Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (1) al art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost înregistrată joi la Senat pentru dezbatere. Ca să se aplice în practică, proiectul are nevoie de adoptarea Parlamentului și de promulgarea prin decret prezidențial.
În esență, prevederile propuse fac referire la introducerea unei scutiri de impozit pentru profitul reinvestit în vehicule noi. Asta înseamnă că facilitatea ar viza în principal transportatorii care sunt plătitori de impozit pe profit.
În continuare, poți citi despre:
- mijloacele de transport pentru care se va aplica scutirea;
- ce vehicule vor fi considerate noi;
- data de la care s-ar putea aplica scutirea de impozit;
- pentru ce se aplică acum scutirea de impozit.
Mai precis, este vorba de „mijloace noi de transport auto pentru persoane, mijloace noi de transport auto pentru mărfuri, mijloace noi de transport naval și aerian, mijloace noi specifice pentru transportul urban de călători”, așa cum scrie în document.
Ca să fie clar ce înseamnă mijloace noi de transport, se face trimitere la anumite prevederi din Codul fiscal. Conform acestora, este vorba de navele care depășesc 7,5 m lungime, aeronavele a căror greutate la decolare depășește 1.550 kg sau vehiculele terestre cu motor a căror capacitate depășește 48 cm3 sau a căror putere depășește 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri. Totuși, fac excepție:
- navele pentru navigația în largul mării, care sunt folosite la transportul de călători/bunuri cu plată sau la activități comerciale, industriale ori de pescuit, precum și a navelor folosite pentru salvare ori asistență pe mare sau pentru pescuitul de coastă;
- aeronavele folosite de companiile aeriene de transport internațional de persoane și/sau de bunuri cu plată.
Totodată, mijloacele noi de transport trebuie să îndeplinească anumite condiții, așa cum scrie în Codul fiscal. Mai precis:
- vehiculele terestre să fie livrate în maximum șase luni de la intrarea în funcțiune (sau să fi făcut deplasări de maximum 6.000 de kilometri);
- navele să fie livrate în maximum trei luni de la intrarea în funcțiune (sau să fi făcut deplasări de o durată totală de cel mult 100 de ore);
- aeronavele să fie livrate în maximum trei luni de la intrarea în funcțiune (sau să fi efectuat zboruri de o durată totală de cel mult 40 de ore).
Măsura ar urma să se aplice din anul fiscal următor celui în care legea apare în Monitorul Oficial. Dacă proiectul ar fi adoptat anul acesta, prevederile sale s-ar aplica de la 1 ianuarie 2019, iar dacă ar fi adoptat în 2019, prevederile sale s-ar aplica de la 1 ianuarie 2020.
În momentul de față, scutirea de impozit pe profitul reinvestit se aplică numai dacă este vorba de echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, programe informatice, dar și dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, ce sunt folosite în desfășurarea afacerilor.
Firmele plătitoare de impozit pe profit sunt cele care în anul precedent au avut afaceri de peste un milion de euro.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.