Începând cu anul 2017, Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, listă stabilită prin Codul muncii. Astfel, de anul trecut, în data de 1 iunie, toți salariații români se bucură de o zi liberă, indiferent dacă sunt sau nu părinți.
Așadar, în condițiile în care ziua de 1 iunie pică vinerea, salariații cu program normal de lucru, adică cei care lucrează de luni până vineri, se bucură de un nou weekend prelungit, în condițiile în care și weekendul trecut a fost prelungit pentru că am sărbătorit Rusaliile.
Pentru ziua de 1 iunie, angajatorii sunt obligați să acorde timp liber sau compensații lucrătorilor care sunt nevoiți să se prezinte la serviciu în această zi. De cele mai multe ori, angajații care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare sunt cei care activează în cadrul unor unități medicale, unități de alimentație publică sau unități de producție “cu foc continuu“.
Angajatorii trebuie să recompenseze salariații care lucrează în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală prin acordarea de timp liber corespunzător în maximum 30 de zile de la data în care aceștia au fost nevoiți să lucreze. În cazul în care nu pot acorda zile libere, angajatorii trebuie să le acorde salariaților un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.
După ziua liberă acordată cu ocazia Zilei Copilului, în acest an, Codul muncii mai prevede cinci zile de sărbătoare legală nelucrătoare, din care doar patru vor pica în timpul săptămânii:
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - miercuri;
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - vineri;
- 1 decembrie (Ziua Națională a României) - sâmbătă;
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - marți și miercuri.
Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (0)