O Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 53 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ce a fost înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere, urmărește modificarea vârstei la care se pot pensiona femeile. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de votul celor două camere ale Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
Proiectul de act normativ urmărește acordarea posibilității femeilor de a amâna momentul ieșirii la pensie. Concret, potrivit propunerii, femeile vor avea posibilitatea de a extinde, la cerere, vârsta de pensionare până la 65 de ani, adică vor putea ieși la pensie cu doi ani mai târziu decât în prezent.
Astfel, după adoptarea acestei măsuri, vârstele standard de pensionare nu vor mai fi diferite pentru femei și bărbați, ci acestea se vor egaliza, iar ieșirea la pensie s-ar putea face la aceeași vârstă, indiferent de sex. În prezent, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
Propunerea de modificare a vârstei de pensionare pentru femei vine în contextul în care sunt multe femei care au ajuns la vârsta legală de pensionare și au îndeplinit și stagiul minim de cotizare, dar și-ar dori să rămână în continuare în activitate, fără să iasă efectiv la pensie. Este, de cele mai multe ori, cazul cadrelor medicale sau a celor didactice, care sunt nevoite să se pensioneze la atingerea vârstei legale de pensionare, chiar dacă îndeplinesc toate criteriile profesionale pentru a mai profesa.
Relativ recent, un alt proiect de act normativ care vizează modificarea vârstei de pensionare a fost adoptat de Parlament, iar pentru a se aplica, acesta mai trebuie doar promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Acest proiect vizează doar vârsta de pensionare a medicilor și stabilește ca aceștia să se poată pensiona, indiferent de sex, la vârsta de 67 de ani.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (14)