Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, ce a fost pusă recent în atenția deputaților, prevede modificarea vârstei de pensionare a cadrelor militare. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de adoptarea Parlamentului, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
În esență, proiectul prevede ca, în contextul în care sistemul militar din România se confruntă cu un deficit major de personal calificat, vârsta la care militarii sunt trecuți în rezervă să se majoreze de la 60 la 65 de ani. Astfel, diferențele între vârsta de pensionare din sistemul civil și cel militar s-ar elimina, ambele categorii, dacă se adoptă acest proiect, urmând să iasă pensie la 65 de ani.
Măsura este menită cadrelor militare din armele sau specialitățile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau militarii care nu îndeplinesc condițiile necesare pensionării la limită de vârstă. Pensionarea la 65 de ani ar urma să se facă în funcție de nevoile instituției militare, la cererea militarului sau cu acordul acestuia și cu aprobarea conducătorului unității.
Inițiatorii aduc ca argumente pentru această propunere faptul că plafonarea din ultimii ani a soldelor, dar și blocarea angajărilor în armată, au generat o trecere masivă în rezervă a militarilor, fără să se organizeze alte campanii de angajări.
“În condițiile în care vârsta standard de pensionare pentru militari, la atingerea căreia sunt trecuți în rezervă din oficiu, este de 60 de ani, iar vârsta standard de pensionare în sistemul civil de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, pentru a preîntâmpina eventualele riscuri la adresa securității naționale generate de situația expusă mai sus, fără precedent, suprapusă unui mediu internațional de securitate amenințător și imprevizibil, se impune permiterea rămânerii în activitate a cadrelor militare cu stare corespunzătoare de sănătate, la cerere și cu acordul conducerii instituției din care fac parte, până la vârsta de 65 de ani”, sunt de părere inițiatorii proiectului de act normativ.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)