului de mediu este obligatorie pentru proiecte de investitii noi si pentru modificarea celor existente.

(2) Nu necesita acord de mediu activitatile care nu implica lucrari de contructii-montaj, cu exceptia celor prevazute la pct. 8 lit. g) si i) din anexa nr. II la Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata.

(3) Obtinerea autorizatiei de mediu este obligatorie pentru desfasurarea oricarei activitati cu impact asupra mediului.

(4) Pentru activitatile cu impact redus asupra mediului se aplica prezenta procedura.

Art. 4 - In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului nu este necesara eliberarea acordului/autorizatiei in aceasta etapa.

Art. 5 - Acordul/autorizatia se elibereaza de inspectoratul teritorial de protectie a mediului in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 6 - Inspectoratele teritoriale de protectie a mediului au urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 7 - (1) In vederea obtinerii acordului/autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune:

a) o fisa-tip de prezentare a obiectivului/activitatii, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.1 care face parte integranta din prezenta procedura, care contine descrierea acestora si principalele informatii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului, la care se anexeaza, dupa caz, documente doveditoare ale sarcinilor privind protectia mediului care greveaza aporturile in natura la capitalul social;

b) dovada achitarii taxei/ tarifului aferente autorizarii.

(3) Orice modificare ulterioara, prin lucrari de constructii-montaj, a obiectivelor si activitatilor declarate initial este supusa procedurii de emitere a acordului de mediu, in conformitate cu prevederile art. 3.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului inspectoratului teritorial de protectie a mediului delegat la Biroul unic

Art. 8 - Reprezentantul inspectoratului teritorial de protectie a mediului delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul pentru obtinerea acordului, respectiv a autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 7 alin. (2) si sa il transmita de indata inspectoratului teritorial de protectie a mediului (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor/tarifelor aferente autorizarii;

c) sa comunice inspectoratului teritorial de protectie a mediului, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la eliberarea acordului/autorizatiei solicitate, sau, dupa caz, respingerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, data vizitei personalului de specialitate al inspectoratului teritorial de protectie a mediului la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 9 - (1) Inspectoratul teritorial de protectie a mediului, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind protectia mediului.

(2) Inspectoratul teritorial de protectie a mediului va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea acordului/autorizatiei.

(3) Conducatorul inspectoratului teritorial de protectie a mediului va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acordului/autorizatiei, precum si cuantumul taxelor/tarifelor aferente

Art. 10 - Durata de valabilitate a acordului/autorizatiei de mediu este de un an, daca in aceasta perioada nu intervin schimbari care sa afecteze conditiile stabilite prin actele de reglementare.

Art. 11 - (1) Acordul/autorizatia se retrage de catre inspectoratul teritorial de protectie a mediului in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de inspectoratul teritorial de protectie a mediului cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 12 - Inspectoratul teritorial de protectie a mediului asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 7 alin. (2), care a stat la baza eliberarii acordului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 13 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea acordului/autorizatiei, respectiv la reautorizare.

Art. 14 - (1) Cuantumul taxelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 50.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizatiilor de mediu este de 100.000 lei pentru activitatile cu impact redus asupra mediului si vor constitui surse de venit ale Fondului pentru mediu.

(2) Cuantumul tarifelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 100.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizatiilor de
Incearca mai multe intrebari la.....! si vezi daca iti este de folos si legea:
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara
si pentru Siguranta Alimentelor
Adresa
Str. Negustori nr. 1B, Sector 2, Bucuresti, Cod Postal 023951
Telefon: 021-3157875, Fax 021-3124967
E-mail: office@ansv.ro
Vezi si.....
HOTARARE nr. 625 din 6 iulie 2001 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor

In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic - Se aproba procedurile de autorizare a functionarii comerciantilor, cuprinzand conditiile pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor prevazute la art. 3 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul taxelor aferente, prevazute in anexele nr, 1-5 care fac parte integranta din prezenta hotarare.


PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor
CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului si/sau autorizatiei pentru prevenirea si stingerea incendiilor, denumite in continuare aviz, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Avizul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.

(3) Eliberarea avizului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea avizului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de avizare/autorizare pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nu este necesara eliberarea avizului/autorizatiei in aceasta etapa.

Art. 3 - Avizul/autorizatia se elibereaza de autoritatile competente in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv de catre brigazile/grupurile de pompieri militari, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 4 - Brigazile/grupurile de pompieri militari au urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat al Biroului unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 5 - (1) In vederea obtinerii avizului/autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune, dupa caz:

a) avizul sau autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, insotit de documentatia avizata spre neschimbare, pentru cazurile in care aceste documente au fost obtinute anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

b) dovada privind depunerea documentatiei de prevenire si stingere a incendiilor la brigazile/grupurile de pompieri militari teritoriale, pentru cazurile in care aceasta s-a facut anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

c) documentatia tehnica, reprezentand piese scrise sau desenate din proiectul de executie a constructiei sau cartea constructiei, cuprinzand masurile de prevenire si stingere a incendiilor si verificarea cerintei de calitate, "siguranta la foc", pentru cazurile in care sediul social sau activitatea principala declarata se incadreaza in prevederile legale privind avizarea/autorizarea;

d) schita spatiului, cu cote si nominalizarea destinatiilor, insotita de descrierea succinta a amplasarii, caracteristicilor constructive si de masurile de prevenire si stingere a incendiilor adoptate, pentru cazurile care nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare privind avizarea/autorizarea;

e) dovada indeplinirii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor pentru cazurile in care avizul/autorizatia au fost retrase anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

f) dovada privind achitarea tarifului aferent autorizarii.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului brigazii/grupului de pompieri militari delegat in Biroul unic

Art. 6 - Reprezentantul brigazii/grupului de pompieri militari delegat in Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul pentru obtinerea avizului, respectiv autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 5 alin. (2) si sa il transmita de indata brigazii/grupului de pompieri militari (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul tarifelor aferente avizarii/autorizarii;

c) sa comunice brigazii/grupului de pompieri militari, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la eliberarea avizului/autorizatiei solicitate sau, dupa caz, retragerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al brigazii/grupului de pompieri militari la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 7 - (1) Brigazile/grupurile de pompieri militari, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor.

(2) Brigazile/grupurile de pompieri militari intocmesc referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Conducatorul brigazii/grupului de pompieri militari sau persoana imputernicita de aceasta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizului/autorizatiei, precum si cuantumul tarifelor aferente

Art. 8 - Avizul/autorizatia se elibereaza si sunt valabile numai insotite de documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza evaluarii.

Art. 9 - Avizul/autorizatia isi pastreaza valabilitatea pe toata durata respectarii conditiilor care au stat la baza emiterii lor.

Art. 10 - (1) Avizul/autorizatia se retrag de catre brigazile/grupurile de pompieri militari in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de brigazile si grupurile de pompieri militari cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 11 - (1) Avizul/autorizatia se reinnoiesc, prin parcurgerea prezentei proceduri, daca se modifica activitatea, constructia sau masurile de prevenire si stingere a incendiilor, daca se schimba proprietarul sau daca acest lucru este impus in mod expres prin lege.

(2) In cazul in care proprietarul se schimba fara a se modifica conditiile care au stat la baza emiterii lor, avizul/autorizatia se reinnoieste, fara parcurgerea etapelor prezentei proceduri, urmand a se preschimba numai formularul acestora.

Art. 12 - Pentru eliberarea avizului/autorizatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor se percepe un tarif de 500.000 lei.

Art. 13 - Brigazile/grupurile de pompieri militari asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 5 alin. (2), care a stat la baza eliberarii avizului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 14 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.







ANEXA Nr. 2

PROCEDURA

de avizare/autorizare sanitara a functionarii comerciantilor

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului si/sau autorizatiei sanitare, denumite in continuare aviz, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Avizul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare.

(3) Eliberarea avizului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost avizat/autorizat.

(4) Neeliberarea avizului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - (1) Avizarea sanitara si autorizatia sanitara in vederea functionarii comerciantilor reprezinta acte de analiza si de investigatie sanitara care conditioneaza din punct de vedere tehnic si juridic amplasarea, constructia, amenajarea, punerea in functiune si desfasurarea activitatilor la sediul social al comerciantilor.

(2) Avizul sanitar si autorizatia sanitara se emit in baza Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu respectarea atributiilor din competenta directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei.

(3) Avizul sanitar se emite inainte de amplasarea, constructia sau amenajarea sediului social, iar autorizatia sanitara se emite inainte de punerea in functiune, scopul lor find prevenirea aparitiei oricaror situatii care ar putea pune in pericol sanatatea publica.

(4) Avizul sanitar si autorizatia sanitara fiind acte de analiza si investigatie sanitara vor fi emise numai in situatia in care sediul social si/sau activitatile care urmeaza sa fie avizate sau autorizate se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare.

(5) Avizul/autorizatia se elibereaza de autoritatile competente in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv de directiile de sanatate publica teritoriale, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 3 - Directia de sanatate publica are urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa comunice reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 4 - (1) In vederea obtinerii avizului/autorizatiei, solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare, se vor depune:

a) avizul sanitar pentru cazurile in care acest document a fost obtinut anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

b) memoriul tehnic, reprezentand piesa scrisa ce cuprinde date generale, descrierea functiunilor, a instalatiilor sanitare si a punctelor critice pentru sanatatea publica si a salariatilor, descrierea procesului tehnologic de la materia prima pana la produsul finit, cu specificarea spatiilor de lucru si a utilajelor;

c) schite sau planuri cu detalierea arhitecturala, de structura interioara si de dotari, in care sa figureze dimensiunile incaperilor, amplasarea acestora in circuitele functionale, iluminatul natural si artificial, ventilatia naturala si artificiala, retelele de utilitati, finisajele, utilajele;

d) dovada privind achitarea tarifului de avizare/autorizare.

(3) Dupa caz, vor mai fi depuse si urmatoarele documente:

a) declaratia pe propria raspundere referitoare la respectarea legislatiei in domeniul igienico-sanitar, conform modelului prezentat in anexa nr. 2.1;

b) documente din care sa rezulte ca personalul a fost instruit si si-a insusit notiunile fundamentale de igiena specifice meseriei si locului de munca;

c) documente din care sa rezulte starea de sanatate a personalului (examen medical la angajare sau control medical periodic), conform reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;

d) lista cuprinzand substantele toxice care implica periculozitate pentru manipulatorii expusi profesional sau pentru populatie (materii prime, produsi imtermediari sau produse finite), dovada instruirii personalului cu responsabilitati in domeniu.

(4) In cazurile in care reglementarile legale sau riscul estimat o impun, iar in faza de avizare sanitara nu s-a efectuat studiul de impact asupra sanatatii populatiei, autorizarea sanitara va fi precedata de acest studiu.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului directiei teritoriale de sanatate publica delegat la Biroul unic

Art. 6 - Reprezentantul directiei teritoriale de sanatate publica delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa inregistreze si sa verifice dosarul depus pentru obtinerea autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 4 alin. (2)-(4) si sa il transmita de indata directiei teritoriale de sanatate publica.

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul tarifelor aferente avizarii/autorizarii;

c) sa comunice directiei teritoriale de sanatate publica, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la emiterea avizului/autorizatiei solicitate sau, dupa caz, respingerea autorizarii;

d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al directiei teritoriale de sanatate publica la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 7 - (1) Directia teritoriala de sanatate publica, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare in vigoare.

(2) Directia teritoriala de sanatate publica va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Directorul directiei teritoriale de sanatate publica sau persoana imputernicita de acesta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului in Biroul unic.

Art. 8 - (1) Pentru sediile si/sau activitatile prevazute in anexa nr. 2.2 reprezentantul directiei teritoriale de sanatate publica in Biroul unic va completa referatul tip in care va consemna conformitatea cu datele din declaratia pe propria raspundere.

(2) Pentru activitatile/sediile care nu sunt mentionate in anexa nr. 2.2 directiile teritoriale de sanatate publica vor analiza documentatia in conformitate cu prevederile normelor de igiena, standardelor, normativelor sau altor reglementari legale si vor intocmi referatul de evaluare in termenul legal.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizului/autorizatiei sanitare, precum si cuantumul tarifelor aferente

Art. 9 - Avizul/autorizatia sunt valabile atata timp cat nu s-au modificat conditiile initiale pentru care acestea au fost emise.

(2) La modificarea conditiilor initiale comerciantul va solicita Biroului unic revizuirea avizului/autorizatiei.

Art. 10 - (1) Autorizatia se retrage de catre directia teritoriala de sanatate publica, in cazul in care constata ca nu sunt mentinute conditiile existente la data obtinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizatiei, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de directia teritoriala de sanatate publica cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 11 - Reinnoirea autorizatiei sanitare se face in urmatoarele situatii:

a) pentru diversificarea, extinderea sau restrangerea activitatii in cadrul activitatii principale (cod CAEN) consemnate in certificatul de inregistrare;

b) modificarea obiectului de activitate sau structurii functionale a sediului social.

Art. 12 - (1) Tarifele aferente avizarii/autorizarii sanitare a functionarii comerciantilor sunt prevazute in anexa nr. 2-3.

(2) Activitatile de evaluare care necesita investigatii sanitare, analize, evaluari, instructaje, consultanta specializata vor fi tarifele la nivelul unitatii ofertante in baza devizelor si documentelor financiare incheiate intre beneficiar si prestatorul abilitat de Ministerul Sanatatii si Familiei,

Art. 13 - Directia teritoriala de sanatate publica asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 4 alin. (2)-(4), care a stat la baza eliberarii avizului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 14 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.

Art. 16 - Anexele nr. 2.1, 2.2 si 2.3 fac parte integranta din prezenta procedura.




ANEXA Nr. 2.1




DECLARATIE

referitoare in conditiile igienico-sanitare

(model)




Subsemnatul……………….in calitate de asociat/actionar, declar urmatoarele pe propria raspundere, cunoscand ca falsul in declaratii este pedepsit de legea penala:

1. Posed Acordul asociatiei de proprietari nr……din data de……. si ai vecinilor din imediata apropiere (conform Legii nr. 114/1996).

2. In obiectiv sunt asigurate urmatoarele utilitati:

- apa potabila (in sistem centralizat sau put propriu);

- apa calda;

- canalizare sau alt sistem de evacuare a reziduurilor menajere lichide.

3. Evacuarea deseurilor menajere solide se face cu unitati specializate conform Contractului nr…..

4. Obiectivul are urmatoarea structura functionala…………………………………

……………………………………………………………………………………..

(se enumera destinatia spatiilor/incaperilor, mentionandu-se si suprafata acestora).

5. Posed urmatoarele dotari si echipamente specifice:

6. Obiectivul este deservit de………….persoane.

7. Detin documente care atesta insusirea notiunilor fundamentale de igiena pentru un numar de……persoane.

8. Obiectivul este asigurat cu anexe sanitare.

9. Ma angajez sa respect normele igienico-sanitare in vigoare.




……………………. …………………………

(data) (semnatura)







ANEXA Nr. 2.2




Activitati pentru care autorizatia sanitara va fi eliberata in baza declaratiei pe propria raspundere referitor la conditiile igienico-sanitare

COD CPSA Denumirea grupei

(Clasificarea produselor

si serviciilor asociate

activiatilor)

5010 Vanzari de autovehicule

5010.1 Vanzari cu ridicata de autovehicule noi, uzate sau reconditionate

5010.12 Vanzari cu ridicata de autoturisme

5010.2 Vanzari cu amanuntul de autovehicule

5010.21 Vanzari cu amanuntul de autovehicule noi

5010.22 Vanzari cu amanuntul de autovetucule uzate

5010.3 Servicii de intermedieri in comerlul cu autovehicute

5010.30 Servicii de intermedieri in comertul cu autovehicule

5030 Vanzari de piese si accesorii pentru autovehicule

5030.1 Vanzari cu ridicata de piese si accesorii pentru autovehicule

5030.11 Vanzari cu ridicata ale anvelopelor pentru autovehicule

5030.12 Vanzari cu ridicata ale altor piese si accesorii pentru autovehicule

5030.2 Vanzari cu amanuntul ale pieselor si accesoriilor pentru autovehicule

5030.21 Vanzari cu amanuntul ale anvelopetor penttu autovehicule

5030.22 Vanzari cu amanuntul ale altor piese si accesorii pentru autovehicule

5041 Vanzari ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.1 Vanzari cu ridicata ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.10 Vanzari cu ridicata ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.2 Vanzari cu amanuntul ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.20 Vanzari cu amanuntul ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5042 Repararea si intretinerea motocicletelor

5042.1 Servicii de reparare si intretinere a motocicletelor

5042.10 Servicii de reparare si intretinere a motocicletelor

5122 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5122.1 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5122.10 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5135 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5135.1 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5135.11 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5136 Vanzari cu ridicata ale zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase

5136.1 Vanzari cu ridicata ale zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase

5136.11 Vanzari cu ridicata ale zaharului

5136.12 Vanzari cu ridicata ale ciocolatei, produselor zaharoase si de cofetarie, ale

produselor de patiserie

5141 Vanzari cu ridicata ale produselor textile

5141.1 Vanzari cu ridicata ale produselor textile

5141.11 Vanzari cu ridicata ale produselor textile pentru imbracaminte

5141.12 Vanzari cu ridicata ale altor produselor textile

5141.13 Vanzari cu ridicata ale articolelor de mercerie

5141.14 Vanzari cu ridicata de lenjerie de uz casnic

5142 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte si ale incaltamintei

5142.1 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte si ale incaltamintei

5142.11 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte (cu exceptia lenjeriei de

corp

5142.12 Vanzari cu ridicata ale lenjeriei de corp

5142.13 Vanzari cu ridicata ale articolelor din blana si piele

5142.14 Vanzari cu ridicata ale incaltamintei

5142.15 Vanzari cu ridicata ale accesoriilor pentru imbracaminte

5143 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrice si electronice de uz casnic

5143.1 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrice de uz casnic

5143.11 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrocasnice

5143.12 Vanzari cu ridicata ale aparatelor de iluminat, de uz casnic

5143.13 Vanzari cu ridicata ale accesoriilor pentru aparate si echipamente de uz

casnic

5143.2 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electronice de uz casnic

5143.21 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electronice de uz casnic

5143.22 Vanzari cu ridicata ale discurilor, benzilor si casatelor

5144 Vanzari cu ridicata ale produselor din ceramica, sticla, ale tapetelor,

articolelor metalice de masa si de bucatarie si ale produselor de intretinere si

curatenie

5144.1 Vanzari cu ridicata ale produselor din ceramica, sticla, ale tapetelor,

articolelor metalice de masa si de bucatarie si ale produselor de intretinere si

curatenie

5144.11 Vanzari cu ridicata ale produselor ale articolelor metalice de masa si de

bucatarie

5144.12 Vanzari cu ridicata ale produselor din sticla, portelan si ceramica pentru menaj

5144.13 Vanzari cu ridicata ale tapetelor

5144.14 Vanzari cu ridicata ale produselor de intretinere si curatenie

5145 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5145.1 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5145.10 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5147 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum nealimentare

5147.1 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum casnice

5147.11 Vanzari cu ridicata ale mobilei

5147.12 Vanzari cu ridicata ale aparatelor neelectrice de uz casnic

5147.13 Vanzari cu ridicata ale produselor din impletituri, din plasa, de dogarie si ale

alte produse din lemn

5147.14 Vanzari cu ridicata ale produselor pentru acoperirea pardoselilor

5147.15 Vanzari cu ridicata ale altor produse metalice de uz casnic

5147.2 Vanzari cu ridicata ale articolelor de papetarie si librarie

5147.21 Vanzari cu ridicata ale cartilor, revistelor si ziarelor

5147.22 Vanzari cu ridicata ale articolelor de papetarie

5147.3 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum

5147.31 Vanzari cu ridicata ale instrumentelor muzicale si partiturilor

5147.32 Vanzari cu ridicata ale maerialelor fotografice si optice

5147.33 Vanzari cu ridicata ale jocurilor si jucariilor

5147.34 Vanzari cu ridicata ale ceasurilor si bijuteriilor

5147.35 Vanzari cu ridicata ale articolelor de sport

5147.36 Vanzari cu ridicata ale articolelor de voiaj si marochinarie si ale diverselor

articole din piele

5147.37 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum necuprinse anterior

Vanzari cu ridicata ale produselor medicale si paramedicale de uz uman si

veterinar

Vanzari cu ridicata ale produselor biologice, reactivilor, detergentilor si

substantelor dezinfectante

5151 Vanzari cu ridicata ale combustibililor

5151.1 Vanzari cu ridicata ale combustibililor

5151.11 Vanzari cu ridicata ale combustibililor solizi

5151.13 Vanzari cu ridicata ale altor combustibili lichizi sau gazosi si ale produselor

derivate

5153 Vanzari cu ridicata ale materialului lemnos si ale materialelor pentru

constructii

5153.1 Vanzari cu ridicata ale lemnului neprelucrat si ale produselor derivate ale

acestuia

5153.11 Vanzari cu ridicata ale lemnului prelucrat

5153.12 Vanzari cu ridicata ale produselor derivate din lemn

5153.2 Vanzari cu ridicata ale materialelor pentru constructii si ale obiectelor

sanitare

5153.21 Vanzari cu ridicata ale obiectelor sanitare

5153.22 Vanzari cu ridicata ale lacurilor si vopselelor

5153.23 Vanzari cu ridicata ale geamurilor si vopselelor

5153.24 Vanzari cu ridicata ale altor materiale de constructii

5154 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie, ale echipamentelor si

furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire

5154.1 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie, ale echipamentelor si

furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire

5154.11 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie

5154.12 Vanzari cu ridicata ale echipamentelor si furniturilor pentru instalatii

sanitare si incalzit

5170 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

5170.1 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

5170.10 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

Vanzari cu amanuntul in unitati comerciale alimentare, din incinta unitatilor

sanitare si de invatamant, ale produselor alimentare

5212 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere preponderenta de produse nealimentare

5212.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere

preponderenta de produse nealimentare

5212.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere

preponderenta de produse nealimentare

Vanzari cu amanuntul, in spatii comerciale nespecializate mai mici de 50 m2

si cu un numar de salaritati mai mic de 8-10 persoane, cu desfacere de

produse nealimentare

5226 Vanzari cu amanuntul in magazine speciaIizate, ale produselor din tutun

5226.1 Vanzari cu amanuntul, in magazinc specializate, ale produselor din tutun si

tigaretelor

5226.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale produselor din tutun si

tigaretelor

Vanzari cu amanuntul, in farmacii veterinare, a pesticidelor

Vanzari cu amsnuntul, in unitati specializate, ale produselor medicale si

paramedicale de uz uman si veterinar

5233 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale produselor cosmetice si

de parfumerie

5241 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile

5241.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile si de

mercerie

5241.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile

diverse

5241.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de mercerie

5242 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de

imbracaminte si ale accesoriilor acestora

5242.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de

imbracaminte si ale accesoriilor acestora (inclusiv ale articolelor de imbracaminte din piele si blana)

5243 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale imbracaminte si ale

articolelor de marochinarie din piele

5243.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale imbracaminte si ale

articolelor de marochinarie din piele

5243.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale incaltamintei

5243.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de

marochinarie, articolelor de voiaj din piele

5244 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei, articolelor de

iluminat si ale altor articole de uz casnic

5244.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei, articolelor de

iluminat si ale altor articole de uz casnic

5244.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei de uz casnic

5244.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de menaj si

decorative

5244.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale perdelelor, draperiilor si

ale altor obiecte din materiale textile de uz casnic

5244.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor articole casnice

neelectrice n.c.a

5244.16 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere, ale aparatelor de radio si televizoarelor

5245.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere

5245.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere

5245.2 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale aparatelor de radio,

televizorelor, ale aparatelor si materialelor de inregistrare si ale instrumentelor muzicale

5245.21 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale aparatelor de radio,

televizorelor, si ale echipamentelor audio-video

5245.22 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale discurilor si casetelor

5245.23 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale instrumentelor,

accesoriilor si partiturilor muzicale

5246 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie,

vopsitorie, ale sticlei si ale articolelor din sticla

5246.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie,

vopsitorie, ale sticlei si ale articolelor din sticla

5246.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie

5246.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale vopselelor, lacurilor si

emailurilor si ale produselor de drogherie

5246.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale sticlei, ale articolelor din sticla si oglinzilor

5246.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale obiectelor marunte,

pentru gospodarie

5246.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mterialelor de constructii

5247 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale cartilor, ziarelor si ale

articolelor de papetarie

5247.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale cartilor, ziarelor si ale

articolelor de papetarie

5247.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ziarelor si revistelor

5247.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de papetarie

5248 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor produse n.c.a.

5248.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale materialelor de birou,

calculatoarelor, articolelor optice si fotografice (inclusiv birotica)

5248.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilierului de birou

5248.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale masinilor de birou

5248.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale calculatoarelor si

software-ului de uz general

5248.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor optice,

fotografice si de precizie

5248.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale echipamentelor de

telecomunicatii -numai pentru echipament terminal (telefoane)

5248.2 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ceasurilor, bijuteriilor,

articolelor de sport si jucariilor

5248.21 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ceasurilor si bijuteriilor

5248.22 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor pentru sport

si pentru jocuri in aer liber (inclusiv biciclete)

5248.23 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale jocurilor si jucariilor

(inclusiv jocuri video)

5248.3 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor produse

nealimentare n.c.a.

5248.31 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale materialelor pentru

acoperit peretii si pardoselile si ale materialelor de intretinere a acestora

5248.32 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale plantelor, florilor,

semintelor

5248.33 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale animalelor de companie

ale produselor alimentare si accesoriilor pentru acestea

5248.34 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate de suveniruri si articole

religioase

5248.35 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale combustibililor solizi,

lichizi si gazosi

5248.36 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de filatelie,

numismatica si similare

5248.37 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale obiectelor de arta

5248.38 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale produselor nealimentare

n.c.a.

5250 Vanzari cu amanuntul ale bunurilor de ocazie, efectuate prin magazine

5250.1 Vanzari cu amanuntul ale antichitatilor si bunurilor de ocazie efectuate prin

magazine

5250.11 Vanzari cu amanuntul ale antichitatilor

5250.12 Vanzari cu amanuntul ale cartilor de ocazie

5250.13 Vanzari cu amanuntul ale altor bunuri de ocazie

5261 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta

5261.1 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta, specializate in textile si

confectii

5261.12 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta specializate in alte bunuri

5261.13 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta, nespecializate

5263 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

5263.1 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

5263.10 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

Servicii de tehnica dentara, protezare si ortozare

Intretinerea si repararea aparaturii medicale

Servicii de asintenta medicala primara umana

Servicii de asintenta medicala veterinara

Producerea si repararea in scop didactic a articolelor din lemn, metal,

sticla

7020 Servicli de inchiriere a bunurilor imobiliare

7020.1 Servicii de inchiriere a bunurilor imobiliare

7020.11 Servicii de inchiriere (subinchiriere) a proprietatilor rezidentiale

7020.12 Servicii de inchiriere a terenurilor si a altor bunuri imobiliare nerezidentiale

7032 Servicii de administrare a imobilelo pe baza de tarife sau contract

7032-11 Servicii de administrare a imobilelor rezidentiale pe baza de tarife sau

contract

7032.12 Servicii de administrare a altor bunuri imobiliare

7110 Servicii de inchiriere a autoturismelor si utilitarelor mai mici de 3,5 tone

7110.1 Servicii de inchiriere a autoturismelor si utilitarelor mai mici de 3,5 tone

7110.10 Servicii de inchiriere pe termen scurt sau lung a autoturismelor particulare

si a vehiculelor utilitare de pana la 3,5 tone, fara sofer

7133 Servicii de inchirlere de echipamente de birou si calculatoare

7133.1 Servicii de leasing sau de inchiriere de echipamente de birou si calculatoare,

fara opeatori

7133.11 Servicii de leasing sau de inchiriere de echipamente de birou (masini de

scris, fotocopiatoare, duplicatoare, material telefonic) fara opratori

7133.12 Servicii de leasing sau de inchiriere a calculatoarelor si echipamentelor

periferice

7140 Servicii de inchiriere a bunurilor personale si gospodaresti

7140.1 Servicii de inchiriere a bunurilor personale si gospodaresti

7140.11 Servicii de inchiriere: televizoare, radiouri, magnetoscoape, echipamente

audiovizuale si accesoriile lor (discuri si casete audio)

7140.12 Servicii de inchiriere a benzilor si casetelor video

7140.13 Servicii de inchiriere mobilier si echipamente gospodaresti (mobilla,

aparate electromenajere, vesela, plante decorative etc)

7140.14 Servicii de inchiriere a echipamentelor recreative (articole de sport, nave si

avioane, biciclete, planoare, skiuri nautice etc.)

7140.15 Servicii de inchiriere a instrumentelor muzicale

7140.15 Servicii de inchiriere a altor bunuri personale si gospodaresti (lenjerie,

imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, aparate fotografice, aparate optice etc.)

7470.1 Servicii de intretinere si curatenie

7470.12 Servicii de curatire a geamurilor

7470.13 Servicii de curatenie si intretinere curenta a cladirilor

7470.14 Servicii de curatenie specializata

7470.15 Servicii de curatire a sobelor si cosurilor

7460.16 Alte servicii de curatire

7481 Servicii fotografice

7481.1 Placi fotografice, filme expuse (altele decat cinematografice)

7481.11 Placi fotografice si filme expuse dar nedevelopate

7481.2 Servicii de fotografiere

7481.21 Servicii de fotografiere cu ajutorul aparatelor automate

7481.22 Servicii realizate de studiourile fotografice

7481.24 Servicii fotografice pentru ceremonii

7481.3 Servicii de prelucrare a materialelor fotografice

7481.30 Servicii de developare si multiplicare fotografica

7481.33 Servicii de restaurare, copiere si retusare a fotografiilor

7481.34 Alte servicii fotografice

7483 Servicu de secretariat, dactilografiere, multiplicare si traduceri pe baza de tarif

sau contract, contabilitate, avocatura

7483.12 Servicii de multiplicare

7483.13 Servicii de traduceri

7483.14 Servicii de interpretare

Servicii de contabilitate

Servicii de avocatura

9303 Servicii funerare

9303.1 Servicii funerare

9303.11 Pompe funebre

9303.12 Servicii conexe inhumarii si incinerarii

9305 Alte servicii personale

9305.1 Alte servicii personale

9305.10 Alte servicii personale (servicii ale agentiilor matrimoniale, imobiliare,

schimb valutar, amanet, turism, Loto-Prono, publicitate, jocuri de calculator,

jocuri mecanice, de noroc, astrologie, spiritism, etc.)

Servicii bancare si tip CEC

Servicii de import-comercializare pesticide




ANEXA Nr. 2.3




Tarifele aferente autorizarii functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei sanitare




1. Tarife percepute pentru emiterea avizelor sanitare:

a) extindere - 200.000 lei.

b) constructie - 500.000 lei;

c) amenajare - 500.000 lei;

d) amplasare - 200.000 lei.

2. Tarife percepute pentru emiterea autorizatiilor sanitare:

a) pentru comercianti autorizati in baza declaratiei pe propria raspundere referitoare la conditiile igienico-sanitare;

b) pentru comercianti autorizati in urma evaluarii riscului pentru sanatatea publica:

- pana la 50 de persoane - 1.000.000 lei;

- intre 50-200 de persoane - 2.000.000 lei;

- peste 200 de persoane - 3.000.000 lei.

3. Nu se percep tarife comerciantilor carora nu le sunt necesare avizul/autorizatia sanitara in momentul inregistrarii.







ANEXA Nr. 3

PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a autorizatiei sanitare veterinare, denumita in continuare autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare veterinare, in scopul asigurarii securitatii alimentelor si pentru apararea sanatatii publice.

(3) Eliberarea autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - In conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, comerciantii care detin unitati in care se desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar sunt obligati sa solicite autorizarea sanitara veterinara de functionare pentru obiectivele proprii la infiintarea acestora, precizand fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.

Art. 3 - (1) In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare sanitara veterinara nu este necesara eliberarea autorizatiei in aceasta etapa.

(2) Eliberarea autorizatiei se solicita de catre comercianti numai la infiintarea obiectivelor in care urmeaza sa se desfasoare activitati supuse controlului sanitar veterinar.

Art. 4 - Autorizatia se elibereaza de autoritatea sanitara veterinara competenta in a carei raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 5 - Directia sanitara veterinara teritoriala are urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social, obiectivele si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 6 - (1) In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social, precum si a obiectivelor si activitatilor care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune:

a) schita tehnica cu fluxul tehnologic;

b) memoriul tehnic;

c) contractul de munca cu un medic veterinar pentru unitatile de productie si procesare;

d) schita de amplasare si proiectare pentru obiective nou-construite;

e) dovada achitarii taxei de autorizare, in cuantumul prevazut in anexa nr. 3.1 care face parte integranta din prezenta procedura.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic

Art. 7 - Reprezentantul directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul depus pentru obtinerea autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 6 alin. (2) si sa il transmita de indata directiei sanitare veterinare teritoriale (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor aferente autorizarii;

c) sa comunice directiei sanitare veterinare teritoriale, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la acordarea autorizatiei solicitate sau, dupa caz, respingerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, data vizitei personalului de specialitate al directiei sanitare veterinare teritoriale la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit, sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 8 - (1) Directia sanitara veterinara teritoriala, prin personalul sau de specialitate, verifica conditiile sanitare veterinare de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

(2) Directia sanitara veterinara teritoriala va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Directorul directiei sanitare veterinare teritoriale sau persoana imputernicita de acesta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

Art. 9 - In cazul in care la depunerea la Biroul unic a documentatiei pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantii nu dispun decat de sediul social si nu detin obiective in care se desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar, reprezentantul directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic va completa rubrica corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare, cu mentiunea ca in aceasta etapa nu ii este necesara autorizarea.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate a autorizatiei, precum si cuantumul taxelor aferente

Art. 10 - (1) Autorizatia sanitara veterinara de functionare isi pastreaza valabilitatea pe perioada in care sunt indeplinite conditiile pentru care comerciantul a fost autorizat.

(2) Pentru orice modificari ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizari, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate, comerciantii sunt obligati sa solicite autorizarea de functionare din punct de vedere sanitar veterinar.

Art. 11 - (1) Autorizatia se retrage de catre directia sanitara veterinara teritoriala, in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile sanitare veterinare de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de directia sanitara veterinara teritoriala, cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 12 - Directiile sanitare veterinare teritoriale asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 6 alin. (2), care a stat la baza eliberarii atorizatiei si a retragerii acestora.

Art. 13 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

Art. 14 - (1) Obiectivele si activitatile pentru care se emite autorizatia, precum si cuantumul taxelor aferente sunt prevazute in anexa nr. 3.1.

(2) Taxele pentru eliberarea avizului sanitar veterinar privind amplasarea, proiectarea si construirea de noi obiective supuse controlului sanitar veterinar sunt in valoare de 50% din taxa prevazuta pentru autorizarea sanitara veterinara de functionare a acestora.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.







ANEXA Nr. 3.1




Obiectivele si activitatile pentru care se emite autorizatia sanitara veterinara, precum si cuantumul taxelor aferente




Obiectivul Taxa

lei/U.M.)

Statie de incubatie tip gospodaresc 30.000

Tabara de vara

Stana

Stupina

Menajerie

Punct de insamantari artificiale 50.000

Genoteca de animale 70.000

Expozitie de animale si gradina zoologica

Magazin pentru desfacere animale de companie si/sau hrana pentru acestea

Ferma de animale 100.000

Targ de animale

Statiune de monta natuarala la animale

Cabinet medical veterinar

Laborator de control furaje

Laborator sanitar veterinar

Canisa

Scoala pentru dresaj caini

Punct farmaceutic veterinar 100.000

Centru colectare lapte 100.000

Punct sau centru de colectare oua/miere 100.000

Bazine piscicole pentru cresterea materialului piscicol 150.000

Statie (punct) portuara de spalare si dezinfectie

Statie (punct) portuara de spalare si dezinfectie rutiera din aeroport

Unitati de tehnica medicala veterinara 500.000

Ferma zootehnica de elita

Herghelie

Depozit de material seminal

Baze de achizitie a animalelor

Statie de incubatie tip industrial 500.000

Bazine piscicole pentru material biologic

Farmacie veterinara 500.000

Dispensar veterinar 500.000

Clinica veterinara sau spital veterinar 500.000

Unitati de tehnica medicala veterinara 500.000

Pensiune pentru animale de companie 500.000

Frizerie pentru animale de companie 500.000

Depozit furaje 500.000

Depozit de produse de uz veterinar 500.000

Ferma de carantina 500.000

Unitati de dezinfectie, dezinsectie si deratizare 500.000

Unitati de reproductie si selectie animala 500.000

Fabrica pentru hrana animalelor 500.000

Unitate de cercetare stiintifica inclusiv cea care utilizeaza animale de 500.000

experienta

unitati specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri si 500.000

nutreturi medicamentale

Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz 500.000 veterinar

Fabrica pentru nutreturi combinate 1.000.000

Fabrica producatoare de medicamente, biopreparate si alte produse de uz 1.000.000

veterinar

Puturi seci, cimitire de animale, crematorii nu se taxeaza

Unitate prelucrare industriala a cadavrelor, produse de origine animala 300.000

confiscate, subproduse necomestibile

Centru (punct) taiere 500.000

Depozit subproduse necomestibile 500.000

Punct de desfacere carne, peste, oua etc. 500.000

Punct sau centru colectare peste, produse din peste 500.000

Chiosc desfacere peste, produse din peste 500.000

Punct sau centru colectare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de 500.000

mare

Centru colectare prelucrare lapte 500.000

Carmangerie, macelarie 500.000

Unitati portionare, preambalare carne si produse din carne 500.000

Alte unitati nenominalizate de prelucrare, depozitare carne, produse si 500.000

subproduse comestibile si necomestibile

Atelier semiconserve peste 500.000

Alte unitati nenominalizate de prelucrare, depozitare peste, produse din 500.000

peste, batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de mare

Unitati portionare preambalare produse lactate 500.000

Unitati de colectare, depozitare oua 500.000

Unitate de colectare si prelucrare miere, alte produse 500.000

Alte unitati nenominalizate pentru lapte, oua, miere, produse apicole 500.000

Atelier preparate carne 700.000

Catering 700.000

Depozit alimentar, depozit frigorific peste, depozit produse lactate 800.000

Restaurant clasic cu specific local/national, restaurant crama, restaurant 800.000

specializat pescaresc, vanatoresc, tip zahana, lacto-vegetarian, dietetic,

restaurant cantina

Hala pentru desfacere produse de origine animala 800.000

Fabrica branzeturi 1.000.000

Fabrica lapte praf, fabrica inghetata 1.000.000

Unitati prelucrare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de mare 1.000.000

Fabrica produse din carne, conserve, semiconserve, preparate din carne, 1.200.000

salamuri crude

Fabrica semipreparate culinare din carne si mixte 1.200.000

Unitati transare carne 1.200.000

Unitati prelucrare membrane naturale 1.200.000

Unitati fabricatie membrane artificiale 1.200.000

Fabrica conserve, semiconserve peste 1.200.000

Fabrica produse lactate 1.200.000

Fabrica produse oua 1.200.000

Abator 1.500.000

Antrepozit frigorific 1.500.000

Supermarket 1.500.000

Combinat de carne 2.000.000







ANEXA Nr. 4




PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei mediului




CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a acordului si/sau autorizatiei de mediu, denumite in continuare acord, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul taxelor si tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Acordul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind protectia mediului inconjurator.

(3) Eliberarea acordului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea acordului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - (1) Obiectivele si activitatile desfasurate la sediile sociale ale comerciantilor sunt considerate activitati cu impact redus asupra mediului si sunt supuse prezentei proceduri.

(2) Activitatile de productie, import-export sau servicii, altele decat cele aferente sediului social al comerciantului, vor fi supuse unei proceduri specifice de autorizare in conformitate cu prevederile cap. II sectiunea 1 din Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata.

Art. 3 - (1) Obtinerea acordului de mediu este obligatorie pentru proiecte de investitii noi si pentru modificarea celor existente.

(2) Nu necesita acord de mediu activitatile care nu implica lucrari de contructii-montaj, cu exceptia celor prevazute la pct. 8 lit. g) si i) din anexa nr. II la Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata.

(3) Obtinerea autorizatiei de mediu este obligatorie pentru desfasurarea oricarei activitati cu impact asupra mediului.

(4) Pentru activitatile cu impact redus asupra mediului se aplica prezenta procedura.

Art. 4 - In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului nu este necesara eliberarea acordului/autorizatiei in aceasta etapa.

Art. 5 - Acordul/autorizatia se elibereaza de inspectoratul teritorial de protectie a mediului in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 6 - Inspectoratele teritoriale de protectie a mediului au urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 7 - (1) In vederea obtinerii acordului/autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune:

a) o fisa-tip de prezentare a obiectivului/activitatii, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.1 care face parte integranta din prezenta procedura, care contine descrierea acestora si principalele informatii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului, la care se anexeaza, dupa caz, documente doveditoare ale sarcinilor privind protectia mediului care greveaza aporturile in natura la capitalul social;

b) dovada achitarii taxei/ tarifului aferente autorizarii.

(3) Orice modificare ulterioara, prin lucrari de constructii-montaj, a obiectivelor si activitatilor declarate initial este supusa procedurii de emitere a acordului de mediu, in conformitate cu prevederile art. 3.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului inspectoratului teritorial de protectie a mediului delegat la Biroul unic

Art. 8 - Reprezentantul inspectoratului teritorial de protectie a mediului delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul pentru obtinerea acordului, respectiv a autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 7 alin. (2) si sa il transmita de indata inspectoratului teritorial de protectie a mediului (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor/tarifelor aferente autorizarii;

c) sa comunice inspectoratului teritorial de protectie a mediului, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la eliberarea acordului/autorizatiei solicitate, sau, dupa caz, respingerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, data vizitei personalului de specialitate al inspectoratului teritorial de protectie a mediului la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 9 - (1) Inspectoratul teritorial de protectie a mediului, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind protectia mediului.

(2) Inspectoratul teritorial de protectie a mediului va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea acordului/autorizatiei.

(3) Conducatorul inspectoratului teritorial de protectie a mediului va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acordului/autorizatiei, precum si cuantumul taxelor/tarifelor aferente

Art. 10 - Durata de valabilitate a acordului/autorizatiei de mediu este de un an, daca in aceasta perioada nu intervin schimbari care sa afecteze conditiile stabilite prin actele de reglementare.

Art. 11 - (1) Acordul/autorizatia se retrage de catre inspectoratul teritorial de protectie a mediului in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de inspectoratul teritorial de protectie a mediului cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 12 - Inspectoratul teritorial de protectie a mediului asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 7 alin. (2), care a stat la baza eliberarii acordului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 13 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea acordului/autorizatiei, respectiv la reautorizare.

Art. 14 - (1) Cuantumul taxelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 50.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizatiilor de mediu este de 100.000 lei pentru activitatile cu impact redus asupra mediului si vor constitui surse de venit ale Fondului pentru mediu.

(2) Cuantumul tarifelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 100.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizatiilor de
Incearca mai multe intrebari la.....! si vezi daca iti este de folos si legea:
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara
si pentru Siguranta Alimentelor
Adresa
Str. Negustori nr. 1B, Sector 2, Bucuresti, Cod Postal 023951
Telefon: 021-3157875, Fax 021-3124967
E-mail: office@ansv.ro
Vezi si.....
HOTARARE nr. 625 din 6 iulie 2001 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor

In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic - Se aproba procedurile de autorizare a functionarii comerciantilor, cuprinzand conditiile pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor prevazute la art. 3 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul taxelor aferente, prevazute in anexele nr, 1-5 care fac parte integranta din prezenta hotarare.


PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor
CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului si/sau autorizatiei pentru prevenirea si stingerea incendiilor, denumite in continuare aviz, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Avizul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.

(3) Eliberarea avizului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea avizului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de avizare/autorizare pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nu este necesara eliberarea avizului/autorizatiei in aceasta etapa.

Art. 3 - Avizul/autorizatia se elibereaza de autoritatile competente in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv de catre brigazile/grupurile de pompieri militari, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 4 - Brigazile/grupurile de pompieri militari au urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat al Biroului unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 5 - (1) In vederea obtinerii avizului/autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune, dupa caz:

a) avizul sau autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, insotit de documentatia avizata spre neschimbare, pentru cazurile in care aceste documente au fost obtinute anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

b) dovada privind depunerea documentatiei de prevenire si stingere a incendiilor la brigazile/grupurile de pompieri militari teritoriale, pentru cazurile in care aceasta s-a facut anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

c) documentatia tehnica, reprezentand piese scrise sau desenate din proiectul de executie a constructiei sau cartea constructiei, cuprinzand masurile de prevenire si stingere a incendiilor si verificarea cerintei de calitate, "siguranta la foc", pentru cazurile in care sediul social sau activitatea principala declarata se incadreaza in prevederile legale privind avizarea/autorizarea;

d) schita spatiului, cu cote si nominalizarea destinatiilor, insotita de descrierea succinta a amplasarii, caracteristicilor constructive si de masurile de prevenire si stingere a incendiilor adoptate, pentru cazurile care nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare privind avizarea/autorizarea;

e) dovada indeplinirii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor pentru cazurile in care avizul/autorizatia au fost retrase anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

f) dovada privind achitarea tarifului aferent autorizarii.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului brigazii/grupului de pompieri militari delegat in Biroul unic

Art. 6 - Reprezentantul brigazii/grupului de pompieri militari delegat in Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul pentru obtinerea avizului, respectiv autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 5 alin. (2) si sa il transmita de indata brigazii/grupului de pompieri militari (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul tarifelor aferente avizarii/autorizarii;

c) sa comunice brigazii/grupului de pompieri militari, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la eliberarea avizului/autorizatiei solicitate sau, dupa caz, retragerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al brigazii/grupului de pompieri militari la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 7 - (1) Brigazile/grupurile de pompieri militari, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor.

(2) Brigazile/grupurile de pompieri militari intocmesc referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Conducatorul brigazii/grupului de pompieri militari sau persoana imputernicita de aceasta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizului/autorizatiei, precum si cuantumul tarifelor aferente

Art. 8 - Avizul/autorizatia se elibereaza si sunt valabile numai insotite de documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza evaluarii.

Art. 9 - Avizul/autorizatia isi pastreaza valabilitatea pe toata durata respectarii conditiilor care au stat la baza emiterii lor.

Art. 10 - (1) Avizul/autorizatia se retrag de catre brigazile/grupurile de pompieri militari in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de brigazile si grupurile de pompieri militari cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 11 - (1) Avizul/autorizatia se reinnoiesc, prin parcurgerea prezentei proceduri, daca se modifica activitatea, constructia sau masurile de prevenire si stingere a incendiilor, daca se schimba proprietarul sau daca acest lucru este impus in mod expres prin lege.

(2) In cazul in care proprietarul se schimba fara a se modifica conditiile care au stat la baza emiterii lor, avizul/autorizatia se reinnoieste, fara parcurgerea etapelor prezentei proceduri, urmand a se preschimba numai formularul acestora.

Art. 12 - Pentru eliberarea avizului/autorizatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor se percepe un tarif de 500.000 lei.

Art. 13 - Brigazile/grupurile de pompieri militari asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 5 alin. (2), care a stat la baza eliberarii avizului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 14 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.







ANEXA Nr. 2

PROCEDURA

de avizare/autorizare sanitara a functionarii comerciantilor

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului si/sau autorizatiei sanitare, denumite in continuare aviz, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Avizul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare.

(3) Eliberarea avizului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost avizat/autorizat.

(4) Neeliberarea avizului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - (1) Avizarea sanitara si autorizatia sanitara in vederea functionarii comerciantilor reprezinta acte de analiza si de investigatie sanitara care conditioneaza din punct de vedere tehnic si juridic amplasarea, constructia, amenajarea, punerea in functiune si desfasurarea activitatilor la sediul social al comerciantilor.

(2) Avizul sanitar si autorizatia sanitara se emit in baza Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu respectarea atributiilor din competenta directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei.

(3) Avizul sanitar se emite inainte de amplasarea, constructia sau amenajarea sediului social, iar autorizatia sanitara se emite inainte de punerea in functiune, scopul lor find prevenirea aparitiei oricaror situatii care ar putea pune in pericol sanatatea publica.

(4) Avizul sanitar si autorizatia sanitara fiind acte de analiza si investigatie sanitara vor fi emise numai in situatia in care sediul social si/sau activitatile care urmeaza sa fie avizate sau autorizate se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare.

(5) Avizul/autorizatia se elibereaza de autoritatile competente in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv de directiile de sanatate publica teritoriale, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 3 - Directia de sanatate publica are urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa comunice reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 4 - (1) In vederea obtinerii avizului/autorizatiei, solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare, se vor depune:

a) avizul sanitar pentru cazurile in care acest document a fost obtinut anterior solicitarii de inregistrare si autorizare a functionarii;

b) memoriul tehnic, reprezentand piesa scrisa ce cuprinde date generale, descrierea functiunilor, a instalatiilor sanitare si a punctelor critice pentru sanatatea publica si a salariatilor, descrierea procesului tehnologic de la materia prima pana la produsul finit, cu specificarea spatiilor de lucru si a utilajelor;

c) schite sau planuri cu detalierea arhitecturala, de structura interioara si de dotari, in care sa figureze dimensiunile incaperilor, amplasarea acestora in circuitele functionale, iluminatul natural si artificial, ventilatia naturala si artificiala, retelele de utilitati, finisajele, utilajele;

d) dovada privind achitarea tarifului de avizare/autorizare.

(3) Dupa caz, vor mai fi depuse si urmatoarele documente:

a) declaratia pe propria raspundere referitoare la respectarea legislatiei in domeniul igienico-sanitar, conform modelului prezentat in anexa nr. 2.1;

b) documente din care sa rezulte ca personalul a fost instruit si si-a insusit notiunile fundamentale de igiena specifice meseriei si locului de munca;

c) documente din care sa rezulte starea de sanatate a personalului (examen medical la angajare sau control medical periodic), conform reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;

d) lista cuprinzand substantele toxice care implica periculozitate pentru manipulatorii expusi profesional sau pentru populatie (materii prime, produsi imtermediari sau produse finite), dovada instruirii personalului cu responsabilitati in domeniu.

(4) In cazurile in care reglementarile legale sau riscul estimat o impun, iar in faza de avizare sanitara nu s-a efectuat studiul de impact asupra sanatatii populatiei, autorizarea sanitara va fi precedata de acest studiu.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului directiei teritoriale de sanatate publica delegat la Biroul unic

Art. 6 - Reprezentantul directiei teritoriale de sanatate publica delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa inregistreze si sa verifice dosarul depus pentru obtinerea autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 4 alin. (2)-(4) si sa il transmita de indata directiei teritoriale de sanatate publica.

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul tarifelor aferente avizarii/autorizarii;

c) sa comunice directiei teritoriale de sanatate publica, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la emiterea avizului/autorizatiei solicitate sau, dupa caz, respingerea autorizarii;

d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al directiei teritoriale de sanatate publica la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 7 - (1) Directia teritoriala de sanatate publica, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare in vigoare.

(2) Directia teritoriala de sanatate publica va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Directorul directiei teritoriale de sanatate publica sau persoana imputernicita de acesta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului in Biroul unic.

Art. 8 - (1) Pentru sediile si/sau activitatile prevazute in anexa nr. 2.2 reprezentantul directiei teritoriale de sanatate publica in Biroul unic va completa referatul tip in care va consemna conformitatea cu datele din declaratia pe propria raspundere.

(2) Pentru activitatile/sediile care nu sunt mentionate in anexa nr. 2.2 directiile teritoriale de sanatate publica vor analiza documentatia in conformitate cu prevederile normelor de igiena, standardelor, normativelor sau altor reglementari legale si vor intocmi referatul de evaluare in termenul legal.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizului/autorizatiei sanitare, precum si cuantumul tarifelor aferente

Art. 9 - Avizul/autorizatia sunt valabile atata timp cat nu s-au modificat conditiile initiale pentru care acestea au fost emise.

(2) La modificarea conditiilor initiale comerciantul va solicita Biroului unic revizuirea avizului/autorizatiei.

Art. 10 - (1) Autorizatia se retrage de catre directia teritoriala de sanatate publica, in cazul in care constata ca nu sunt mentinute conditiile existente la data obtinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizatiei, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de directia teritoriala de sanatate publica cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 11 - Reinnoirea autorizatiei sanitare se face in urmatoarele situatii:

a) pentru diversificarea, extinderea sau restrangerea activitatii in cadrul activitatii principale (cod CAEN) consemnate in certificatul de inregistrare;

b) modificarea obiectului de activitate sau structurii functionale a sediului social.

Art. 12 - (1) Tarifele aferente avizarii/autorizarii sanitare a functionarii comerciantilor sunt prevazute in anexa nr. 2-3.

(2) Activitatile de evaluare care necesita investigatii sanitare, analize, evaluari, instructaje, consultanta specializata vor fi tarifele la nivelul unitatii ofertante in baza devizelor si documentelor financiare incheiate intre beneficiar si prestatorul abilitat de Ministerul Sanatatii si Familiei,

Art. 13 - Directia teritoriala de sanatate publica asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 4 alin. (2)-(4), care a stat la baza eliberarii avizului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 14 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.

Art. 16 - Anexele nr. 2.1, 2.2 si 2.3 fac parte integranta din prezenta procedura.




ANEXA Nr. 2.1




DECLARATIE

referitoare in conditiile igienico-sanitare

(model)




Subsemnatul……………….in calitate de asociat/actionar, declar urmatoarele pe propria raspundere, cunoscand ca falsul in declaratii este pedepsit de legea penala:

1. Posed Acordul asociatiei de proprietari nr……din data de……. si ai vecinilor din imediata apropiere (conform Legii nr. 114/1996).

2. In obiectiv sunt asigurate urmatoarele utilitati:

- apa potabila (in sistem centralizat sau put propriu);

- apa calda;

- canalizare sau alt sistem de evacuare a reziduurilor menajere lichide.

3. Evacuarea deseurilor menajere solide se face cu unitati specializate conform Contractului nr…..

4. Obiectivul are urmatoarea structura functionala…………………………………

……………………………………………………………………………………..

(se enumera destinatia spatiilor/incaperilor, mentionandu-se si suprafata acestora).

5. Posed urmatoarele dotari si echipamente specifice:

6. Obiectivul este deservit de………….persoane.

7. Detin documente care atesta insusirea notiunilor fundamentale de igiena pentru un numar de……persoane.

8. Obiectivul este asigurat cu anexe sanitare.

9. Ma angajez sa respect normele igienico-sanitare in vigoare.




……………………. …………………………

(data) (semnatura)







ANEXA Nr. 2.2




Activitati pentru care autorizatia sanitara va fi eliberata in baza declaratiei pe propria raspundere referitor la conditiile igienico-sanitare

COD CPSA Denumirea grupei

(Clasificarea produselor

si serviciilor asociate

activiatilor)

5010 Vanzari de autovehicule

5010.1 Vanzari cu ridicata de autovehicule noi, uzate sau reconditionate

5010.12 Vanzari cu ridicata de autoturisme

5010.2 Vanzari cu amanuntul de autovehicule

5010.21 Vanzari cu amanuntul de autovehicule noi

5010.22 Vanzari cu amanuntul de autovetucule uzate

5010.3 Servicii de intermedieri in comerlul cu autovehicute

5010.30 Servicii de intermedieri in comertul cu autovehicule

5030 Vanzari de piese si accesorii pentru autovehicule

5030.1 Vanzari cu ridicata de piese si accesorii pentru autovehicule

5030.11 Vanzari cu ridicata ale anvelopelor pentru autovehicule

5030.12 Vanzari cu ridicata ale altor piese si accesorii pentru autovehicule

5030.2 Vanzari cu amanuntul ale pieselor si accesoriilor pentru autovehicule

5030.21 Vanzari cu amanuntul ale anvelopetor penttu autovehicule

5030.22 Vanzari cu amanuntul ale altor piese si accesorii pentru autovehicule

5041 Vanzari ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.1 Vanzari cu ridicata ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.10 Vanzari cu ridicata ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.2 Vanzari cu amanuntul ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5041.20 Vanzari cu amanuntul ale motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente

5042 Repararea si intretinerea motocicletelor

5042.1 Servicii de reparare si intretinere a motocicletelor

5042.10 Servicii de reparare si intretinere a motocicletelor

5122 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5122.1 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5122.10 Vanzari cu ridicata ale florilor si plantelor

5135 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5135.1 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5135.11 Vanzari cu ridicata ale tutunului prelucrat si ale produselor din tutun

5136 Vanzari cu ridicata ale zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase

5136.1 Vanzari cu ridicata ale zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase

5136.11 Vanzari cu ridicata ale zaharului

5136.12 Vanzari cu ridicata ale ciocolatei, produselor zaharoase si de cofetarie, ale

produselor de patiserie

5141 Vanzari cu ridicata ale produselor textile

5141.1 Vanzari cu ridicata ale produselor textile

5141.11 Vanzari cu ridicata ale produselor textile pentru imbracaminte

5141.12 Vanzari cu ridicata ale altor produselor textile

5141.13 Vanzari cu ridicata ale articolelor de mercerie

5141.14 Vanzari cu ridicata de lenjerie de uz casnic

5142 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte si ale incaltamintei

5142.1 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte si ale incaltamintei

5142.11 Vanzari cu ridicata ale articolelor de imbracaminte (cu exceptia lenjeriei de

corp

5142.12 Vanzari cu ridicata ale lenjeriei de corp

5142.13 Vanzari cu ridicata ale articolelor din blana si piele

5142.14 Vanzari cu ridicata ale incaltamintei

5142.15 Vanzari cu ridicata ale accesoriilor pentru imbracaminte

5143 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrice si electronice de uz casnic

5143.1 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrice de uz casnic

5143.11 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electrocasnice

5143.12 Vanzari cu ridicata ale aparatelor de iluminat, de uz casnic

5143.13 Vanzari cu ridicata ale accesoriilor pentru aparate si echipamente de uz

casnic

5143.2 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electronice de uz casnic

5143.21 Vanzari cu ridicata ale aparatelor electronice de uz casnic

5143.22 Vanzari cu ridicata ale discurilor, benzilor si casatelor

5144 Vanzari cu ridicata ale produselor din ceramica, sticla, ale tapetelor,

articolelor metalice de masa si de bucatarie si ale produselor de intretinere si

curatenie

5144.1 Vanzari cu ridicata ale produselor din ceramica, sticla, ale tapetelor,

articolelor metalice de masa si de bucatarie si ale produselor de intretinere si

curatenie

5144.11 Vanzari cu ridicata ale produselor ale articolelor metalice de masa si de

bucatarie

5144.12 Vanzari cu ridicata ale produselor din sticla, portelan si ceramica pentru menaj

5144.13 Vanzari cu ridicata ale tapetelor

5144.14 Vanzari cu ridicata ale produselor de intretinere si curatenie

5145 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5145.1 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5145.10 Vanzari cu ridicata ale produselor cosmetice si de parfumerie

5147 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum nealimentare

5147.1 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum casnice

5147.11 Vanzari cu ridicata ale mobilei

5147.12 Vanzari cu ridicata ale aparatelor neelectrice de uz casnic

5147.13 Vanzari cu ridicata ale produselor din impletituri, din plasa, de dogarie si ale

alte produse din lemn

5147.14 Vanzari cu ridicata ale produselor pentru acoperirea pardoselilor

5147.15 Vanzari cu ridicata ale altor produse metalice de uz casnic

5147.2 Vanzari cu ridicata ale articolelor de papetarie si librarie

5147.21 Vanzari cu ridicata ale cartilor, revistelor si ziarelor

5147.22 Vanzari cu ridicata ale articolelor de papetarie

5147.3 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum

5147.31 Vanzari cu ridicata ale instrumentelor muzicale si partiturilor

5147.32 Vanzari cu ridicata ale maerialelor fotografice si optice

5147.33 Vanzari cu ridicata ale jocurilor si jucariilor

5147.34 Vanzari cu ridicata ale ceasurilor si bijuteriilor

5147.35 Vanzari cu ridicata ale articolelor de sport

5147.36 Vanzari cu ridicata ale articolelor de voiaj si marochinarie si ale diverselor

articole din piele

5147.37 Vanzari cu ridicata ale altor bunuri de consum necuprinse anterior

Vanzari cu ridicata ale produselor medicale si paramedicale de uz uman si

veterinar

Vanzari cu ridicata ale produselor biologice, reactivilor, detergentilor si

substantelor dezinfectante

5151 Vanzari cu ridicata ale combustibililor

5151.1 Vanzari cu ridicata ale combustibililor

5151.11 Vanzari cu ridicata ale combustibililor solizi

5151.13 Vanzari cu ridicata ale altor combustibili lichizi sau gazosi si ale produselor

derivate

5153 Vanzari cu ridicata ale materialului lemnos si ale materialelor pentru

constructii

5153.1 Vanzari cu ridicata ale lemnului neprelucrat si ale produselor derivate ale

acestuia

5153.11 Vanzari cu ridicata ale lemnului prelucrat

5153.12 Vanzari cu ridicata ale produselor derivate din lemn

5153.2 Vanzari cu ridicata ale materialelor pentru constructii si ale obiectelor

sanitare

5153.21 Vanzari cu ridicata ale obiectelor sanitare

5153.22 Vanzari cu ridicata ale lacurilor si vopselelor

5153.23 Vanzari cu ridicata ale geamurilor si vopselelor

5153.24 Vanzari cu ridicata ale altor materiale de constructii

5154 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie, ale echipamentelor si

furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire

5154.1 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie, ale echipamentelor si

furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire

5154.11 Vanzari cu ridicata ale articolelor de fierarie

5154.12 Vanzari cu ridicata ale echipamentelor si furniturilor pentru instalatii

sanitare si incalzit

5170 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

5170.1 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

5170.10 Vanzari cu ridicata specializate si nespecializate ale altor produse n.c.a.

Vanzari cu amanuntul in unitati comerciale alimentare, din incinta unitatilor

sanitare si de invatamant, ale produselor alimentare

5212 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere preponderenta de produse nealimentare

5212.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere

preponderenta de produse nealimentare

5212.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine nespecializate, cu desfacere

preponderenta de produse nealimentare

Vanzari cu amanuntul, in spatii comerciale nespecializate mai mici de 50 m2

si cu un numar de salaritati mai mic de 8-10 persoane, cu desfacere de

produse nealimentare

5226 Vanzari cu amanuntul in magazine speciaIizate, ale produselor din tutun

5226.1 Vanzari cu amanuntul, in magazinc specializate, ale produselor din tutun si

tigaretelor

5226.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale produselor din tutun si

tigaretelor

Vanzari cu amanuntul, in farmacii veterinare, a pesticidelor

Vanzari cu amsnuntul, in unitati specializate, ale produselor medicale si

paramedicale de uz uman si veterinar

5233 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale produselor cosmetice si

de parfumerie

5241 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile

5241.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile si de

mercerie

5241.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor textile

diverse

5241.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de mercerie

5242 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de

imbracaminte si ale accesoriilor acestora

5242.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate, ale articolelor de

imbracaminte si ale accesoriilor acestora (inclusiv ale articolelor de imbracaminte din piele si blana)

5243 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale imbracaminte si ale

articolelor de marochinarie din piele

5243.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale imbracaminte si ale

articolelor de marochinarie din piele

5243.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale incaltamintei

5243.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de

marochinarie, articolelor de voiaj din piele

5244 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei, articolelor de

iluminat si ale altor articole de uz casnic

5244.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei, articolelor de

iluminat si ale altor articole de uz casnic

5244.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilei de uz casnic

5244.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de menaj si

decorative

5244.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale perdelelor, draperiilor si

ale altor obiecte din materiale textile de uz casnic

5244.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor articole casnice

neelectrice n.c.a

5244.16 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere, ale aparatelor de radio si televizoarelor

5245.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere

5245.10 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor si aparatelor

electromenajere

5245.2 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale aparatelor de radio,

televizorelor, ale aparatelor si materialelor de inregistrare si ale instrumentelor muzicale

5245.21 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale aparatelor de radio,

televizorelor, si ale echipamentelor audio-video

5245.22 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale discurilor si casetelor

5245.23 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale instrumentelor,

accesoriilor si partiturilor muzicale

5246 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie,

vopsitorie, ale sticlei si ale articolelor din sticla

5246.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie,

vopsitorie, ale sticlei si ale articolelor din sticla

5246.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de fierarie

5246.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale vopselelor, lacurilor si

emailurilor si ale produselor de drogherie

5246.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale sticlei, ale articolelor din sticla si oglinzilor

5246.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale obiectelor marunte,

pentru gospodarie

5246.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mterialelor de constructii

5247 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale cartilor, ziarelor si ale

articolelor de papetarie

5247.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale cartilor, ziarelor si ale

articolelor de papetarie

5247.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ziarelor si revistelor

5247.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de papetarie

5248 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor produse n.c.a.

5248.1 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale materialelor de birou,

calculatoarelor, articolelor optice si fotografice (inclusiv birotica)

5248.11 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale mobilierului de birou

5248.12 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale masinilor de birou

5248.13 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale calculatoarelor si

software-ului de uz general

5248.14 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor optice,

fotografice si de precizie

5248.15 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale echipamentelor de

telecomunicatii -numai pentru echipament terminal (telefoane)

5248.2 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ceasurilor, bijuteriilor,

articolelor de sport si jucariilor

5248.21 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale ceasurilor si bijuteriilor

5248.22 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor pentru sport

si pentru jocuri in aer liber (inclusiv biciclete)

5248.23 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale jocurilor si jucariilor

(inclusiv jocuri video)

5248.3 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale altor produse

nealimentare n.c.a.

5248.31 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale materialelor pentru

acoperit peretii si pardoselile si ale materialelor de intretinere a acestora

5248.32 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale plantelor, florilor,

semintelor

5248.33 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale animalelor de companie

ale produselor alimentare si accesoriilor pentru acestea

5248.34 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate de suveniruri si articole

religioase

5248.35 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale combustibililor solizi,

lichizi si gazosi

5248.36 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale articolelor de filatelie,

numismatica si similare

5248.37 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale obiectelor de arta

5248.38 Vanzari cu amanuntul, in magazine specializate ale produselor nealimentare

n.c.a.

5250 Vanzari cu amanuntul ale bunurilor de ocazie, efectuate prin magazine

5250.1 Vanzari cu amanuntul ale antichitatilor si bunurilor de ocazie efectuate prin

magazine

5250.11 Vanzari cu amanuntul ale antichitatilor

5250.12 Vanzari cu amanuntul ale cartilor de ocazie

5250.13 Vanzari cu amanuntul ale altor bunuri de ocazie

5261 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta

5261.1 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta, specializate in textile si

confectii

5261.12 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta specializate in alte bunuri

5261.13 Vanzari cu amanuntul prin corespondenta, nespecializate

5263 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

5263.1 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

5263.10 Vanzari cu amanuntul care se efectueaza in afara magazinelor

Servicii de tehnica dentara, protezare si ortozare

Intretinerea si repararea aparaturii medicale

Servicii de asintenta medicala primara umana

Servicii de asintenta medicala veterinara

Producerea si repararea in scop didactic a articolelor din lemn, metal,

sticla

7020 Servicli de inchiriere a bunurilor imobiliare

7020.1 Servicii de inchiriere a bunurilor imobiliare

7020.11 Servicii de inchiriere (subinchiriere) a proprietatilor rezidentiale

7020.12 Servicii de inchiriere a terenurilor si a altor bunuri imobiliare nerezidentiale

7032 Servicii de administrare a imobilelo pe baza de tarife sau contract

7032-11 Servicii de administrare a imobilelor rezidentiale pe baza de tarife sau

contract

7032.12 Servicii de administrare a altor bunuri imobiliare

7110 Servicii de inchiriere a autoturismelor si utilitarelor mai mici de 3,5 tone

7110.1 Servicii de inchiriere a autoturismelor si utilitarelor mai mici de 3,5 tone

7110.10 Servicii de inchiriere pe termen scurt sau lung a autoturismelor particulare

si a vehiculelor utilitare de pana la 3,5 tone, fara sofer

7133 Servicii de inchirlere de echipamente de birou si calculatoare

7133.1 Servicii de leasing sau de inchiriere de echipamente de birou si calculatoare,

fara opeatori

7133.11 Servicii de leasing sau de inchiriere de echipamente de birou (masini de

scris, fotocopiatoare, duplicatoare, material telefonic) fara opratori

7133.12 Servicii de leasing sau de inchiriere a calculatoarelor si echipamentelor

periferice

7140 Servicii de inchiriere a bunurilor personale si gospodaresti

7140.1 Servicii de inchiriere a bunurilor personale si gospodaresti

7140.11 Servicii de inchiriere: televizoare, radiouri, magnetoscoape, echipamente

audiovizuale si accesoriile lor (discuri si casete audio)

7140.12 Servicii de inchiriere a benzilor si casetelor video

7140.13 Servicii de inchiriere mobilier si echipamente gospodaresti (mobilla,

aparate electromenajere, vesela, plante decorative etc)

7140.14 Servicii de inchiriere a echipamentelor recreative (articole de sport, nave si

avioane, biciclete, planoare, skiuri nautice etc.)

7140.15 Servicii de inchiriere a instrumentelor muzicale

7140.15 Servicii de inchiriere a altor bunuri personale si gospodaresti (lenjerie,

imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, aparate fotografice, aparate optice etc.)

7470.1 Servicii de intretinere si curatenie

7470.12 Servicii de curatire a geamurilor

7470.13 Servicii de curatenie si intretinere curenta a cladirilor

7470.14 Servicii de curatenie specializata

7470.15 Servicii de curatire a sobelor si cosurilor

7460.16 Alte servicii de curatire

7481 Servicii fotografice

7481.1 Placi fotografice, filme expuse (altele decat cinematografice)

7481.11 Placi fotografice si filme expuse dar nedevelopate

7481.2 Servicii de fotografiere

7481.21 Servicii de fotografiere cu ajutorul aparatelor automate

7481.22 Servicii realizate de studiourile fotografice

7481.24 Servicii fotografice pentru ceremonii

7481.3 Servicii de prelucrare a materialelor fotografice

7481.30 Servicii de developare si multiplicare fotografica

7481.33 Servicii de restaurare, copiere si retusare a fotografiilor

7481.34 Alte servicii fotografice

7483 Servicu de secretariat, dactilografiere, multiplicare si traduceri pe baza de tarif

sau contract, contabilitate, avocatura

7483.12 Servicii de multiplicare

7483.13 Servicii de traduceri

7483.14 Servicii de interpretare

Servicii de contabilitate

Servicii de avocatura

9303 Servicii funerare

9303.1 Servicii funerare

9303.11 Pompe funebre

9303.12 Servicii conexe inhumarii si incinerarii

9305 Alte servicii personale

9305.1 Alte servicii personale

9305.10 Alte servicii personale (servicii ale agentiilor matrimoniale, imobiliare,

schimb valutar, amanet, turism, Loto-Prono, publicitate, jocuri de calculator,

jocuri mecanice, de noroc, astrologie, spiritism, etc.)

Servicii bancare si tip CEC

Servicii de import-comercializare pesticide




ANEXA Nr. 2.3




Tarifele aferente autorizarii functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei sanitare




1. Tarife percepute pentru emiterea avizelor sanitare:

a) extindere - 200.000 lei.

b) constructie - 500.000 lei;

c) amenajare - 500.000 lei;

d) amplasare - 200.000 lei.

2. Tarife percepute pentru emiterea autorizatiilor sanitare:

a) pentru comercianti autorizati in baza declaratiei pe propria raspundere referitoare la conditiile igienico-sanitare;

b) pentru comercianti autorizati in urma evaluarii riscului pentru sanatatea publica:

- pana la 50 de persoane - 1.000.000 lei;

- intre 50-200 de persoane - 2.000.000 lei;

- peste 200 de persoane - 3.000.000 lei.

3. Nu se percep tarife comerciantilor carora nu le sunt necesare avizul/autorizatia sanitara in momentul inregistrarii.







ANEXA Nr. 3

PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a autorizatiei sanitare veterinare, denumita in continuare autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare veterinare, in scopul asigurarii securitatii alimentelor si pentru apararea sanatatii publice.

(3) Eliberarea autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - In conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, comerciantii care detin unitati in care se desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar sunt obligati sa solicite autorizarea sanitara veterinara de functionare pentru obiectivele proprii la infiintarea acestora, precizand fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.

Art. 3 - (1) In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare sanitara veterinara nu este necesara eliberarea autorizatiei in aceasta etapa.

(2) Eliberarea autorizatiei se solicita de catre comercianti numai la infiintarea obiectivelor in care urmeaza sa se desfasoare activitati supuse controlului sanitar veterinar.

Art. 4 - Autorizatia se elibereaza de autoritatea sanitara veterinara competenta in a carei raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, respectiv directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 5 - Directia sanitara veterinara teritoriala are urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social, obiectivele si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 6 - (1) In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social, precum si a obiectivelor si activitatilor care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune:

a) schita tehnica cu fluxul tehnologic;

b) memoriul tehnic;

c) contractul de munca cu un medic veterinar pentru unitatile de productie si procesare;

d) schita de amplasare si proiectare pentru obiective nou-construite;

e) dovada achitarii taxei de autorizare, in cuantumul prevazut in anexa nr. 3.1 care face parte integranta din prezenta procedura.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic

Art. 7 - Reprezentantul directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul depus pentru obtinerea autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 6 alin. (2) si sa il transmita de indata directiei sanitare veterinare teritoriale (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor aferente autorizarii;

c) sa comunice directiei sanitare veterinare teritoriale, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la acordarea autorizatiei solicitate sau, dupa caz, respingerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, data vizitei personalului de specialitate al directiei sanitare veterinare teritoriale la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit, sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 8 - (1) Directia sanitara veterinara teritoriala, prin personalul sau de specialitate, verifica conditiile sanitare veterinare de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

(2) Directia sanitara veterinara teritoriala va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizatiei.

(3) Directorul directiei sanitare veterinare teritoriale sau persoana imputernicita de acesta, dupa caz, va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

Art. 9 - In cazul in care la depunerea la Biroul unic a documentatiei pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantii nu dispun decat de sediul social si nu detin obiective in care se desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar, reprezentantul directiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic va completa rubrica corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare, cu mentiunea ca in aceasta etapa nu ii este necesara autorizarea.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate a autorizatiei, precum si cuantumul taxelor aferente

Art. 10 - (1) Autorizatia sanitara veterinara de functionare isi pastreaza valabilitatea pe perioada in care sunt indeplinite conditiile pentru care comerciantul a fost autorizat.

(2) Pentru orice modificari ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizari, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate, comerciantii sunt obligati sa solicite autorizarea de functionare din punct de vedere sanitar veterinar.

Art. 11 - (1) Autorizatia se retrage de catre directia sanitara veterinara teritoriala, in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile sanitare veterinare de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de directia sanitara veterinara teritoriala, cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 12 - Directiile sanitare veterinare teritoriale asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 6 alin. (2), care a stat la baza eliberarii atorizatiei si a retragerii acestora.

Art. 13 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizatiei, respectiv la reautorizare.

Art. 14 - (1) Obiectivele si activitatile pentru care se emite autorizatia, precum si cuantumul taxelor aferente sunt prevazute in anexa nr. 3.1.

(2) Taxele pentru eliberarea avizului sanitar veterinar privind amplasarea, proiectarea si construirea de noi obiective supuse controlului sanitar veterinar sunt in valoare de 50% din taxa prevazuta pentru autorizarea sanitara veterinara de functionare a acestora.

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

Art. 15 - Prevederile prezentei proceduri se aplica in mod corespunzator si pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor si celorlalte sedii secundare - agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decat sediul social, prin Biroul unic din judetul unde acestea sunt amplasate.







ANEXA Nr. 3.1




Obiectivele si activitatile pentru care se emite autorizatia sanitara veterinara, precum si cuantumul taxelor aferente




Obiectivul Taxa

lei/U.M.)

Statie de incubatie tip gospodaresc 30.000

Tabara de vara

Stana

Stupina

Menajerie

Punct de insamantari artificiale 50.000

Genoteca de animale 70.000

Expozitie de animale si gradina zoologica

Magazin pentru desfacere animale de companie si/sau hrana pentru acestea

Ferma de animale 100.000

Targ de animale

Statiune de monta natuarala la animale

Cabinet medical veterinar

Laborator de control furaje

Laborator sanitar veterinar

Canisa

Scoala pentru dresaj caini

Punct farmaceutic veterinar 100.000

Centru colectare lapte 100.000

Punct sau centru de colectare oua/miere 100.000

Bazine piscicole pentru cresterea materialului piscicol 150.000

Statie (punct) portuara de spalare si dezinfectie

Statie (punct) portuara de spalare si dezinfectie rutiera din aeroport

Unitati de tehnica medicala veterinara 500.000

Ferma zootehnica de elita

Herghelie

Depozit de material seminal

Baze de achizitie a animalelor

Statie de incubatie tip industrial 500.000

Bazine piscicole pentru material biologic

Farmacie veterinara 500.000

Dispensar veterinar 500.000

Clinica veterinara sau spital veterinar 500.000

Unitati de tehnica medicala veterinara 500.000

Pensiune pentru animale de companie 500.000

Frizerie pentru animale de companie 500.000

Depozit furaje 500.000

Depozit de produse de uz veterinar 500.000

Ferma de carantina 500.000

Unitati de dezinfectie, dezinsectie si deratizare 500.000

Unitati de reproductie si selectie animala 500.000

Fabrica pentru hrana animalelor 500.000

Unitate de cercetare stiintifica inclusiv cea care utilizeaza animale de 500.000

experienta

unitati specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri si 500.000

nutreturi medicamentale

Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz 500.000 veterinar

Fabrica pentru nutreturi combinate 1.000.000

Fabrica producatoare de medicamente, biopreparate si alte produse de uz 1.000.000

veterinar

Puturi seci, cimitire de animale, crematorii nu se taxeaza

Unitate prelucrare industriala a cadavrelor, produse de origine animala 300.000

confiscate, subproduse necomestibile

Centru (punct) taiere 500.000

Depozit subproduse necomestibile 500.000

Punct de desfacere carne, peste, oua etc. 500.000

Punct sau centru colectare peste, produse din peste 500.000

Chiosc desfacere peste, produse din peste 500.000

Punct sau centru colectare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de 500.000

mare

Centru colectare prelucrare lapte 500.000

Carmangerie, macelarie 500.000

Unitati portionare, preambalare carne si produse din carne 500.000

Alte unitati nenominalizate de prelucrare, depozitare carne, produse si 500.000

subproduse comestibile si necomestibile

Atelier semiconserve peste 500.000

Alte unitati nenominalizate de prelucrare, depozitare peste, produse din 500.000

peste, batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de mare

Unitati portionare preambalare produse lactate 500.000

Unitati de colectare, depozitare oua 500.000

Unitate de colectare si prelucrare miere, alte produse 500.000

Alte unitati nenominalizate pentru lapte, oua, miere, produse apicole 500.000

Atelier preparate carne 700.000

Catering 700.000

Depozit alimentar, depozit frigorific peste, depozit produse lactate 800.000

Restaurant clasic cu specific local/national, restaurant crama, restaurant 800.000

specializat pescaresc, vanatoresc, tip zahana, lacto-vegetarian, dietetic,

restaurant cantina

Hala pentru desfacere produse de origine animala 800.000

Fabrica branzeturi 1.000.000

Fabrica lapte praf, fabrica inghetata 1.000.000

Unitati prelucrare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de mare 1.000.000

Fabrica produse din carne, conserve, semiconserve, preparate din carne, 1.200.000

salamuri crude

Fabrica semipreparate culinare din carne si mixte 1.200.000

Unitati transare carne 1.200.000

Unitati prelucrare membrane naturale 1.200.000

Unitati fabricatie membrane artificiale 1.200.000

Fabrica conserve, semiconserve peste 1.200.000

Fabrica produse lactate 1.200.000

Fabrica produse oua 1.200.000

Abator 1.500.000

Antrepozit frigorific 1.500.000

Supermarket 1.500.000

Combinat de carne 2.000.000







ANEXA Nr. 4




PROCEDURA

de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei mediului




CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a acordului si/sau autorizatiei de mediu, denumite in continuare acord, respectiv autorizatie, perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acestora, precum si cuantumul taxelor si tarifelor aferente, in vederea autorizarii functionarii comerciantilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.

(2) Acordul/autorizatia reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind protectia mediului inconjurator.

(3) Eliberarea acordului/autorizatiei in urma evaluarii sediului social si a activitatilor desfasurate in acesta da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.

(4) Neeliberarea acordului/autorizatiei atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.

Art. 2 - (1) Obiectivele si activitatile desfasurate la sediile sociale ale comerciantilor sunt considerate activitati cu impact redus asupra mediului si sunt supuse prezentei proceduri.

(2) Activitatile de productie, import-export sau servicii, altele decat cele aferente sediului social al comerciantului, vor fi supuse unei proceduri specifice de autorizare in conformitate cu prevederile cap. II sectiunea 1 din Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata.

Art. 3 - (1) Obtinerea acordului de mediu este obligatorie pentru proiecte de investitii noi si pentru modificarea celor existente.

(2) Nu necesita acord de mediu activitatile care nu implica lucrari de contructii-montaj, cu exceptia celor prevazute la pct. 8 lit. g) si i) din anexa nr. II la Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata.

(3) Obtinerea autorizatiei de mediu este obligatorie pentru desfasurarea oricarei activitati cu impact asupra mediului.

(4) Pentru activitatile cu impact redus asupra mediului se aplica prezenta procedura.

Art. 4 - In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului nu este necesara eliberarea acordului/autorizatiei in aceasta etapa.

Art. 5 - Acordul/autorizatia se elibereaza de inspectoratul teritorial de protectie a mediului in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.

Art. 6 - Inspectoratele teritoriale de protectie a mediului au urmatoarele obligatii:

a) sa delege la Biroul unic unul sau mai multi reprezentanti cu drept de semnatura, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;

b) sa evalueze sediul social si activitatile desfasurate in acesta si sa transmita reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa contina rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat.

CAPITOLUL II

Obligatiile solicitantului

Art. 7 - (1) In vederea obtinerii acordului/autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare tip, in care va mentiona datele de identificare a sediului social si activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.

(2) Anexele la cererea de inregistrare, conform opisului de documente necesare autorizarii, se vor depune:

a) o fisa-tip de prezentare a obiectivului/activitatii, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.1 care face parte integranta din prezenta procedura, care contine descrierea acestora si principalele informatii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului, la care se anexeaza, dupa caz, documente doveditoare ale sarcinilor privind protectia mediului care greveaza aporturile in natura la capitalul social;

b) dovada achitarii taxei/ tarifului aferente autorizarii.

(3) Orice modificare ulterioara, prin lucrari de constructii-montaj, a obiectivelor si activitatilor declarate initial este supusa procedurii de emitere a acordului de mediu, in conformitate cu prevederile art. 3.

CAPITOLUL III

Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor

1. Atributiile reprezentantului inspectoratului teritorial de protectie a mediului delegat la Biroul unic

Art. 8 - Reprezentantul inspectoratului teritorial de protectie a mediului delegat la Biroul unic are urmatoarele obligatii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:

a) sa verifice dosarul pentru obtinerea acordului, respectiv a autorizatiei, cuprinzand documentele prevazute la art. 7 alin. (2) si sa il transmita de indata inspectoratului teritorial de protectie a mediului (cu borderou);

b) sa verifice incadrarea corecta a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor/tarifelor aferente autorizarii;

c) sa comunice inspectoratului teritorial de protectie a mediului, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeasca referatul cu privire la eliberarea acordului/autorizatiei solicitate, sau, dupa caz, respingerea solicitarii;

d) sa comunice solicitantului, data vizitei personalului de specialitate al inspectoratului teritorial de protectie a mediului la sediile supuse autorizarii;

e) sa completeze si sa semneze anexa la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, sa asigure informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.

2. Evaluarea sediilor si/sau a activitatilor pentru care se solicita autorizarea

Art. 9 - (1) Inspectoratul teritorial de protectie a mediului, prin personalul de specialitate, verifica conditiile de functionare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind protectia mediului.

(2) Inspectoratul teritorial de protectie a mediului va intocmi referatul cuprinzand concluziile evaluarii, propunand clar una dintre variantele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; in situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitatile si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, care motiveaza neeliberarea acordului/autorizatiei.

(3) Conducatorul inspectoratului teritorial de protectie a mediului va semna referatul si il va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAPITOLUL IV

Perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a acordului/autorizatiei, precum si cuantumul taxelor/tarifelor aferente

Art. 10 - Durata de valabilitate a acordului/autorizatiei de mediu este de un an, daca in aceasta perioada nu intervin schimbari care sa afecteze conditiile stabilite prin actele de reglementare.

Art. 11 - (1) Acordul/autorizatia se retrage de catre inspectoratul teritorial de protectie a mediului in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.

(2) Retragerea autorizatiei se face pe baza unui proces-verbal intocmit de inspectoratul teritorial de protectie a mediului cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.

Art. 12 - Inspectoratul teritorial de protectie a mediului asigura arhivarea documentatiei specifice, prevazuta la art. 7 alin. (2), care a stat la baza eliberarii acordului/autorizatiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor si reatorizarilor.

Art. 13 - Camerele de comert si industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare si a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea acordului/autorizatiei, respectiv la reautorizare.

Art. 14 - (1) Cuantumul taxelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 50.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizatiilor de mediu este de 100.000 lei pentru activitatile cu impact redus asupra mediului si vor constitui surse de venit ale Fondului pentru mediu.

(2) Cuantumul tarifelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 100.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizatiilor de
Multumesc pentru raspunsuri, dar, din pacate, aceste informatii nu mai sunt de actualitate !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avize cabinet cosmetic viorel192 viorel192 Nu am inleles din raspunsurile la acest subiect daca in afara de avizul DSP,mai trebuie si de la PSI si Mediu. Va multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Magazin alimentar- intreprindere individuala WEGA67 WEGA67 Ce cod CAEN pot folosi ptr. deschiderea unui magazin alimentar pentru o intreprindere individuala??? (vezi toată discuția)
Autorizatie sanepid Iuliana Gheorghe Iuliana Gheorghe Buna! As vrea si eu sa stiu cat este valabila autorizatia de functionare de la Sanepid pentru o societate cu profil catering/livrare la domiciliu? Multumesc (vezi toată discuția)