Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru reabilitarea structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice, care, după ce a primit votul senatorilor, va ajunge în curând și la cel al deputaților, propune introducerea unor măsuri destinate creșterii atractivității stațiunilor turistice din țara noastră. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie și de votul Camerei Deputaților, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.
Mai exact, proiectul de act normativ ar putea obliga proprietarii unităților de cazare din stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice să ia, din proprie inițiativă și pe propria cheltuială, o serie de măsuri pentru reabilitarea imobilelor pe care le au în proprietate. Suplimentar, propunerea mai prevede ca și spațiile verzi și terenurile aferente clădirilor să fie supuse măsurilor de curățare, igienizare și amenajare.
În continuare, poți afla care sunt lucrările de reabilitare, care-i termenul pentru realizarea lucrărilor, ce fapte constituie contravenții, cine constată contravențiile și care este valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea acțiunilor propuse.
Lucrările de construcție pe care proprietarii vor fi obligați să le efectueze sunt lucrările de reparare sau refacere a acoperișurilor sau pereților exteriori, a finisajelor exterioare (tencuieli, zugrăveli, vopsitorie, placare etc.), a tâmplăriei exterioare sau a elementelor exterioare (balcoane, logii, cornișe ș.a.) și a împrejurimilor stradale. În ceea ce privește lucrările ce trebuie efectuate asupra spațiilor verzi și terenurilor aferente clădirilor, acestea constau în tunderea vegetației și curățarea acesteia de resturi menajere sau de orice alt tip.
Pentru a iniția aceste acțiuni, proprietarii unităților turistice au nevoie de o autorizație de construire, iar termenul în care vor avea obligația de a demara procedura de obținere a unui astfel de document este de cel mult trei luni de la intrarea propunerii legislative în vigoare. Pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare, hotelierii vor avea la dispoziție un an, începând din momentul obținerii autorizației de construcție.
Nerealizarea lucrărilor de reabilitare în termenele specificate anterior reprezintă o contravenție și se amendează astfel:
- pentru o întârziere cuprinsă între o zi și 15 zile calendaristice, 6 - 11 puncte-amendă (870 - 1.595 lei);
- pentru o întârziere cuprinsă între 16 și 30 de zile calendaristice, 12 - 20 de puncte-amendă (1.740 - 2.900 lei);
- pentru o întârziere cuprinsă între 31 și 45 de zile calendaristice, 22 - 40 de puncte-amendă (3.190 – 5.800 lei);
- pentru o întârziere cuprinsă între 46 și 60 de zile calendaristice, 42 - 60 de puncte-amendă (6.090 – 8.700 lei).
Notă: Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, dar, pentru acest an, valoarea acestuia a fost plafonată la 145 de lei, după cum am scris aici. Valorile notate în paranteze au fost calculate la valoarea din acest an a punctului-amendă, respectiv 145 de lei.
Constatarea contravențiilor menționate mai sus și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de către inspectorii Ministerului Turismului, după trecerea unui an de la obținerea autorizației de construire.
Atenţie! Proiectul de mai sus NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat de şeful statului şi, ulterior, să se publice în Monitorul Oficial.