Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere, vizează modificarea modului în care se acordă vechimea în muncă. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea șefului statului și de publicare în Monitorul Oficial.
Practic, potrivit modificărilor propuse la Legea pensiilor, respectiv prin adăugarea unui articol la aceasta, de vechime în muncă se vor putea bucura și persoanele care au activat mai mult timp ca antreprenori. Astfel, dacă propunerea va intra în vigoare, o persoană care a desfășurat o activitate economică ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală sau întreprindere familială (inclusiv profesiile liberale) timp de minimum trei ani va primi cel puțin un an de vechime în muncă.
Stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriat astfel: un întreprinzător va primi un an de vechime în muncă pentru trei ani de activitate, doi ani de vechime în muncă pentru șase ani de activitate, trei ani de vechime în muncă pentru nouă ani de activitate etc. Mai exact, antreprenorii vor primi un an de vechime în muncă pentru fiecare trei ani de activitate ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, întreprindere familială sau dacă au practicat o profesie liberală.
Inițiatorii propunerii legislative consideră că acesta "are în vedere crearea posibilității pentru angajatorii din mediul privat pentru recunoașterea vechimii în muncă necesară accederii la sistemul public de pensii".
"Deja la nivelul Parlamentului European există propuneri pe acest sens, în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea depusă, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, o dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului", mai adaugă aceștia.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.