Taxa de salubrizare pe care o achită persoanele fizice și cele juridice din Sectorul 4 al Bucureștiului a fost majorată de la începutul anului, prin hotărâre a Consiliului Local, cu scopul declarat al autorităților de a asigura îmbunătățirea serviciului de salubrizare public.
"În acest sens, taxa de salubrizare s-a stabilit în sarcina persoanelor fizice, persoanelor fizice care exercită profesii libere, persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau oricăror alte entități nu doar pentru cei care produc deșeuri, ci și pentru prestarea activităților de salubrizare (curățenie prin măturare, aspirare, spălare și deszăpezire) a spațiilor publice, inclusiv căi de acces aflate pe raza administrativ - teritorială a sectorului 4 care sunt sau pot fi accesate de către orice beneficiar al serviciului de salubrizare", scrie pe site-ul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4.
În cazul persoanelor fizice, "taxa de gunoi" diferă în funcție de nivelul veniturilor lunare (sub/peste 2.000 de lei net), însă pentru societățile comerciale, PFA-uri, întreprinderile individuale/familiale și contribuabilii ce desfășoară profesii liberale lucrurile stau complet diferit.
Concret, indiferent de forma de organizare (cu sau fără personalitate juridică), pentru aceste entități este stabilită o taxă lunară de 80 de lei, ceea ce înseamnă 960 de lei pentru tot anul 2018.
Mai mult, autoritățile nu țin cont dacă la sediul declarat în Sectorul 4 se desfășoară efectiv activitatea economică sau nu, bune de plată fiind și entitățile care au sediul social și/sau punctul de lucru expirat. De altfel, exceptați de la plată sunt doar contribuabilii care se află în suspendare de activitate sau sunt radiați din registrele organelor competente.
În același timp, Primăria Sectorului 4 a decis să acorde reduceri PFA-urilor, societăților sau altor entități care achită integral taxa datorată pentru anul 2018 până la 30 aprilie 2018, în condițiile în care termenul inițial, 31 martie 2018, a fost prelungit cu o lună. Concret, sunt prevăzute bonificații de 40% pentru firme și de 60% pentru PFA și profesiile liberale.
"Pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice care exercită profesii libere, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice sau oricăror altor entități, prin oferirea posibilității acestora de a-și achita taxa de salubrizare în timp util pentru a beneficia de bonificația legal stabilită de 60% în cazul persoanelor fizice care exercită profesii libere, persoanele fizice autorizate, și de 40% în cazul persoanelor juridice sau oricăror altor entități cu personalitate juridică, termenul legal de plată a fost prorogat de la 31.03.2018 la 30.04.2018", este anunțat pe site-ul instituției.
Astfel, firmele care achită taxa până la finalul acestei luni ar plăti 576 de lei pentru 2018, în loc de 960 de lei, în timp ce PFA-urile achită 384 de lei, în loc de 960 de lei.
Totuși, există numeroase entități care au contestat decizia de impunere pentru plata taxei de salubrizare, pentru simplul motiv că nu desfășoară activitatea la sediul declarat în Sectorul 4, având un punct de lucru (sau mai multe) în alt sector al Capitalei.
"Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local", scrie la articolul 484 din actul normativ citat. În plus, prevederi asemănătoare sunt incluse și în Legea finanțelor publice nr. 273/2006, acolo unde este stipulat că taxele speciale se fac venit la bugetul local și se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective.
Prin urmare, acești contribuabili care nu folosesc serviciul de salubrizare au contestat deciziile de impunere pe care le-au primit, în termenul legal de 45 de zile de la comunicarea documentului, bazându-se inclusiv pe prevederile din Codul fiscal.
"Taxa de gunoi" impusă în Sectorul 4 al Bucureștiului a stârnit revoltă și printre consilierii USR Sector 4, aceștia atacând în instanță taxa, pe care o consideră majorată în mod abuziv și ilegal.
"Fară o bază legală se dovedește hotărârea și în cazul mediului de afaceri, stabilindu-se, în mod pur arbitrar și fără un calcul economic al costurilor reale, cuantumul de 80 RON/ sediu social, indiferent dacă există activitate sau nu, putându-se ajuge la taxarea unei firme cu 960 RON/ an, fără să fi produs nici un pic de deșeuri. Așa se susține mediul de afaceri în Sectorul 4?!", scrie într-o postare de pe pagina oficială de Facebook a USR Sector 4.
La nivelul municipiului București, taxa de salubrizare este plătită în mod diferenţiat, în fiecare sector. Astfel, locuitorii din Sectorul 1 nu achită nimic, taxa fiind subvenționată complet de primărie. În Sectorul 2, potrivit informațiilor din presa centrală, consilierii au aprobat o valoare recomandată de 14,86 de lei fără TVA, dar nu mai puțin de 12,84 lei fără TVA.
În Sectorul 3 este percepută o taxă de 5,03 lei de persoană pe lună, la care se adaugă TVA, în timp ce în Sectorul 5 întâlnim o taxă de 7,11 lei, plătită de populație direct către operatorii de salubritate.
În fine, în Sectorul 6 funcționează un regulament potrivit căruia taxa diferă în funcție de gradul de colectare al deșeurilor la nivelul fiecărei asociații de proprietari. Astfel, dacă asociațiile de proprietari depășesc pragul de 65% deșeuri colectate corespunzător, astfel încât să poată fi reciclate, cetățenii beneficiază de taxă zero la factura de gunoi.