La examenul de admitere la INM de anul acesta s-au scos 300 de locuri de auditori de justiție, potrivit anunțului Institutului, dintre care 170 vor fi pentru judecători și 130 pentru procurori. Lista cu rezultatele candidaților în urma celor trei probe a fost publicată recent de INM și e disponibilă aici. Doar 172 de candidați au obținut punctajul minim, ceea ce înseamnă că aproape o jumătate dintre locuri au rămas neocupate.
În același timp, s-a organizat încă un concurs de admitere directă în magistratură anul acesta, pentru 31 de posturi de judecător și 30 de posturi de procuror.
Structura examenului este aceeași pentru toți candidații: o probă scrisă, de tip grilă, cu 100 de întrebări din cele patru materii -- drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal -- care are caracter eliminatoriu (candidații trebuie să obțină măcar 70 de puncte), urmată de un test scris de raționament logic și de un interviu.
La testul de logică participă doar cei care au promovat testul de cunoștințe juridice, iar pentru a fi admis la a doua probă candidații trebuie să răspundă corect la măcar 30 de întrebări din cele 100 ale căror răspunsuri se punctează.
Aceste prime două probe constituie etapa I din examen. Nota obținută la prima etapă e suma notelor obținute la cele două probe, în raport cu următoarea pondere: 70% - prima probă, 30% - a doua probă. Pentru a ajunge la interviuri, candidații trebuie să treacă cu brio de ambele probe scrise, dar numai în ordinea descrescătoare a notei obținute la prima etapă, în limita dublului numărului de locuri scoase la concurs.
Nota obținută la concurs este suma notelor obținute la prima etapă și la interviu, calculată astfel: 75% va fi nota de la prima etapă și 25% va fi nota de la interviu.