Tinerii fermieri vor putea accesa și în cursul acestui an un ajutor financiar maxim de până la 50.000 de euro pentru instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole. Recent, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat anunțul privind lansarea sesiunii de depunere a proiectelor agricole, solicitanții având la dispoziție între 1 august și 31 decembrie 2018 să își depună cererile de finanțare.
Prezentarea generală a acestei linii de finanțare este realizată într-un articol anterior.
Ghidul solicitantului definește tinerii fermieri ca fiind persoanele fizice care nu au împlinit, la data depunerii cererii de finanțare, vârsta de 41 de ani, iar etapele instalării la conducerea unei exploatații agricole și obținerea ajutorului financiar nerambursabil sunt detaliate în cele ce urmează:
Pentru a încasa ajutorul nerambursabil de cel mult 50.000 de euro, tinerii agricultori trebuie să parcurgă succesiv mai multe etape detaliate în cele ce urmează.
Procesul instalării unui tânăr fermier începe înainte de depunerea cererii de finanțare și se consideră încheiat doar atunci când tânărul agricultor a devenit fermier activ. Prin urmare, la data depunerii cererii de finanțare, procesul de instalare al tânărului fermier la conducerea unei exploatații agricole trebuie să fie în cur de desfășurare.
Instalarea tânărului fermier se desfășoară în următoarele etape:
1. Înregistrarea tânărului fermier la Oficiul Registrului Comerțului (ORC)
Înregistrarea tânărului fermier la ORC trebuie să se facă înainte ca procesul efectiv de pregătire a proiectului și depunerea sa să aibă loc.
Tânărul fermier poate alege oricare dintre următoarele forme:
- persoană fizică autorizată(PFA);
- titular al unei întreprinderi individuale (II) sau titular al unei întreprinderi familiale (IF);
- asociat unic și administrator al unei societăți cu răspundere limitată (SRL);
- asociat majoritar și administrator al unui SRL.
Activitatea agricolă (codul CAEN de agricultură) nu trebuie să aibă o vechime mai mare de doi ani de zile la data la care proiectul se va depune.
2. Demararea activității
După ce activitatea a fost înregistrată la ORC, tânărul fermier trebuie să demareze activitățile specifice:
- va achiziționa utilaje și echipamente;
- va înființa culturi agricole;
- va crea locuri de muncă;
- la comercializa produse.
De asemenea, aceste activități trebuie să fie încadrate în același obiectiv de 24 de luni de la înregistrarea activității agricole și depunerea proiectului la finanțator.
Tânărul fermier trebuie să înregistreze exploatația agricolă în Registrul Agricol de la Primăria locală, în evidențele Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dar și la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură.
3. Pregătirea proiectului
Pregătirea proiectului și a celorlalte documente necesare trebuie să aibă loc în același interval de timp de 24 de luni amintit anterior.
Cererea de finanțare, planul de afaceri și celelalte documente se vor completa prin tehnoredactare și se vor depune în format electronic prin intermediul site-ului www.afir.info.
4. Implementarea planului de afaceri
La momentul semnării contractului de finanțare, antreprenorul (tânărul fermier) încasează prima tranșă a ajutorului financiar nerambursabil.
Implementarea Planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.
Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.
5. Încasarea tranșei finale
Tranșa a doua va fi plătită doar dacă planul de afaceri a fost implementat corect. În caz contrar, tranșa finală nu se achită, iar finanțatorul va solicita decontarea primei tranșe.
6. Instalarea tânărului fermier
Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranșe de plată).
7. Beneficiarul trebuie să devină fermier activ
Conform ghidului solicitantului, tânărul fermier se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.
Ajutorul nerambusabil ajunge la 50.000 de euro
Tinerii fermieri care se instalează la conducerea unei ferme agricole pot primi, în funcție de dimensiunea exploatației, un ajutor financiar de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro. Bugetul disponibil este de 11 milioane de euro, ceea ce înseamnă că vor fi finanțate între 220 și 275 de proiecte, în funcție de ajutorul solicitat de fiecare dintre aceștia.
Banii sunt acordați sub forma unei sume forfetare, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor primi banii în două tranșe:
- o primă tranșă de 75% din suma totală va fi încasată la momentul semnării acordului de finanțare;
- tranșa finală de 25% din suma totală va fi încasată la data finalizării investiției, dar nu mai târziu de trei ani de zile de la data semnării acordului de finanțare (sau cinci ani de zile în cazul în care proiectul se implementează în sectorul pomicol).
Atenție! Depunerea proiectelor se va putea face în perioada 1 august - 31 decembrie 2018 prin intermediul site-ului www.afir.info.