Ordinul ministrului culturii nr. 2.515/2018 privind stabilirea cuantumului tarifelor pentru emiterea avizelor de specialitate necesare pentru intervenţiile asupra imobilelor aflate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate conține măsuri privind modificarea modului în care se calculează tarifele avizelor pentru lucrările efectuate asupra imobilelor istorice. Actul normativ a fost publicat recent în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 614/2018, iar prevederile acestuia se vor aplica din 16 august 2018.
Concret, ordinul modifică cuantumul tarifelor pentru emiterea avizelor de specialitate necesare lucrărilor de construcție efectuate asupra imobilelor aflate în zonele de protecție a monumentelor istorice şi în zonele construite protejate, dar și modul în care se calculează acesta.
Mai exact, tariful pentru eliberarea avizului este același, fără să se țină cont de destinația imobilului pentru care se solicită avizul. Tariful stabilit de actul normativ este de 3 lei pentru fiecare metru pătrat al suprafeței desfășurate, dar fără a depăși valoarea totală de 15.000 de lei, indiferent de beneficiarul lucrărilor sau tipul lucrărilor.
Începând cu anul 2010, anul în care a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nr. 2.664/2010, tarifele pentru eliberarea avizelor necesare eliberării autorizaţiilor de construire sau desfiinţare pentru imobilele din zonele de protecţie a monumentelor istorice erau stabilite în funcție de destinație. Astfel, pentru clădirile cu destinația de locuinţă, instituție de sănătate, învăţământ sau cultură, tariful era de 1 leu/m2, iar pentru clădirile în care se desfășoară activități economice, tariful era de 5 lei/m2.
Această trecere la un tarif unic a fost făcută pentru că, în trecut, calculul cuantumului tarifului pentru eliberarea avizelor se făcea foarte greu, deoarece multe clădiri puteau fi încadrate în ambele categorii de clădiri menționate anterior.