Plata taxei de salubrizare asigură companiilor colectarea separată, transportul separat, sortarea/tratarea și depozitarea deșeurilor rezultate din activitatea desfășurată, potrivit Hotărârii 344/2019 a Consilului Local al sectorului 2.
Asta înseamnă că firmele trebuie să colecteze separat deșeurile generate în activitatea lor, folosind pubele și containere. Acest lucru se face pe cel puțin două fracții - umedă (deșeuri reciclabile: cum sunt pungile, cutiile, ziarele, recipientele pentru băuturi și mâncăruri, dopurile, conservele etc.) și uscată (resturile de legume și fructe, resturile alimentare, frunzele, iarba etc.).
Pentru a se calcula taxa de salubrizare datorată în 2020, firmele sunt obligate să depună o declarație de impunere la primărie (fie în format tipărit la Direcția venituri buget local, fie online). Apoi, autoritățile locale stabilesc suma de plată pentru 2020, iar aceasta se achită trimestrial până la data de 15 a primei luni a fiecărui trimestru (adică până la 15 ianuarie, 15 aprilie, 15 iulie și 15 octombrie).
Taxa de salubrizare se stabilește astfel:
- pentru profesiile liberale (medici, avocați, notari, contabili, executori etc.), taxa se calculează luându-se în considerare o cantitate de 25 kg de deșeuri pe persoană pe lună;
- pentru companiile publice și private cu până la cinci angajați (cu excepția hotelurilor, restaurantelor, barurilor, cofetăriilor și altor businessuri asemănătoare), taxa se calculează luându-se în considerare o cantitate de 100 kg de deșeuri pe lună;
- pentru companiile publice și private care au între șase și zece angajați (cu excepția hotelurilor, restaurantelor, barurilor, cofetăriilor și altor businessuri asemănătoare), taxa se calculează luându-se în considerare o cantitate de 150 kg de deșeuri pe lună;
- pentru companiile publice și private care au peste 11 angajați și pentru hoteluri, restaurante, baruri, cofetării și alte businessuri asemănătoare, indiferent câți salariați au, taxa se calculează luându-se în considerare o cantitate minimă de 300 kg de deșeuri pe lună (poate fi și mai mare, în funcție de activitatea desfășurată).
Cei care nu fac demersuri pentru stabilirea taxei de salubrizare riscă să le fie stabilită suma de plată din oficiu - de la o tonă pe an până la 12 tone pe an, în funcție de categoriile de contribuabili din lista de mai sus. Mai precis, se estimează o tonă de deșeuri pe an pentru cei de la punctul 1 (515,16 lei), două tone și jumătate pe an pentru cei de la punctul 2 (1.287,9 lei), patru tone pe an pentru cei de la punctul 3 (2.060,64 lei) și 12 tone pe an pentru cei de la punctul 4 (6.181,92 lei).
În fine, neplata sau plata cu întârziere a taxei de salubrizare poate atrage majorări de întârziere și chiar executarea silită.
Comentarii articol (0)