Măsurile fiscale pregătite de Executiv fac parte din programul de convergență pentru perioada 2018-2021, document publicat recent de Ministerul Finanțelor și consultat de redacția noastră. În esență, planurile Guvernului urmăresc creșterea veniturilor colectate la bugetul statului.
Pe partea de evaziune fiscală, analiza de risc pentru selectarea firmelor supuse inspecțiilor fiscale va fi îmbunătățită printr-o diversificare a criteriilor de risc, scrie în programul de convergență. În acest fel, autoritățile vor să identifice exact zonele în care apar diminuări de obligații fiscale.
O altă măsură este eficientizarea monitorizării și a verificărilor din domeniul comerțului electronic „prin dezvoltarea unui cadru legal și procedural, crearea unei structuri cu personal specializat în cadrul DGAF (Direcția Generală Antifraudă Fiscală - n. red.) și dezvoltarea unor instrumente specifice necesare monitorizării”, potrivit documentului.
Totodată, urmează să apară o procedură pentru conectarea caselor de marcat la sistemul național de supraveghere și să fie făcute controale neanunțate în domeniile de activitate cu risc mare de neconformare.
Apoi, executarea silită la datornicii mari ar urma să fie îmbunătățită prin investigarea companiilor afiliate, a deconturilor de TVA, a tranzacțiilor bancare la Trezorerie. Acest lucru se va face în corelație cu patrimoniul persoanelor fizice care pot fi trase la răspundere solidar sau patrimonial.
În cazul vămilor, autoritățile ar vrea să introducă echipamente de scanare pentru detectarea mărfurilor de contrabandă și fiscalizarea mărfurilor în vămi. Tot aici, Executivul plănuiește monitorizarea importurilor cu risc fiscal ridicat, ca să identifice schemele prin care mărfurile aduse de afară sunt introduse în România fără respectarea obligațiilor fiscale specifice.
Alte măsuri fiscale aflate pe agenda Guvernului sunt:
- testarea aleatorie a conformării companiilor;
- dezvoltarea structurii Fiscului care se ocupă de persoane fizice cu averi mari;
- revizuirea procedurii de rambursare a TVA-ului;
- creșterea controalelor ce urmăresc destructurarea lanțurilor evazioniste și dispariția firmelor „fantomă”;
- introducerea facturării electronice.
În afară de măsurile ce vizează evaziunea fiscală, programul de convergență al Guvernului conține și referiri la îmbunătățirea conformării voluntare.
Astfel, se urmărește „crearea condițiilor tehnice și procedurale pentru plata tuturor obligațiilor fiscale prin toate instrumentele bancare, modernizarea procedurilor și instrumentelor destinate cetățenilor pentru înregistrarea și achitarea obligațiilor fiscale prin constituirea și publicarea registrului electronic al impozitelor, taxelor locale și altor contribuții”, după cum este precizat în documentul amintit.
De asemenea, firmele și antreprenorii independenți ar urma să beneficieze în următorii ani de asistență fiscală digitalizată.