Pentru înscrierea la examen, avocatii stagiari vor achita la barou o taxa de participare stabilita de Consiliul Baroului, cu respectarea limitei maxime hotarâte de Consiliul U.N.B.R. (Decizia nr. 76/17.06.2005 cu privire la limitele maxime ale taxelor prevazute la art. 315 din Statut, ce pot fi încasate de Consiliul Baroului), respectiv 600 lei (RON) fara TVA.
Separat se va achita taxa de participare catre U.N.B.R. în valoare de 119 lei (RON), din care 19 lei (RON) reprezinta TVA, în contul Uniunii Nationale a Barourilor din România nr. RO30BRDE410SV21199534100 deschis la B.R.D. – Sucursala Academiei, cu mentiunea „taxa examen de definitivare în profesie la baroul …”.
Prin adresa nr. 106/07.02.2006, Uniunea Nationala a Barourilor din România a comunicat Regulamentul examenului de definitivare în profesia de avocat - Decizia nr. 94 din 4 februarie 2006 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din România împreuna cu Tematica si bibliografia de examen – la toate barourile.
DECIZIA NR. 94 - 4 februarie 2006
În conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) si (4), art. 63 lit. h) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 113 din 6 martie 2001 astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 255/2004 privind modificarea si completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, publicata în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.559 din 23 iunie 2004, (denumita în continuare Lege) si dispozitiile art. 85 alin. (2), art. 295 alin. (1) Statutul profesiei de avocat;
Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din România în sedinta din 4 februarie 2006, a hotarât adoptarea prezentului
#PAGEBREAK#
REGULAMENT AL EXAMENULUI DE DEFINITIVARE ÎN PROFESIE
CAPITOLUL I - ORGANIZAREA EXAMENULUI
Art.1 - Examenul de definitivare în profesia de avocat se organizeaza de catre fiecare barou cu respectarea dispozitiilor art. art.63 lit. h) din Lege si art. 295 din Statutul profesiei de avocat.
Art.2 - Comisiile de examen sunt organizate si îsi desfasoara activitatea sub presedintia decanului baroului sau a înlocuitorului acestuia potrivit legii si statutului, conform Regulamentului de organizare a activitatii comisiei de examen si a Metodologiei de examinare, adoptat de consiliul fiecarui barou, cu respectarea prevederilor prezentului Regulament al examenului de definitivare în profesie (denumit în continuare Regulament).
CAPITOLUL II - ÎNSCRIEREA LA EXAMEN
Art. 3 - Pentru înscrierea la examen, avocatul stagiar care a efectuat stagiul de pregatire profesionala pe durata prevazuta la art. 17 alin. (1) din Lege, va depune cerere de constatare a îndeplinirii efective a stagiului la baroul pe tabloul caruia figureaza înscris conform art. 23 alin. (1) din Lege.
Art. 4 - (1) Consiliul baroului, prin decizie motivata, va constata, de la caz la caz, îndeplinirea efectiva a stagiului conform art. 291 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat.
(2) În baza deciziei de constatare a îndeplinirii efective a stagiului, avocatul stagiar va solicita consiliului baroului avizul pentru înscrierea la examenul de definitivare în profesie.
(3) Consiliului baroului va hotarî prin decizie înscrierea avocatului stagiar pentru sustinerea examenului de definitivat cu respectarea prevederilor art. 293 din Statutul profesiei de avocat.
(4) Consiliul baroului poate decide înscrierea avocatului stagiar pentru sustinerea examenului de definitivat pentru toti avocatii stagiari aflati în situatia prevazuta la art. 17 alin. (4) din Lege si art. 294 alin. (1) si (2) din Statutul profesiei de avocat chiar daca avocatul stagiar nu a formulat cererea prevazuta la art. 3 din prezentul Regulament.
(5) Cu cel mult 15 zile înainte de data stabilita pentru începerea examenului de definitivare în profesie, consiliul baroului aduce la cunostinta lista avocatilor stagiari înscrisi la examenul de definitivare în profesie.
(6) Refuzul înscrierii avocatului stagiar la examen poate fi atacat de catre solicitant în termen de 3 zile de la comunicarea listelor avocatilor stagiari înscrisi la examen. Plângerea se depune la barou si se solutioneaza, de urgenta, de catre un membru al Comisiei Permanente desemnat de Presedintele U.N.B.R., cu cel mult 3 zile înainte de data începerii examenului, pe baza actelor, a evaluarilor prevazute la art. 291 si art. 293 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat si a situatiilor comunicate de barou.
(7) Avocatului stagiar înscris pe listele de examen este obligat sa depuna o taxa de participare la examen, stabilita de consiliul baroului cu respectarea limitei maxime hotarâte de Consiliul U.N.B.R., respectiv 5.000.000 lei (fara TVA). Separat se va achita taxa de participare în valoare de 1.190.000 lei, din care 190.000 lei reprezinta TVA, în contul U.N.B.R. nr. RO30BRDE410SV21199534100 deschis la B.R.D. - Sucursala Academiei, cu mentiunea "taxa examen de definitivare în profesie la baroul
".
(8) Dovada achitarii taxei de participare la examen se depune cu cel mult 48 ore înainte de data începerii examenului la comisia de examen.
CAPITOLUL III - DISCIPLINELE SI PROBELE DE EXAMEN
Art. 6 - (1) Tematica si bibliografia de examen, subiectele de examen sunt cele comunicate cu cel putin 60 de zile înainte de data desfasurarii examenului de catre Consiliul U.N.B.R..
(2) Disciplinele de examen sunt:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat
- drept civil;
- drept penal;
- drept procesual civil;
- drept procesual penal;
(3) Probele se noteaza cu note de la 1 (unu) la 10 (zece).
(4) Examinarea se va face oral si scris, la cele 5 materii de examen. Examinarea se face oral la materia "organizarea si exercitarea profesiei de avocat" si scris la celelalte discipline de examen.
Art. 7 - (1) Consiliile barourilor numesc comisiile de examen cu respectarea prevederilor art. 295 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat. Criteriile si procedura de desemnare a membrilor comisiilor de examinare se stabilesc de consiliul baroului si vor fi prevazute în decizia de numire a membrilor comisiilor de examen.
(2) Organizarea activitatii comisiei de examen si metodologia de examinare se stabilesc prin decizia consiliului baroului si va fi adusa la cunostinta celor interesati cu cel putin 30 de zile înainte de data începerii examenului .
(3) Subiectele de examen la probele scrise vor îndeplini conditiile prevazute de art.295 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat.
Subiectele de examen la proba orala vor fi stabilite de comisia de examen si vor fi aduse la cunostinta publica cu cel putin 30 de zile înainte de data începerii examenului.
Subiectele de examen la probele scrise au caracter practic-aplicativ si vor fi stabilite conform metodologiei de examinare decise de fiecare barou, conform prezentului Regulament, exclusiv din tematica si bibliografia de examen.
Subiectele cu caracter practic - aplicativ de la probele scrise vor fi trase la sorti de catre un candidat, în ziua sustinerii probei.
(4) Metodologia de examinare va fi stabilita de fiecare barou si va fi adusa la cunostinta celor interesati cu cel putin 30 de zile înainte de data examenului.
CAPITOLUL IV - DESFASURAREA EXAMENULUI
Art.8 - Accesul în sala de examen se face potrivit listelor cuprinzând candidatii înscrisi, pe baza documentului de identitate si a dovezii de depunere a taxei de participare la examen si în conformitate cu metodologia de desfasurare a activitatii comisiei de examen.
Art.9 - (1) Proba orala se va sustine înaintea probelor scrise si va fi eliminatorie.
(2) Candidatii trebuie sa obtina la disciplina sustinuta la proba orala, minimum nota 5 (cinci).
(3) Dupa terminarea examinarii orale, nota obtinuta se comunica.
(4) Numai candidatii care nu au obtinut minimum nota 5 (cinci) pot formula contestatii în momentul comunicarii notei.
(5) Contestatiile se solutioneaza prin reexaminarea candidatului înainte de sustinerea probelor scrise, de catre o comisie formata din 3 (trei) examinatori, membri ai comisiei de examen. La reexaminare nu se poate acorda decât maximum nota 5 (cinci).
Art.10 - (1) Pe baza listei candidatilor admisi la probele orale se vor sustine probele scrise.
(2) Probele scrise vor cuprinde subiecte practice pentru fiecare disciplina, grupate în doua teze scrise astfel: "drept civil/drept procesual civil" si "drept penal/drept procesual penal".
(3) Lucrarile scrise ale candidatilor sunt secrete. Pentru asigurarea caracterului secret numele, prenumele candidatului se vor înscrie în coltul negru al lucrarii care se va sigila la predarea acesteia .
Art.11 - Candidatii trebuie sa obtina la fiecare proba scrisa, minimum nota 6 (sase).
Art.12 - (1) Sunt declarati admisi candidatii a caror medie generala este de minimum 7 (sapte).
(2) Rezultatul final (media generala) al examenului se calculeaza prin adunarea notei de la proba orala cu dublul notelor de la fiecare proba scrisa. Suma obtinuta se împarte la 5 (numarul disciplinelor de examen). Exemplu: nota 10 la proba orala se aduna cu nota 7,50 de la proba de "drept civil si drept procesual civil" (7,50 x 2) = 15, cu nota 9,00 de la proba de "drept penal si drept procesual penal" (9,00 x 2) = 18. Suma notelor: 10 + 15 + 18 = 43. Suma notelor (43) : 5 = 8,60 media generala.
Art.13 - (1) Afisarea rezultatelor se va efectua la avizierul comisiei de examen.
(2) Împotriva rezultatului afisat de comisia de examen, candidatii declarati respinsi pot face contestatii în termen de 48 de ore (zile lucratoare) de la afisare, pe care le vor depune la comisia de examen.
Art.14 - Comisia de contestatii va analiza contestatiile si va comunica rezultatele privind solutionarea contestatiilor în termen de cel mult 3 (trei) zile de la depunerea contestatiilor.
CAPITOLUL V - VALIDAREA REZULTATELOR EXAMENULUI
Art.15 - (1) Dupa validarea examenului, consiliul baroului va face aplicarea art. 296 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat.
(2) Rezultatele examenului vor fi comunicate, de catre barouri, Consiliului U.N.B.R..
(3) În conformitate cu dispozitiile art. 63 lit. h) si p) din Lege, Consiliul U.N.B.R. poate verifica exclusiv nelegalitatea hotarârilor barourilor luate conform prezentului Regulament, cu respectarea dispozitiile art. 296 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat.
Art. 16 - Candidatii declarati admisi dobândesc titlul profesional de avocat definitiv si vor fi înscrisi în tabloul avocatilor definitivi.
CAPITOLUL VI - DISPOZITII FINALE
Art.17 - (1) Prezentul Regulament, programa analitica de examen si subiectele-cadru unice de examen la proba orala vor fi comunicate barourilor cu cel putin 60 de zile înainte de data examenului si vor putea fi consultate de cei interesati prin grija barourilor.
(2) Data examenului va fi anuntata cu cel putin 60 de zile înainte de data desfasurarii acestuia, inclusiv prin afisare pe site-ul www.unbr.ro si va fi comunicat barourilor. Barourile vor aduce la cunostinta candidatilor prezentul Regulament conform art. 295 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat
(3) Prezentul Regulament a fost adoptat de Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din România din data de 4 februarie 2006.
#PAGEBREAK#
TEMATICA SI BIBLIOGRAFIA Examenului de definitivare în profesia de avocat - SESIUNEA MAI 2006
Barourile pot formula subiecte de examen din combinarea tematicii prezentate mai jos.
I. ORGANIZAREA SI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT
1. Caracterizarea profesiei. Principii si reguli fundamentale ale exercitarii profesiei de avocat.
2. Formele de exercitare ale profesiei de avocat.
3. Conditii de înscriere în avocatura. Incompatibilitati si interdictii.
4. Modalitatile de primire în avocatura. Stagiul profesional.
5. Tabloul anual al avocatilor.
6. Drepturile avocatilor si exercitarea lor.
7. Îndatoririle avocatilor. Demnitatea profesionala. Reguli de deontologie profesionala.
8. Transferul. Încetarea si suspendarea calitatii de avocat.
9. Raspunderea disciplinara a avocatilor.
10. Asistenta judiciara.
11. Reguli privind organizarea si functionarea baroului.
12. UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMÂNIA.
13. Casa de Asigurari a Avocatilor.
BIBLIOGRAFIA:
1. Legea nr. 51 din 7 iunie 1995, republicata (Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 113 din 6 martie 2001), cu modificarile ulterioare.
2. Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45/13 ianuarie 2005.
3. Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana, publicat în "Legislatia profesiei de avocat", ed. a III-a revazuta si adaugita, Regia autonoma Monitorul Oficial, Bucuresti, 2001.
FACULTATIV:
4. Tiberiu Savu, Stefan Naubauer "Comentariile noului cadru legal privind profesia de avocat" Ed. "Universul Juridic", Bucuresti, 2004
5. Ligia Danila, "Organizarea si exercitarea profesiei de avocat", Ed. "Lumina Lex", Bucuresti, 1999.
6. "Avocatura în România" - Culegere de texte, Ed. "Muntenia", Constanta, (Editata de Baroul Constanta).
II. DREPT CIVIL
A. TEORIA GENERALA
1. Raport juridic civil. Definitie. Caractere. Elemente (parti, continut, obiect).
2. Actul juridic civil. Notiune si clasificare. Capacitatea de a încheia actul juridic civil. Consimtamântul. Obiectul actului juridic civil. Cauza (scopul) actului juridic. Forma actului juridic civil. Modalitatile actului juridic civil (termenul, conditia, sarcina). Efectele actului juridic civil. Nulitatea actului juridic civil.
3. Prescriptia extinctiva. Definitie, reglementare, natura juridica si delimitare fata de alte institutii. Efectul prescriptiei extinctive. Domeniul prescriptiei extinctive. Termenele de prescriptie extinctiva. Cursul prescriptiei extinctive (început, suspendare, întrerupere, repunere în termen).
BIBLIOGRAFIE
1. Gh. Beleiu, Drept civil român. Introducere în dreptul civil. Ed. a VII-a revazuta si adaugita de M. Nicolae si P. Trusca, Bucuresti, 2001
2. G. Boroi, Drept civil. Partea generala, ed. a II-a revizuita si adaugita, Ed. All Beck, Bucuresti, 1999.
3. O. Ungureanu, Drept civil. Introducere, Editura Rosetti, Bucuresti, 2002.
4. Marian Nicolae, "Prescriptia extinctiva", Editura Rosetti, Bucuresti, 2004.
B. PERSOANELE
1. Identificarea persoanei fizice. Notiune si natura juridica a atributelor de identificare. Numele. Domiciliul si resedinta. Starea civila.
2. Capacitatea civila a persoanei fizice. Notiune. Capacitatea civila de folosinta. Capacitatea civila de exercitiu.
3. Persoana juridica. Notiune, enumerare si clasificare. Elementele constitutive. Identificarea persoanei juridice. Înfiintarea, reorganizarea si încetarea persoanelor juridice.
BIBLIOGRAFIE:
2. Gh. Beleiu, Drept civil român. Introducere în dreptul civil. Subiectele dreptului civil, ed. a VI-a (revazuta si adaugita de M. Nicolae si P. Trusca), Editura "Universul Juridic", Bucuresti, 2001.
3. G. Boroi, Drept civil. Persoanele, Ed. All Beck, Bucuresti, 2001
C. TEORIA DREPTURILOR REALE
1. Teoria generala a proprietatii. Definitia si caracterele dreptului de proprietate; proprietatea publica si proprietatea privata. Exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Formele dreptului de proprietate.
2. Regimul juridic al bunurilor imobile (terenuri si constructii) proprietate privata.
3. Modalitatile juridice ale dreptului de proprietate.
4. Apararea dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale.
5. Posesia si efectele sale.
6. Dezmembramintele dreptului de proprietate.
7. Accesiunea (incorporatiunea) si uzucapiunea (prescriptia achizitiva) - moduri de dobândire a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale.
8. Publicitatea imobiliara.
BIBLIOGRAFIE:
1. L. Pop, Dreptul de proprietate si dezmembramintele sale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001
2. C. Bîrsan, Maria Gaita, Mona Maria Pivniceru, Drept civil. Drepturile reale, Institutul European, Iasi, 1997; Drept civil. Drepturile reale principale, Editura "All Beck", Bucuresti, 2001.
3. E. Chelaru, Curs de drept civil. Drepturile reale principale, Ed. All Beck, Bucuresti, 2000.
4. Valeriu Stoica, Drept civil. Drepturi reale principale. Ed. "Humanitas", Bucuresti, 2004.
D. TEORIA GENERALA A OBLIGATIILOR
1. Consideratii generale. Notiune, elementele raportului juridic de obligatie si clasificarea obligatiilor
2. Contractul - izvor al obligatiilor. Notiune si clasificare. Încheiere. Efectele contractului. Efecte specifice (speciale) ale contractelor sinalagmatice.
3. Gestiunea de afaceri (Gestiunea intereselor altei persoane). Plata lucrului nedatorat. Îmbogatirea fara justa cauza.
4. Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, izvor al obligatiilor (Raspunderea civila delictuala). Notiune, principii si functii. Delimitarea raspunderii civile delictuale de alte forme de raspundere juridica. Raspunderea pentru fapta proprie. Raspunderea pentru fapta altei persoane. Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale. Raspunderea pentru ruina edificiului. Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri în general.
5. Efectele obligatiilor. Executarea directa (în natura) a obligatiilor. Executarea indirecta a obligatiilor (executarea prin echivalent). Actiunea oblica (indirecta sau subrogatorie). Actiunea revocatorie (pauliana).
6. Transmisiunea si transformarea obligatiilor. Cesiunea de creanta. Subrogatia în drepturile creditului prin plata creantei. Novatia. Delegatia.
7. Stingerea obligatiilor. Compensatia. Remiterea de datorii.
8. Obligatiile complexe (obligatiile afectate de modalitati, obligatiile plurale).
9. Garantarea obligatiilor. Fidejusiunea. Cautiunea. Dreptul de retentie. Garantiile reale mobiliare. Ipoteca. Privilegiile speciale imobiliare.
BIBLIOGRAFIE
1. C. Statescu, C. Bîrsan, Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, Ed. All, Bucuresti, 1998
2. L. Pop, Drept civil român. Teoria generala a obligatiilor, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
E. CONTRACTE SPECIALE
1. Contractul de vânzare-cumparare.
2. Contractul de donatie.
3. Contractul de locatiune.
4. Contractul de arendare.
5. Contractul de antrepriza.
6. Contractul de mandat.
7. Contractul de depozit.
8. Contractul de societate civila.
9. Contractul de renta viagera.
10. Contractul de întretinere.
11. Contractul de tranzactie.
12. Împrumutul de folosinta si împrumutul de consumatie.
13. Contractul de asigurare.
BIBLIOGRAFIE:
1. Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, Ed. a III-a, Editura "Universul Juridic", Bucuresti, 2001
2. D. Chirica, Drept civil. Contracte speciale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
F. SUCCESIUNI
1. Reguli generale privitoare la mostenire. Notiuni. Caracterele generale ale transmiterii mostenirii. Deschiderea mostenirii. Conditiile generale ale dreptului la mostenire.
2. Mostenirea legala. Conditiile dreptului de mostenire legala. Principiile generale ale devolutiunii legale a mostenirii si exceptiile de la aceste principii. Dreptul de mostenire al rudelor defunctului. Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor.
3. Mostenirea testamentara. Notiunea de testament. Conditii de validitate. Testamentul autentic. Legatul. Limitele dreptului de dispozitie asupra mostenirii.
4. Transmisiunea mostenirii (inclusiv împarteala de ascendent).
BIBLIOGRAFIE
1. Fr. Deak, Tratat de Drept succesoral, Ed. Actami, Bucuresti, 1999.
2. D. Chirica, Drept civil. Succesiunile, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
3. Romeo Popescu, Dreptul de mostenire, Ed. "Universul Juridic", Bucuresti, 2004.
#PAGEBREAK#
III. DREPT PROCESUAL CIVIL
1. Competenta. Competenta generala a instantelor judecatoresti (delimitarea fata de atributiile altor instante sau autoritati - în materia controlului de constitutionalitate, în materie electorala, în materia contenciosului administrativ, în materia litigiilor de munca, în materia exercitarii drepturilor si îndatoririlor parintesti, în materia înregistrarilor si actelor de stare civila). Competenta materiala. Competenta teritoriala. Prorogarea competentei. Delegarea instantei. Stramutarea. Exceptia de necompetenta. Conflictele de competenta.
2. Capacitatea procesuala, calitatea procesuala si interesul - conditii de exercitare a actiunii civile.
3. Clasificarea actiunilor civile.
4. Participantii la procesul civil. Rolul si pozitia instantei în procesul civil (art. 128-129 C. proc. civ.). Compunerea si constituirea instantei. Incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea. Coparticiparea procesuala. Interventia voluntara si fortata a tertilor în procesul civil. Reprezentarea judiciara (conventionala) a persoanelor fizice în procesul civil. Formele participarii procurorului la procesul civil.
5. Nulitatea actelor de procedura.
6. Termenele procedurale. Notiune. Clasificare. Mod de calcul. Durata termenelor procedurale. Decaderea. Repunerea în termen.
7. Cererea de chemare în judecata. Cuprins. Timbrare. Introducerea cererii si constituirea dosarului. Efectele cererii de chemare în judecata.
8. Întâmpinarea si cererea reconventionala.
9. Masurile asiguratorii. Sechestrul asigurator. Poprirea asiguratorie. Sechestrul judiciar.
10. Citarea si comunicarea actelor de procedura.
11. Sedinta de judecata. Prima zi de înfatisare. Încheierile. Exceptiile procesuale (fara exceptia de neconstitutionalitate). Probele (Subiectul, obiectul si sarcina probei. Reguli comune privind admisibilitatea si administrarea probelor. Asigurarea probelor. Proba prin înscrisuri. Proba prin declaratiile martorilor. Marturisirea. Expertiza. Prezumtiile). Suspendarea judecatii. Perimarea. Actele de dispozitie ale partilor (Renuntarea, Achiesarea, Tranzactia).
12. Hotarârea judecatoreasca. Deliberarea si pronuntarea. Clasificarea hotarârilor. Redactarea, semnarea si comunicarea hotarârii. Termenul de gratie. Cheltuielile de judecata. Efectele hotarârii. Executia vremelnica. Îndreptarea, lamurirea si completarea hotarârii. Învestirea cu formula executorie.
13. Caile de atac. Apelul. Recursul. Contestatia în anulare. Revizuirea. Recursul în interesul legii.
14. Proceduri speciale. Procedura necontencioasa. Ordonanta presedintiala. Oferta de plata (oferta reala). Procedura divortului. Actiunile posesorii. Procedura împartelii judiciare (Partajul judiciar).
15. Executarea silita. Scopul si obiectul executarii silite (art. 3711 - 3718 C. proc. civ.). Modalitatile executarii silite. Competenta si desfasurarea activitatii executorilor judecatoresti. Sesizarea organului de executare (cererea de executare, caracterul creantelor puse în executare, titlurile executorii, cerintele pentru ca hotarârea judecatoreasca sa constituie titlu executoriu). Înstiintarea prealabila a debitorului. Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Incidente care temporizeaza sau sting executarea silita (suspendarea, perimarea, existenta proprietatii comune asupra bunului urmarit, beneficiul de discutiune si beneficiul de diviziune). Contestatia la executare. Întoarcerea executarii silite. Urmarirea silita mobiliara. Poprirea. Urmarirea silita imobiliara. Predarea silita a bunurilor si executarea altor obligatii de a face sau de a nu face.
BIBLIOGRAFIE
1. V. M. Ciobanu s.a., Drept procesual civil. Acte normative esentiale pentru judecatori, avocati, notari publici, consilieri juridici si executori judecatoresti, Bucuresti, Editura Global Lex, 2003.
2. V. M. Ciobanu, Tratat teoretic si practic de procedura civila. Editia a II-a, Editura "National", 1998 (vol. I si II).
3. G. Boroi "Codul de procedura civila comentat si adnotat", vol. I, Editura "All Beck", Bucuresti, 2001.
4. Ion Deleanu, Tratat de procedura civila, vol. 1 si 2, Editia a IV-a, Editura Servo-Sat, Arad, 2004.
5. Ioan Les, Comentariile codului de procedura civila, Editura "All Beck", 2001, vol. 1 si 2.
6. M. Tabârca, Drept procesual civil, (doua volume) Ed. "Global Lex", Bucuresti, 2004.
IV. DREPT PENAL
A. PARTEA GENERALA
1. Notiunea, trasaturile esentiale si continutul infractiunii.
2. Cauzele care exclud infractiunea (înlaturarea caracterului penal al faptei). Aspecte generale. Lipsa pericolului social. Legitima aparare. Starea de necesitate. Constrângerea fizica si constrângerea morala. Cazul Fortuit. Iresponsabilitatea. Betia accidentala (fortuita). Minoritatea faptuitorului. Eroarea de fapt.
3. Pedepsele. Notiuni si feluri. Pedepsele principale. Pedepsele complimentare. Pedepsele accesorii.
4. Raspunderea penala a minorilor.
5. Masurile de siguranta.
6. Formele infractiunii. Actele preparatorii. Tentativa. Infractiunea consumata.
7. Unitatea si pluralitatea de infractiuni. Unitatea naturala de infractiune. Unitatea legala de infractiune. Concursul de infractiuni. Recidiva. Pluralitatea intermediara.
8. Pluralitatea de infractori. Notiuni si forme. Participatia penala.
9. Raspunderea penala. Notiune si principii.
10. Înlocuirea raspunderii penale.
11. Cauzele care înlatura raspunderea penala.
12. Individualizarea judiciara a pedepselor si a executarii pedepselor.
13. Gratierea.
14. Reabilitarea.
15. Prescriptia executarii pedepsei.
BIBLIOGRAFIE:
1. C. Bulai, Manual de drept penal. Partea generala., Ed. All, Bucuresti, 1997
2. C. Bulai, A. Filipas, C. Mitrache, Institutii de Drept Penal, Editura Trei, Bucuresti, 2001.
3. Gh. Nistoreanu, A. Boroi, Drept penal. Partea generala, Ed. All Beck, Bucuresti, 2002
4. M. Zolyneak, Drept penal, vol. I si II, Fundatia Chemarea, Iasi, 1996.
5. M. Basarab, Drept penal român. Partea generala, vol. I si II, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1996.
6. Iancu Tanasescu, Camil Tanasescu, Gabriel Tanasescu, Drept penal general, Ed. All Beck, Bucuresti, 2002.
B. PARTEA SPECIALA
1. Infractiuni contra persoanei (uciderea din culpa. Lovirea sau alte violente. Vatamarea corporala grava. Vatamarea corporala din culpa. Lipsirea de libertate în mod ilegal. Violarea de domiciliu. Santajul).
2. Infractiuni privitoare la viata sexuala (Violul. Actul sexual cu un minor).
3. Infractiuni contra demnitatii (Insulta. Calomnia. Proba veritatii).
4. Infractiuni contra patrimoniului (Aspecte comune. Furtul. Furtul calificat. Tâlharia. Abuzul de încredere. Gestiunea frauduloasa. Înselaciunea. Delapidarea. Distrugerea. Tulburarea de posesie. Tainuirea).
5. Infractiuni contra autoritatii (Ultrajul. Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Sustragerea sub sechestru).
6. Infractiuni de serviciu sau în legatura cu serviciul. Reglementari din codul penal sau din legi speciale - Legea nr. 78/2000 (Aspecte comune. Abuzul în serviciu prin îngradirea unor drepturi. Abuzul în serviciu contra intereselor publice. Neglijenta în serviciu. Purtarea abuziva. Luarea de mita. Primirea de foloase necuvenite).
7. Infractiuni care împiedica înfaptuirea justitiei (Aspecte comune. Denuntarea calomnioasa. Marturia mincinoasa. Omisiunea sesizarii organelor judiciare. Favorizarea infractorului. Nerespectarea hotarârilor judecatoresti. Retinerea sau distrugerea de înscrisuri).
8. Infractiuni de fals. (Falsificarea de monede sau alte valori. Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport. Detinerea de instrumente în vederea falsificarii de valori. Falsul material în înscrisuri oficiale. Falsul intelectual. Falsul de înscrisuri sub semnatura privata. Uzul de fals. Falsul în declaratii. Falsul privind identitatea).
9. Infractiuni prevazute de Legea nr. 143/2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
10. Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala (Abandonul de familie. Relele tratamente aplicate minorului. Nerespectarea masurilor privind încredintarea minorului. Contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit).
BIBLIOGRAFIE:
1. C. Bulai, A. Filipas, C. Mitrache, Institutii de Drept Penal, Editura Trei, Bucuresti, 2001.
2. O. Loghin, T. Toader, Drept penal. Partea speciala, Casa de editura si presa Sansa SRL, Bucuresti, 2001.
3. V. Dobrinoiu, Drept penal, Partea speciala, vol. I si V.Dobrinoiu, N.Cornea, Drept penal. Partea speciala, vol. II, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
4. Gh. Nistoreanu, A. Boroi, Drept penal. Partea speciala, Ed. All Beck, Bucuresti, 2002.
V. DREPT PROCESUAL PENAL
1. Principii fundamentale care stau la baza procesului penal în România.
2. Participantii la procesul penal. Consideratii generale. Organele judiciare. Partile. Aparatorul.
3. Actiunea penala. Notiune. Obiect si subiecti. Trasaturile actiunii penale. Momentele desfasurarii actiunii penale.
4. Actiunea civila în procesul penal. Notiune. Conditii de exercitare. Elementele actiunii. Exercitarea actiunii civile. Modul de rezolvare a actiunii civile.
5. Competenta în materie penala. Notiune si forme. Competenta functionala, materiala si personala a instantelor judecatoresti. Prorogarea de competenta. Incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea. Declinarea de competenta, conflictele de competenta si exceptiile de necompetenta. Stramutarea.
6. Probele si mijloacele de proba în procesul penal. Notiune si clasificare. Obiectul probatiunii. Sarcina probatiunii. Aprecierea probelor. Mijloacele de proba.
7. Masurile procesuale. Masurile preventive. Masurile de ocrotire si de siguranta. Masurile asiguratorii.
8. Actele procesuale si procedurale comune. Actele procesuale si actele procedurale. Termenele în procesul penal. Sanctiunile procedurale penale. Cheltuielile judiciare si amenda judiciara.
9. Urmarirea penala. Obiect, limite, trasaturi caracteristice, dispozitii generale privind urmarirea penala. Competenta organelor de urmarire penala. Supravegherea exercitata de procuror. Sesizarea organelor de urmarire penala. Desfasurarea urmaririi penale. Suspendarea urmaririi penale. Solutiile ce pot fi date pe parcursul sau la terminarea urmaririi penale. Procedura prezentarii materialului de urmarire penala. Terminarea urmaririi penale. Trimiterea în judecata. Reluarea urmaririi penale.
10. Procedura plângerii prealabile. Notiune, titularii plângerii prealabile si continutul acesteia. Organele la care poate fi introdusa si competenta acestora.
11. Judecata. Principii specifice. Reglementari generale. Judecata în prima instanta: etapele procesuale ale judecatii în prima instanta, structura si continutul hotarârii judecatoresti.
Apelul: hotarâri supuse apelului, titularii apelului, termenul de apel, repunerea în termen si apelul peste termen, efectele apelului.
Recursul: hotarâri supuse recursului, efectele recursului.
Contestatia în anulare: cazurile de contestatie în anulare.
Revizuirea: hotarâri supuse revizuirii, cazurile de revizuire.
12. Proceduri speciale. Procedura în cauzele cu infractori minori. Urmarirea si judecarea unor infractiuni flagrante. Procedura reabilitarii judecatoresti.
BIBLIOGRAFIE:
1. I. Neagu, Drept procesual penal, Tratat, Editura "Global Lex", Bucuresti, 2002.
2. N. Volonciu, Tratat de procedura penala, vol. I si II, Bucuresti, 2001.
3. Gr. Theodoru, Drept procesual penal, Ed. Cugetarea, Iasi, 1998.
4. Gh. Mateut, Procedura penala. Partea speciala, vol. I si II, Editura "Lumina Lex", Bucuresti, 1998.
5. Codul de procedura penala cu modificarile aduse la zi.
NOTA:
La toate disciplinele, studierea materialului bibliografic trebuie sa se faca si în functie de actele normative intervenite dupa publicarea cursului, pâna la data sustinerii examenului.
Comentarii articol (0)