1. Cum se restituie impozitul plătit în plus statului?
Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest, ne-a explicat că, la final de an, firmele se pot găsi în situația în care au plătit dividende interimare mai mari decât trebuia. Asta înseamnă că acționarii sau asociații trebuie să restituie sumele primite în plus.
„Pot exista cazuri în care dividendele repartizate și plătite în cursul exercițiului financiar să depășească valoric profitul obținut ulterior aprobării situațiilor financiare anuale, caz în care acționarul/asociatul sau acționarii/asociații societății respective au obligația să restituie surplusul”, a spus specialista.
Totuși, asta înseamnă că firma a plătit la stat un impozit mai mare decât trebuia și că autoritățile ar trebui să restituie și ele surplusul. Dar nu se știe momentan cum se va face asta. „Rămâne de văzut însă cum se va proceda la restituirea impozitului pe dividendele repartizate trimestrial, în măsura în care acestea trebuie regularizate în minus”, a adăugat Anamaria Tocaci.
2. Când se plătește impozitul pentru dividendele interimare distribuite, dar neplătite?
O altă problemă identificată de consultantul fiscal de la Schoenherr Tax Bucharest face referire la dividendele interimare care sunt distribuite, dar nu sunt plătite efectiv. În cazul dividendelor distribuite anual, dar care nu sunt plătite, regula este că impozitul trebuie achitat până pe data de 25 ianuarie a anului următor, dar la dividendele interimare nu este clar dacă se va aplica aceeași regulă.
„Totodată, nu știm cum se va reglementa situația dividendelor distribuite trimestrial, dar care nu au fost plătite, cum este în prezent cazul celor anuale distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, pentru care impozitul se datorează până cel târziu pe data de 25 ianuarie a anului următor, atunci când anul fiscal este anul calendaristic”, a precizat Anamaria Tocaci.
Dividendele interimare au fost introduse prin Legea nr. 163/2018, acestea putând fi împărțite de firme începând cu trimestrul al treilea al anului 2018. Declararea veniturilor din dividende se face, prin formularul 100, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au dat dividendele. Termenul pentru plata impozitului este același cu cel al depunerii declarației.
Notă: Redacția noastră a trimis o solicitare la Ministerul Finanțelor pentru a afla cum se vor gestiona cele două situații problematice. Vom reveni cu informații când vom avea răspunsurile autorităților.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)