Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriOrdinea firească a lucrurilor în procedura adoptării unor prevederi legislative este să pui mai întâi în dezbatere noutățile și apoi să ajungă în Monitorul Oficial. E o chestiune ce ține de transparența decizională și pe care toate entitățile care elaborează acte normative ar trebui să o respecte. La Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu e ceva nou ca lucrurile să se petreacă pe dos: mai întâi se publică actul normativ în Monitorul Oficial, după care e pus în dezbatere publică, iar cel mai recent exemplu e privitor la obligațiile fiscale de achitat în contul unic.
Articolul continuă mai jos
Ordinul ANAF nr. 1612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligaţiilor fiscale care se plătesc în contul unic și Ordinul ANAF nr. 1613/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale sunt două acte normative care au apărut în Monitorul Oficial încă de vinerea trecută (29 iunie). Pe scurt, ele reglementează lista obligațiilor fiscale ce se vor plăti de acum înainte într-un cont unic la Trezorerie și modul în care se vor distribui sumele plătite în acel cont spre categoriile de obligații fiscale restante.
Cei din domeniul contabil-fiscal au aflat, probabil, până la acest moment, de aceste noutăți fiscale. Totuși, deși ele au apărut deja în Monitor și s-au definitivat în ceea ce înseamnă intrarea lor în vigoare, am descoperit astăzi că ANAF a pus cele două proiecte de ordin în dezbatere pe pagina proprie a instituției.
În mod normal, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, ordinea lucrurilor e alta: mai întâi se pune un act normativ în dezbatere, abia apoi ajunge să intre în vigoare. Altfel, nu doar prevederile legale sunt învinse, ci și logica simplă: de ce ai mai pune în dezbatere un lucru, de ce ai mai anunța că urmează să se întâmple ceva, după faptul împlinit?
Din păcate, nu este o premieră. Previzibilitatea adoptării acestor modificări e bătută adesea de mecanismul invers al lucrurilor -- adoptăm și apoi anunțăm că urmează să se adopte.
Citește mai mult despre ANAF, cont unic trezorerie, proiecte de acte normative
Comentarii articol (0)