avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... decizie CCR din 05.06.2018
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

decizie CCR din 05.06.2018

Prevederile Deciziei CCR din 05.06.2018 privin dreptul femeilor de a iesi la pensie la varsta de 65 ani , dupa depunerea unei solicitari scrise adresata angajatorului, se aplica si functionarilor publici? Directorul juridic din Primaria I... spune ca nu; si atunci nu este descriminare?

Redau mai jos comunicatul de presa
05.06.2018

II. În aceeași zi, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României, al art.11 alin.(1) lit.d) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii și ale art.53 alin.(1) teza întâi din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii și a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valențe discriminatorii pe criterii de sex și încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opțiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003.
Prin aceeași decizie, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.53 alin.(1) teza întâi din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, considerând că soluția legislativă care prevede o vârstă de pensionare diferită pentru femei în raport cu bărbații este constituțională.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București - Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituționale
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
nety2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: manea79 , utilizator 13:58, 17 Octombrie 2018
Opinia reprezentantului departamentului juridic "director" este eronata si in tandem cum nivelul actual de incompetenta a sefilor numiti dupa alte criterii straine profesionalismului in institutiile publice.

Decizia CCR este general obligatorie tuturor institutiilor publice sau private, inclusiv angajatorilor a caror salariati au statut de functionari publici dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Mai mult decat atat, aceasta posibilitate de a extinde raporturile de munca ptr angajate cu statut de functionar public face obiectul unor norme deja adoptate de legislativ si care sunt in procedura de promulgare si publicare in M.Of.
www.avocatnet.ro/articol_435...
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
ContSters82289, utilizator
Cu tot respectul, insa decizia CCR se refera strict la persoanele incadrate cu contract individual de munca, carora, la data implinirii conditiilor standard de varsta si de cotizare, li se aplica art. art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003.
Functionarii publici nu isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca ci a unui raport de serviciu si li se aplica legislatia speciala, in acest caz art. 98 alin. 1 lit d din Legea nr. 188/1999 - Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Este adevarat ca art. 117 din Legea Statut al Functionarilor Publici prevede ca ea se completeaza cu prevederile legislatiei muncii, insa doar in masura in care acestea nu contravin legislatiei specifice functiei publice.
In consecinta, dl. Director Juridic din primaria I are dreptate.
Ca noi extrapolam si apreciem ca toate femeile care lucreaza, fie in baza unui contract individual de munca, fie in baza unui raport de serviciu, sunt discriminate in situatia data si ar fi ideal sa se aplice aceasta decizie a CCR tuturor, (de la data cand va fi ea publicata in Monitorul Oficial) evitand o asteptare suplimentara pentru promovarea pachetului legislativ aferent functiei publice, este o alta poveste...
Cu stima!
Opinia dvs. e gresita...Decizia CCR e fundamentata pe legislația europeană care înlătura tocmai dscriminarea între salariatul bărbat si salariatul femeie. ART. 117 din Statutul funcționarului public este clar ... si nu exista dispoziții contrare, dimpotrivă textul supus controlului de constituționalitate este identic si la funcționari si la contractuali... ( condiții standard) . A nu tine cont de prevederile legale , constituie abuz. Opinia directorului din primarie e strict politica, si făcută cu niște funcționarasi din ministere care vor sa scape de funcționarii femei care i încurca pe șefi. Soluția este instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare femei freeanifer freeanifer Cum aflu cind a fost publicata in MO ordonanta de urgenta a guvernului data pe data de 9.11.2018 privind dreptul femeii de a se pensiona la cerere la 65 de ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie cu salariu M_Stefania M_Stefania Am indeplinit cumulativ, conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare pentru pensionare. Conform modificarii articolului 56 aliniatul(1), litera (c), ... (vezi toată discuția)
Aplicare decizie ccr contract de munca poena poena Speța este următoarea: O angajată solicita în scris angajatorului să-i permită continuarea activității, bazându-se pe o decizie a CCR care prevede ca ... (vezi toată discuția)