avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chirie militari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chirie militari

Incepand cu anul 2014 am beneficiat de chirie in Bucuresti, fiind mutat la studii pentru o perioada de 2 ani.Luna aceasta, in urma unui control s-a demonstrat ca unitatea de invatamant are niste spatii de cazare, drept urmare ne sisteaza chiria, deoarece pot asigura ei cazare.( pe 05.10.2015 am prelungit contractul, pe 21 .10 mi se aduce la cunostinta ca nu mi se mai acorda chirie in continuare)
Am mai multe intrebari:
-pe luna aceasta mai beneficiez de chirie?
-potrivit contractului de chirie, in caz de reziliere, proprietarul are un preaviz de 30 de zile, unitatea n-ar trebui sa-mi acorde in continuare chirie pana la sfarsitul lunii noiembrie?
-ce se intelege prin faptul ca unitatea poate asigura cazare in conformitate cu legea?se refera la legea locuintei 114/96?daca da, atunci spatiile respective nu corespund nici ca suprafata, nici ca dotari, necesitand si foarte multe lucrari de renovare si igienizare.
-daca dau unitatea in judecata am sanse sa castig?
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
ContSters371699, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:21, 18 Ianuarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 1 din HG nr.1867/2005 :
(1) Cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale, aflate în situaţiile prevăzute la art. 20 1 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie, calculată în raport cu solda lunară brută corespunzătoare lunii pentru care se cuvine acest drept, în cuantum de:
a) 50% din solda lunară brută, dacă locuinţa închiriată se află în municipii, staţiuni turistice ori balneare sau în localităţi cu situaţii deosebite, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere;
b) 40% din solda lunară brută, dacă locuinţa închiriată se află în alte localităţi decât cele prevăzute la lit. a), dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere.
(2) Staţiunile turistice ori balneare prevăzute la alin. (1) lit. a) sunt cele definite şi atestate astfel prin acte normative aplicabile la nivel naţional.
..........

Art. 3. (1) Cadrul militar în activitate numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului în garnizoana/localitatea în care îşi are domiciliul beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) nu deţine locuinţă proprietate personală nici el şi nici soţia/soţul în garnizoana/localitatea de domiciliu;

b) nu i se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale spaţiu de locuit corespunzător, pentru el şi, după caz, pentru el şi pentru membrii familiei;

c) nu are atribuită prin contract de închiriere cu plata subvenţionată a chiriei, nici el nici soţul/soţia, o locuinţă din fondul locativ de stat în garnizoana/localitatea de domiciliu;

d) prezintă un contract de închiriere încheiat în nume propriu şi înregistrat la organele fiscale, altul decât cel prevăzut la lit. c). Nu se acordă compensaţia lunară pentru chirie în situaţia în care contractul de închiriere a fost încheiat cu copiii/părinţii cadrului militar în activitate ori ai soţiei/soţului acestuia;


e) locuinţa închiriată să fie astfel situată încât să îi permită îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Aprecierea îndeplinirii acestei condiţii se face de către comisia prevăzută la art. 1 alin. (4), iar pentru comandant aprecierea se face de căre comisia stabilită la eşalonul imediat superior;

f) rezultatele anchetei sociale justifică acordarea dreptului de a beneficia de compensaţia lunară pentru chirie.
....
Art. 3. (1) b) nu i se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale spaţiu de locuit corespunzător, pentru el şi, după caz, pentru el şi pentru membrii familiei;
Cum se stabileste daca spatiul de locuit este corespunzator?
Prin ancheta sociala efectuata se stabileste daca locuinta este sau nu corespunzatoare.
Buna seara,

In cazul in care militarul locuieste in coabitare, iar concubina detine o proprietate pe care o inchiriaza unei terte persoane, militarul mai poate beneficia de banii de chirie?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Bani de chirie cadru militar liviu_84 liviu_84 buna seara,sunt cadru militar,si as dori sa ma ajutati cu un rsp...sunt casatorit ,am domiciliul in jud Teleorman(nici eu nici sotia mea nu detinem o locuinta ... (vezi toată discuția)
Compensatia pentru chirie acordata cadrelor militare conform reglementarilor noi ContSters14496 ContSters14496 Sotul meu este cadru militar, cu domiciliul in Pitesti si isi desfasoara activitatea in Arad. Locuim intr-un apartament cu chirie. Proprietarul apartamentului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de chirie IonelaP02 IonelaP02 Buna seara Viitorul meu sot este cadru militar. Daca sunt coplatitor la un credit ipotecar mai beneficiaza de indemnizatia de chirie? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)