Este vorba de Ordinul ANAF nr. 1.203/2018 pentru modificarea și completarea Ordinului ANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă. Acesta a apărut vineri în Monitorul Oficial și deja se aplică de la data publicării.
Poate cea mai importantă schimbare operată de autorități face referire la recent introdusa posibilitate a microfirmelor de a face deduceri din impozitul datorat statului.
În continuare, abonații avocatnet.ro premium pot citi despre:
- modificările operate la formularul 100 în privința deducerilor pentru microfirme;
- depunerea declarației de către anumite companii ce beneficiază de scutiri de impozit;
- eliminarea unor poziții din nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat.
Concret, formularul 100 („Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat”) are, la secțiunea I („Impozite și taxe care se plătesc în contul unic”), un rând referitor la sumele ce pot fi deduse, mai nou, din impozitul micro (sponsorizările). Acesta este completat numai de către microfirmele care fac sponsorizări la ONG-urile ce prestează servicii sociale. Deducerea poate fi de maximum 20% din impozitul trimestrial pe veniturile micro, informații mai multe despre facilitate fiind aici.
Mai departe, documentul introduce un nomenclator al obligațiilor scutite de la plată, care conține scutirile de impozit pe profit și impozit micro prevăzute de Legea cooperației agricole nr. 566/2004 (care au fost introduse prin lege în 2016). Totodată, formularul 100 a fost modificat pentru a include o a treia secțiune: „Impozite, taxe și alte obligații scutite de la plată, potrivit legii”.
În plus față de indicațiile valabile până de curând pentru completarea formularului 100, noul ordin ANAF prevede apariția unei precizări că declarația se depune și de către firmele care beneficiază de facilități fiscale, „cărora le revin, potrivit legislației în vigoare, obligațiile declarative pentru impozitele, taxele și obligațiile scutite de la plată, cuprinse în Nomenclatorul obligațiilor scutite de la plată”. În acest caz, facilitatea fiscală se declară trimestrial până la data de 25 a lunii următoare trimestrului (suma este facilitatea fiscală).
Apoi, autoritățile au eliminat cinci poziții din nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, după cum urmează:
- poziția 74: impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;
- poziția 75: impozit pe veniturile din arendarea bunurilor agricole;
- poziția 76: impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică plătitoare de impozit pe profit;
- poziția 77: impozit pe veniturile obținute de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică plătitoare de impozit specific;
- poziția 78: impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică microîntreprindere.
Ca urmare a dispariției acestor cinci poziții, referirile la aceste impozite au dispărut și din instrucțiunile declarației 100, din partea cu termenele depunerii formularului fiscal. Pentru pozițiile 74 și 75, termenul de depunere a D100 era lunar, iar pentru pozițiile 76-78, termenul era trimestrial.