avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumulare pensie cu salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumulare pensie cu salariu

Am indeplinit cumulativ, conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare pentru pensionare. Conform modificarii articolului 56 aliniatul(1), litera (c), din Codul Muncii, republicat, ca angajata, am facut cerere, pentru continuarea activitatii in cadrul institutiei unde mi-am desfasurat activitatea pana la indeplinirea conditiilor de pensionare , mai sus mentionate. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-mi depun actele la Casa de Pensii sectoriala, pentru a putea beneficia de pensie, ca si de salariu, asa cum beneficiaza de cele 2 drepturi si barbatii si femeile, pana sa se modifice acest articol, litera (c), pentru femei) si aliniatul (4), pentru barbati. Exprimarea, in articolul modificat, este ambigua si poate fi interpretabil. Potrivit Constitutiei, libertatea muncii este garantata si nimeni nu poate ingradi dreptul la munca.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2019
M_Stefania, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 4 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Curtea Constituțională - CCR
Decizia nr. 387/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 53 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și ale art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 - Codul munci
......
36. Prin urmare, Curtea apreciază că încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate și trebuie să rămână o opțiune a acesteia, în contextul social actual. Transformarea acestui beneficiu legal într-o consecință asupra încetării contractului individual de muncă ce decurge ope legis dobândește valențe neconstituționale, în măsura în care ignoră voința femeii de a fi supusă unui tratament egal cu cel aplicabil bărbaților. Astfel, dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.
.....

Intrebati si la CNPP - Casa Națională de Pensii Publice
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare femei freeanifer freeanifer Cum aflu cind a fost publicata in MO ordonanta de urgenta a guvernului data pe data de 9.11.2018 privind dreptul femeii de a se pensiona la cerere la 65 de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt angajat la stat, respectiv spital municipal, ... Alex2800 Alex2800 Buna ziua, sunt angajat la stat, respectiv spital municipal, ies la pensie in Martie anul viitor ( 2023 ) , am dreptul să rămân în continuare în câmpul ... (vezi toată discuția)
Opțiunea de prelungire a vârstei de pensionare la femei cernatlarisa cernatlarisa Dacă se optează pt prelungirea vârstei de pensionare, ca femeie, atunci e obligatoriu să se stea până la 65 de ani, sau se poate opta si pentru mai ... (vezi toată discuția)