Legea nr. 154/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 623 din 26 iulie 2019
Concret, actul normativ stabilește că „acordul de mediere verificat şi atestat de către avocaţii părţilor, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor, este titlu executoriu”. Prin urmare, acordul de mediere în sine va deveni curând titlu executoriu, fără a mai fi nevoie ca părţile să se adreseze instanţei.
Legislaţia prevedea până acum că numai hotărârea pronunţată de instanţă, prin care se încuviinţa înţelegerea dintre părţi, constitutie titlu executoriu. Cu toate acestea, potrivit legii publicate în Monitorul Oficial, părţile vor avea posibilitatea, în continuare, să solicite instanţei o hotărâre cu titlu executoriu prin care înţelegerea dintre ele să fie încuviinţată, dar numai în situaţia în care dovedesc că au încercat procedura medierii, însă fără a putea ajunge la un acord.
De asemenea, noua lege mai stabileşte că acordul de mediere va condiţiona posibilitatea părţilor de a obţine ajutor public judiciar în procesele civile. Aşadar, dacă partea care a refuzat procedura medierii, anterior începerii procesului, solicită instanţei acordarea ajutorului public judiciar într-o cauză ce ar fi putut fi soluţionată pe calea medierii, cererea ei va fi respinsă.