Actul normativ care a introdus dividendele interimare în România este Legea nr. 163/2018. Concret, companiile pot opta mai nou să împartă dividende la finele fiecărui trimestru, în timpul exercițiului financiar, nu doar o singură dată la finele exercițiului financiar.
Însă plata mai rapidă a dividendelor implică, în mod logic, și plata mai rapidă a impozitului aferent acestui tip de venit. În momentul de față, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%, obligația de reținere și virare a banilor revenind firmei. Astfel, pentru dividendele interimare, plata impozitului trebuie făcută până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele.
„Prevederile fiscale nu au fost modificate odată cu introducerea posibilității distribuirii dividendelor trimestrial. Ca regulă generală, impozitul pe dividende trebuie declarat și plătit la bugetul de stat până pe data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele. Cu alte cuvinte, dacă nu se modifică prevederile actuale, în situația în care acționarii sau asociații primesc dividende în 4 aprilie 2019, societatea are obligația de a vira impozitul aferent, în măsura în care acesta se aplică, până pe 25 mai 2019”, a lămurit, pentru avocatnet.ro, Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.
În orice caz, este de așteptat ca Guvernul să păstreze regula actuală privind termenul de plată a impozitului pentru dividende, apreciază consultantul fiscal. „Ne așteptăm ca autoritățile fiscale să mențină aceste prevederi din dorința de a încasa impozitul aferent dividendelor repartizate în cursul exercițiului financiar cât mai repede, chiar dacă valoarea dividendelor nu este finală și acestea urmează să se regularizeze după aprobarea situațiilor financiare anuale”, a spus Anamaria Tocaci.
Așadar, nu vorbim de termene anuale fixe, plata impozitului fiind făcută în funcție de momentul plății dividendelor. Pe deasupra, nu este obligatoriu să se împartă dividende în fiecare trimestru, din moment ce în unele perioade profitul poate fi inexistent sau acesta trebuie folosit pentru a acoperi pierderile din anii anteriori.
În plus, plata efectivă a dividendelor poate fi făcută abia după îndeplinirea unor obligații legale. Întâi trebuie inventariat patrimoniul, apoi trebuie întocmite situații financiare interimare și abia apoi adunarea generală a acționarilor sau a asociaților decide dacă se plătesc dividende.
Declararea veniturilor din dividende se face prin formularul 100, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au dat dividendele, a indicat consultantul fiscal. Termenul pentru plata impozitului este același.
Dividendele interimare pot fi împărțite, începând cu trimestrul al treilea al anului 2018, în baza situațiilor financiare la 30 septembrie 2018. În baza acestor bilanțuri, firmele pot împărți profitul trimestrelor I-III ale anului curent.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.